Skeptisk til tilsetningsstoffer

Jeg ser at det er mange som skryter av en baketilsetning som heter Softbake. Den inneholder E464 hydroxypropylmetylcellulose. Mitt spørsmål er da: Kan det være at denne kan ha samme type påvirkning på tarmen som for eksempel E466 karboksymetylcellulose? Hva er likhetene/forskjellene mellom disse stoffene? Jeg blir litt skeptisk siden jeg selv sliter med IBS og min datter har cøliaki.

Lise svarer

Softbake inneholder 100 % hydroksypropylmetylcellulose (HPMC), som er en av flere tilsvarende celluloseprodukter som brukes som fortykningsmiddel blant annet i glutenfrie produkter. Mange av melmiksene og andre glutenfrie bakervarer er allerede tilsatt HPMC, og jo mer av dette man tilsetter til stivelsesrike produkter jo mykere og mer «holdbare» (blir ikke så fort tørre) blir de.

Begge disse tilsetningsstoffene, og flere tilsvarende stoffer, er godkjent i bruk av EFSA (de europeiske matmyndighetene) og dermed også de norske matmyndighetene.

De siste årene har imidlertid slike tilsetningsstoffer fått en del negativ oppmerksomhet, da det i musestudier har vist å ha en negativ påvirkning på tarmfloraen. Karboksymetylcellulose (CMC) har fått mest negativ oppmerksomhet og er mest forsket på, men også hydroksypropylmetylcellulose (HPMC) har i noen studier vist å ha en negativ påvirkning på tarmfloraen. Men det må mange flere og større studier til før man kan konkludere med noe.

Både CMC og HPMC er kjemiske forbindelser, utvunnet av cellulose, og som brukes som emulgator og tykningsmiddel i matvarer, teknologiske produkter og i forskning.