Arkiv

Resultat: Baking (53) viser 1 - 20

Har dere en god oppskrift på et eltefritt glutenfritt brød?

Trenger oppskrift på eltefritt glutenfritt brød. Har dere forslag på et godt brød? ...

Trenger oppskrift på eltefritt glutenfritt brød. Har dere forslag på et godt brød?

Brit, 30. august 2024 18:33

Du kan prøve denne: https://ncf.no/glutenfri-mat/oppskrifter/grovt-eltefritt-olivenbrod. 
Bruk gjerne møllerens grove glutenfrie miks i stedet for rundstykkemiksen, tror nemlig sistnevnte er gått ut av produksjon. 

Therese Lensnes, 09. september 2024 10.00

Er det ulike grader av cøliaki, og hvor nøye må jeg vaske kjøkkenbenken?

Hei. Er det ulike grader av cøliaki, og er det slik at en helst ikke skal bake på kjøkkenflater som en har bakt glutenholdig bakst på, eller går det greit så lenge det er vasket? ...

Hei. Er det ulike grader av cøliaki, og er det slik at en helst ikke skal bake på kjøkkenflater som en har bakt glutenholdig bakst på, eller går det greit så lenge det er vasket?

Heidi, 29. august 2024 14:42

Det første spørsmålet du stiller er det litt komplisert å svare på. Dersom du tenker på selve klassifiseringen av cøliaki ut ifra grad av tarmskade, er det per def. ulike grader av cøliaki (Marsh 1-4), men dette handler ikke egentlig om "graden av cøliaki", men om hvor langt tarmskaden har kommet. Fra forskning vet vi at toleransen for gluten kan være individuell, men vi vet også at det i praksis er vanskelig å sjekke hvem det gjelder. Selv om toleransen er noe individuell, er det likevel ikke snakk om et stort spenn av hvor mye man tåler. Derfor har man vurdert det til at de aller, aller fleste tåler en grenseverdi på 20 ppm gluten (20 mg/kg matvare), som er lovregulert. En må derfor være like nøye for alle, fordi vi ikke vet hvem som tåler hva. For å komplisere det enda mer, har ikke symptomer noen sammenheng med mengden gluten man inntar. 

Når det gjelder baking/matlaging, er det tilstrekkelig å vaske overflater (benk) og utstyr med varmt vann og såpe, og sørge for at eventuelle rester er borte. Du kan derfor bruke samme benk, men vær nøye med hygienen. 

Therese Lensnes, 09. september 2024 09.00

Hvor finner jeg "klart du kan!" oppskriftsheftet fra NCF?

Hei! Sønnen min med cøliaki skal ha mat og helse på 7. trinn. Er det mulig å gi "klart du kan!" Oppskriftheftet til læreren? Hvor finner jeg i så fall det? ...

Hei! Sønnen min med cøliaki skal ha mat og helse på 7. trinn. Er det mulig å gi "klart du kan!" Oppskriftheftet til læreren? Hvor finner jeg i så fall det?

Margrethe, 20. august 2024 13:26

Så fint at du etterspør heftet vårt. Du må gjerne dele med læreren. Oppskriftsheftet ligger under "Om oss" --> Hva gjør NCF?" --> "Årlige kampanjer" --> "klart du kan!", lenke: https://ncf.no/om-ncf/hva-gjor-ncf-/arlige-kampanjer/2014-15-klart-du-kan-

Heftet begynner å bli gammelt, så det er ikke sikkert at alt er like relevant, men bruk gjerne det du tenker er passende. Vi håper sønnen din får en god opplevelse i mat og helsetimene :) 

Therese Lensnes, 21. august 2024 18.00

Glutenfritt sukkerbrød?

Skal bake sukkerbrød, til 20 stk. Kan jeg dobble oppskriften som står på sidene til NCF? ...

Skal bake sukkerbrød, til 20 stk. Kan jeg dobble oppskriften som står på sidene til NCF?

Jorunn, 8. august 2024 18:20

Det går sikkert helt fint å doble oppskriften, det pleier å fungere fint med sukkerbrød. Det kan være lurt å følge med på steketiden. 

Therese Lensnes, 15. august 2024 10.00

Hva er forskjellen på grov/hel og finmalt psyllium?

Hei! Hva er forskjellen på grov/hel og finmalt psyllium? Når bruker man de forskjellige? ...

Hei! Hva er forskjellen på grov/hel og finmalt psyllium? Når bruker man de forskjellige?

Marie , 28. juli 2024 10:16

Grov/hel og finmalt psyllium har etter min erfaring akkurat samme bruksområde og smak. Forskjellen utgjøres i hovedsak av hvor lang tid det tar før psylliumet stivner til gele sammen med væsken. Hel/grov psyllium bruker gjerne litt lengre tid på å stivne, og i oppskrifter vil du gjerne se at mengden grov/hel psyllium anbefales noe høyere (2-5 gram) enn finmalt. Rett og slett fordi finmalt binder seg til væske raskere. Personlig bruker jeg begge deler, men vet at mange foretrekker enten grov eller finmalt. Grov/hel psyllium selges også som helsekostprodukt, men den kan brukes på akkurat samme måte i glutenfri bakst som den finmalte. 

Therese Lensnes, 05. august 2024 14.00

Hva slags melblanding kan jeg bruke til glutenfritt brød basert på hvetestivelse?

Hei! Jeg kjøpte et godt glutenfritt brød i ferien, og jeg har lyst til å prøve å bake et lignende selv basert på ingredienslisten. Brødet hadde bl a hvetestivelse, noe jeg ikke kan finne i butikken? Hva tror du vil være best å bruke til hjemm...

Hei! Jeg kjøpte et godt glutenfritt brød i ferien, og jeg har lyst til å prøve å bake et lignende selv basert på ingredienslisten. Brødet hadde bl a hvetestivelse, noe jeg ikke kan finne i butikken? Hva tror du vil være best å bruke til hjemmebakst istedet? Melblanding basert på hvetestivelse eller feks mais eller potettivelse?

bakst,10. juli 2024 08:43

Så fint at du ønsker å bake selv, det er kjempebra! Det er helt riktig at du ikke finner ren hvetestivelse på butikken. Sannsynligvis har produsenten av brødet du spiste brukt en melblanding som er basert på hvetestivelse. Ingredienslisten står oppført i synkende rekkefølge (ingrediensen det er mest av står først), men det er ikke noe krav om at man skal deklarere typen/merket av melblanding. For eksempel, dersom produsenten har benyttet "Semper mix" (som er hvetestivelsesbasert) i produktet, vil det ikke stå "Semper mix" i ingredienslisten, men selve ingrediensene i miksen (Glutenfri hvetestivelse, skummetmelkpulver (12%), fortykningsmidler (guarkjernemel, hydroxipropylmetylcellulose), osv). 

Når du skal bake hjemme, er det enklest å kjøpe en melblanding. Om du velger basert på hvete-, mais- eller potetstivelse er helt opp til deg, det er smak og behag. Jeg er mer fortrolig med mikser basert på mais, men kjenner mange som foretrekker hvetestivelsesbasert. Prøv deg gjerne frem, og se hva du liker best. Anbefaler deg også å finne noen gode og velutprøvde oppskrifter, og å ikke gi deg på første forsøk dersom baksten ikke blir vellykket. Glutenfri bakst er uvant, men veldig gøy når man får det til :) 

Therese Lensnes, 10. juli 2024 18.00

Kan man bake med vanlig hvetemel og glutenfritt mel samtidig, i samme rom?

Kan man bake med vanlig hvetemel og glutenfritt mel samtidig, i samme rom? Når man har cøliaki? Og hvis man for eksempel baker med hvetemel og samtidig visper fløte til krem til en kake? Går det fint? ...

Kan man bake med vanlig hvetemel og glutenfritt mel samtidig, i samme rom? Når man har cøliaki? Og hvis man for eksempel baker med hvetemel og samtidig visper fløte til krem til en kake? Går det fint?

Lurer, 18. juni 2024 13:40

Forskning viser at det sannsynligvis er mindre risiko for kontaminering ved samtidig matlaging av glutenfritt og glutenholdig mat enn man har trodd. Så lenge man holder maten adskilt, enten ved å holde en avstand på minimum 2 meter mellom, eller ved et fysisk skille, så blir kontamineringen minimal. Rent praktisk vil det komme an på hvor stort kjøkken du har, og hvilke muligheter du har til å skille maten godt nok dersom det ikke er mulig å holde 2 meter mellom. Dersom det blir vanskelig, anbefaler vi å lage den glutenfrie maten først. Forskningen jeg henviser til ble utført i en pizzarestaurant. 

Therese Lensnes

Kan jeg selge hjemmelaget glutenfri bakst, og hva skal til for å få godkjent hjemmeproduksjonskjøkkenet?

Hei, Jeg kontakter dere angående glutenfri bakst og kaker. Jeg planlegger å selge hjemmelagde glutenfrie kaker, og prøver å finne hva jeg burde gjøre for at det skal bli korrekt. Lurer på hva som må til for å få et glutenfri merke, og ha l...

Hei, Jeg kontakter dere angående glutenfri bakst og kaker. Jeg planlegger å selge hjemmelagde glutenfrie kaker, og prøver å finne hva jeg burde gjøre for at det skal bli korrekt. Lurer på hva som må til for å få et glutenfri merke, og ha lovlig salg? Er det mulig å ha hjemme produksjon kjøkken med glutenfri godkjent, slik at jeg ikke må teste alle produktene jeg lager daglig? Det ville ha vært litt vanskelig å teste hvert produkt jeg skal lage, da kakene jeg skal lage er ferske. 

Daniel, 14. april 2024 18:47

Så flott at du ønsker å starte et utsalg av hjemmelaget bakst! Dette er veldig gode spørsmål, som jeg er nødt til å undersøke litt nærmere før jeg svarer. Ta gjerne kontakt med oss på post@ncf.no, så kan vi forsøke å hjelpe deg videre der. Det er også lurt å ta kontakt med Mattilsynet, siden de skal ha kontroll på det formelle. 
Vi heier på alle dere som ønsker å bidra til et større mangfold av glutenfri bakst! 

Therese Lensnes, 17. april 2024 18.00

Kan jeg spise havrelapper i stedet for brød?

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ...

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ts vaniljesukker 1 banan 2 ss hjemmelaget mandelmel (toppet) 2 egg Gir meg ca. 7-8 lapper og jeg spiser ca. 6 av dem på en dag. Tusen takk for all hjelp!

Bjørn Inge, 5. april 2024 09:00

Hei Bjørn Inge! Denne oppskriften på lapper synes jeg høres veldig fin ut - disse kan du spise med meget god samvittighet. Helt supert med inntak av glutenfri havre, som er en fullkornsvare som gir massevis av næring. Kos deg med havrelapper! 

Therese Lensnes, 10. april 2024 18.00

Hvilken brødbakemaskin anbefaler dere til glutenfri bakst?

Hvilken brødbakemaskin anbefaler dere til glutenfri bakst? ...

Hvilken brødbakemaskin anbefaler dere til glutenfri bakst?

Viggo, 24. mars 2024 08:39

Antar at du med brødbakemaskin mener frittstående maskiner som både blander, hever og steker deigen ferdig til brød. Uten at jeg har testet alle, opplever jeg at de fleste brødbakemaskiner på markedet er gode (nok) til glutenfri bakst. Sjekk gjerne ulike tester på nett, eller spør andre med cøliaki/behov for glutenfri mat i ulike sosiale medier for gode tips til valg av maskin. Dette er nok smak og behag, og individuelt hvilken man foretrekker. 

Therese Lensnes, 27. mars 2024 18.00

Blir glutenfritt brød bedre ved bruk av kjøkkenmaskin?

Jeg har "ikke" kjøkkenmaskin. Har vært på bakekurs med dere for mange år siden - og der brukte vi kjøkkenmaskin. Er for så vidt enig at brødet ble mye bedre med maskin. 1) hvorfor er det slik? 2) har dere hatt noe innlegg om hvilken kjøkk...

Jeg har "ikke" kjøkkenmaskin. Har vært på bakekurs med dere for mange år siden - og der brukte vi kjøkkenmaskin. Er for så vidt enig at brødet ble mye bedre med maskin. 1) hvorfor er det slik? 2) har dere hatt noe innlegg om hvilken kjøkkenmaskiner som er best/billigst/dyrest/best motor - regner med at info "går ut på dato" etter hvert som nyere produkter kommer til? Vurderer å gå til innkjøp av maskin nemlig.

Ena, 21. mars 2024 09:26

Siden glutenfri deig ofte er mer klissete og kan inneholde flere typer mel/ingredienser, opplever vi at kjøkkenmaskin er praktisk å bruke i glutenfri baking fordi den hjelper til å blande deigen ordentlig. I tillegg opplever vi at baksten blir noe mer luftig, fordi K-kroken/eltekroken og hastigheten kan medføre at det kommer mer luft inn i deigen. Selv om det ikke er noe gluten som skal eltes ved glutenfri bakst, vil kjøkkenmaskinen bidra til mer kaos i deigen, som særlig vil virke positivt inn på stivelsen (les mer om retrogradering av stivelse - som betyr at deigen i praksis blir tørr og smulete). 
Når det gjelder typen kjøkkenmaskin har vi ikke hatt noe eget innlegg om dette. Kan imidlertid anbefale deg å sjekke den nyeste testen for kjøkkenmaskiner på tek.no, de pleier å teste grundig. En god kjøkkenmaskin er vel verdt investeringen når det gjelder glutenfri bakst. Håper du kan finne en du liker, og blir fortolig med! 

Therese Lensnes, 26. mars 2024 18.00

Hva er softbake?

Jeg har lest om Softbake. Erstatter det Fiberhusk? Gir det smak? Er det noe som dere anbefaler? ...

Jeg har lest om Softbake. Erstatter det Fiberhusk? Gir det smak? Er det noe som dere anbefaler?

Elisabeth, 6. mars 2024 10:35

Produktet "Softbake" er egentlig et E-stoff (E464), og består 100 % av hydroksypropylmetylcellulose (HPMC). Det brukes (i likhet med liknende cellulosebaserte produkter, eks. karboksymetylcellulose, CMC) som fortykningsmiddel i blant annet glutenfrie produkter. Softbake gir som navnet tilsier, et litt mykere bakverk, mer volum og luft i baksten. HPMC er allerede tilsatt i flere glutenfrie erstatningsprodukter og melblandinger, men ble introdusert som eget produkt for kort tid siden. Det erstatter ikke fiberhusk, men kan brukes i tillegg. HPMC gir ikke smak. Bruk av softbake/HPMC i et industrifremstilt produkt vil per definisjon medføre at produktet havner i kategorien "ultraprosessert". 

HPMC, CMC og tilsvarende stoffer, er godkjent i bruk av EFSA (de europeiske matmyndighetene) og dermed også de norske matmyndighetene.

De siste årene har slike tilsetningsstoffer fått en del negativ oppmerksomhet grunnet negativ effekt på mikrobiotaen (tarmflora), spesielt i musestudier. I den forbindelse ble det senest i fjor utarbeidet en rapport på bestilling fra mattilsynet om effekt på human helse. Det ble konkludert med at forskningen hittil er for mangelfull til å trekke noen klare konklusjoner. 

Lise Friis Pedersen, 06. mars 2024 18.00

Hvilke melsorter og ingredienser bør inngå dersom man skal få et ernæringsmessig sunt glutenfritt brød?

Jeg har såvidt begynt å sette meg inn i verdenen av glutenfri baking, og da særlig brød. Når det gjelder brød bør jo disse være ernæringsmessig sunne og ikke kun magefyll, men jeg blir veldig i tvil når jeg leser på innho...

Jeg har såvidt begynt å sette meg inn i verdenen av glutenfri baking, og da særlig brød. Når det gjelder brød bør jo disse være ernæringsmessig sunne og ikke kun magefyll, men jeg blir veldig i tvil når jeg leser på innholdsfortegnelse på de ulike glutenfrie melmiksene som selges. De virker som de inneholder mye som ikke virker veldig sunt, som stivelse, maismel o.l. Hvilke melsorter og ingredienser bør inngå dersom man skal få et ernæringsmessig sunt glutenfritt brød?

Bj, 20. februar 2024 23:18

Mange melmikser inneholder som du påpeker mye stivelse og andre stoffer av ulike slag (fortykningsmidler, emulgatorer, osv). Disse brukes i utstrakt grad for å bedre egenskapene og smaken til den glutenfrie baksten. Dersom man har kapasitet og lyst, anbefaler vi å bake egne brød av glutenfritt fullkornsmel som havre (gryn kan kvernes til mel i blender eller stavmikser), sorghum, teff, quinoa, bokhvete, hirse, etc. Fullkonrsrismel og maismel er også helt fint å bruke i glutenfri bakst. Ofte bør man bruke en blanding av melsorter grunnet ulike egenskaper og smak. I tillegg kan det være lurt å bruke psyllium frøskall som bindemiddel (fiber som fungerer som glutenerstatning), og tilsette frø og kjerner. Ellers vil bruk av f.eks. revet frukt/grønt (gulrot, eple, squash), meieriprodukter (kefir, kulturmelk, cottage cheese), og egg gi en saftigere, mer holdbar og ikke minst sunnere bakst. NCF holder bakekurs over store deler av landet, så delta gjerne på kurs dersom du ønsker å lære mer om glutenfri bakst fra våre dyktige og erfarne bakeledere! Vi har også gode oppskrifter på hjemmesidene våre. 

Lise Friis Pedersen, 21. februar 2024 18.00

Har dere en god oppskrift på flatbrød?

Jeg er veldig glad i flatbrød, har dere en god oppskrift?  ...

Jeg er veldig glad i flatbrød, har dere en god oppskrift? 

Hallvard, 09. februar 2024 15:51

NCF har bakekurs for medlemmer, og arrangerer bl.a. lefsebakstkurs der oppskrift på flatbrød inngår. Anbefaler deg å delta på et slikt kurs dersom du har mulighet. Du kan også ta kontakt med oss for å få oppskriften på flatbrød. Det finnes helt sikkert også andre gode oppskrifter på glutenfrie flatbrød på nett. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Er det mulig å lage god glutenfri bakst?

Hei! Jeg fikk cøliaki for eit par år siden. Synst til tider det kan være litt kjipt å ha cøliaki, og føler det er teit av meg. Vi er jo heldige som er friske og kan spise typ det alle andre kan, bare uten gluten. Likevel så synst jeg av og til det er...

Hei! Jeg fikk cøliaki for eit par år siden. Synst til tider det kan være litt kjipt å ha cøliaki, og føler det er teit av meg. Vi er jo heldige som er friske og kan spise typ det alle andre kan, bare uten gluten. Likevel så synst jeg av og til det er kjipt når hele familien koser seg med boller og annen bakst. Er egentlig veldig glad i å bake, men ikke etter jeg fikk cøliaki. Har ikke fått dreisen på det. Er det mulig å lage faktisk god bakst uten gluten? Da tenker jeg spesielt på gjærbakst.

Andrea, 12. februar 2024 22:04

Det er fullt mulig å lage god glutenfri bakst, men det kan være uvant for mange i starten. Når bakverket er uten gluten kan man for eksempel oppleve at deigen er vesentlig mer klissete å arbeide med, og vanskeligere å forme enn vanlig gjærbakst. Da kan det hjelpe å bruke enkle hjelpemidler som sprøyteposer, hansker eller ekstra olje/smør på hendene ved utbaking, og silikonunderlag. for å nevne noe. Prøv gjerne ut våre oppskrifter på gjærbakst, og ikke gi deg med bakingen! Øvelse gjør mester. De fleste opplever at man må knekke noen koder, men glutenfri bakst er egentlig ikke så mye vanskeligere enn vanlig bakst. NCF arrangerer glutenfrie gjærbakstkurs over store deler av landet med dyktige bakeledere, så jeg anbefaler deg sterkt å delta på bakekurs dersom du har mulighet. Her kan du lære deg triksene for å mestre den glutenfrie baksten, og samtidig bli kjent med andre mennesker i samme situasjon som deg. Synes også du kan tipse de rundt deg om at de fleste kaker enkelt kan lages glutenfritt. Kanskje dere heller kan dele en god glutenfri kake i godt lag sammen? 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Hvorfor er det så mye stivelse i glutenfrie melblandinger, og kan jeg bake gjærbakst uten stivelse?

Hei! Ser at de fleste melblandingene som finnes, typ. fra Semper osv. inneholder mye stivelse. Stivelse kommer som første ingrediens i melblandingen. Slik jeg har forstått det er stivelse veldig usunt, og at det raskt omdannes til "sukker" i kroppen. Hvorfor er stivelse s&arin...

Hei! Ser at de fleste melblandingene som finnes, typ. fra Semper osv. inneholder mye stivelse. Stivelse kommer som første ingrediens i melblandingen. Slik jeg har forstått det er stivelse veldig usunt, og at det raskt omdannes til "sukker" i kroppen. Hvorfor er stivelse så høyt i melblandingene? Og er det mulig å bake typ gjærbakst som brød og rundstykker med å bruke mel uten stivelse?

Jenny, 07. februar 2024 09:42

Stivelse er karbohydrater bygget opp av mange glukosemolekyler, og fungerer som energilageret i planter. Disse karbohydratene er enkle for kroppen å fordøye og gir energi. Vi kaller de derfor gjerne for "raske karbohydrater". I glutenfri bakst brukes stivelse for å gi smak, (riktig) konsistens og ønskede bakeegenskaper. I vanlig mel av fullkorn (både glutenholdige og glutenfrie korn) finner vi både stivelse, protein, fiber og litt fett. Siden stivelse er en naturlig bestanddel av kornet er det imidlertid vanskelig å bake uten noe stivelse. Dessuten er stivelsen god mat for gjær, og gir derfor et luftigere bakeresultat. Bak gjerne gjærbakst med glutenfritt fullkornsmel, det er fullt mulig, sunnere og faktisk bedre på smak! 

Lise Friis Pedersen, 07. februar 2024 18.00

Kan man fryse glutenfri gjærdeig og bake ut ved en senere anledning?

Fryse gjærdeig. Hei. Jeg prøver å hjelpe barnehagen å tilrettelegge så mitt barn også kan være med på bake-ativiteter når de har det. Kan man fryse ned en gjærdeig, så de kan ha det klart og ta det opp dagen før de skal bake r...

Fryse gjærdeig. Hei. Jeg prøver å hjelpe barnehagen å tilrettelegge så mitt barn også kan være med på bake-ativiteter når de har det. Kan man fryse ned en gjærdeig, så de kan ha det klart og ta det opp dagen før de skal bake rundstykker. Barnehagen kan da la en gruppe bake glutenfritt med eget mel på eget bord tenker jeg. Har god erfaring med å gjøre det på vanlig glutenholdig gjærdeig, men den glutenfrie er jo annerledes på alle måter :)

Agnethe, 26. januar 2024 10:54

Vi har ikke testet dette, men teoretisk bør det ikke være noe i veien for at det skal fungere. Den glutenfrie gjærdeigen er jo i hovedsak annerledes fordi den ikke inneholder gluten. Hvorvidt gluten har noen innvirkning på fryst gjærdeig er litt vanskelig å si. I teorien vil gjæren overleve frysing (men gå i dvale), og deigen vil kunne trekke til seg noe mer vann. Det er ikke sikkert at det er negativt for den glutenfrie deigen, snarere tvert imot. En deig som skal brukes til rundstykker eller pizza (hvor det kanskje ikke er så essensielt at deigen hever masse) kan nok fungere greit etter frysing. Det finnes også leverandører av glutenfri mat som selger ustekte fryste boller som fungerer kjempegodt å tine og steke opp selv. spørsmålet er om selve utbakingen blir annerledes når barna skal bake selv. Siden du har god erfaring med fryst glutenholdig gjærdeig må du gjerne prøve med den glutenfrie også, og gjerne gi oss en tilbakemelding på hvordan det fungerte. Vi skal også sørge for å få testet det ut! 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Vil lang hevetid gi samme effekt som elting?

Hei! Ser mange sier det er viktig å elte glutenfri deig i kjøkkenmaskin, mens eltefrie oppskrifter kun har lang hevetid. Vil lang hevetid gi samme effekt som elting? Hvorfor/hvorfor ikke? Og hva gjør egentlig eltingen når det ikke er gluten involvert? ...

Hei! Ser mange sier det er viktig å elte glutenfri deig i kjøkkenmaskin, mens eltefrie oppskrifter kun har lang hevetid. Vil lang hevetid gi samme effekt som elting? Hvorfor/hvorfor ikke? Og hva gjør egentlig eltingen når det ikke er gluten involvert?

Else, 20. desember 2023 08:14

Det var et komplisert spørsmål som jeg skal forsøke å besvare så godt jeg kan. Det finnes ikke noe eksakt vitenskap knyttet til hvor lenge man bør elte. Noen mener det er viktig å elte lenge, mens andre synes de får en like god deig ved å elte kortere tid. Det kommer kanskje an på deigtypen. Noen mener at å elte lenge aktiviserer gjæren, at det er lettere å få den i gang på et vis. Jeg har ikke noe kjennskap til om lang hevetid kan erstatte lang eltetid, men vet at lang hevetid gir et bedre sluttprodukt.

Lise Friis Pedersen, 20. desember 2023 18.00

Hvordan jeg skal få til et grovt og næringsrikt glutenfritt brød?

Hei! Jeg har prøvd å finne et sunt, grovt glutenfritt brød, men har dessverre ikke lykkes og tenker at jeg må begynne å bake det selv. Jeg er bekymret for at jeg på grunn av cøliakien ikke spiser nok fullkorn og spiser mer usunt enn det jeg gjorde f&oslas...

Hei! Jeg har prøvd å finne et sunt, grovt glutenfritt brød, men har dessverre ikke lykkes og tenker at jeg må begynne å bake det selv. Jeg er bekymret for at jeg på grunn av cøliakien ikke spiser nok fullkorn og spiser mer usunt enn det jeg gjorde før jeg fikk diagnosen. Tidligere orienterte jeg etter brødskalaen, men nå som jeg har bytta til glutenfritt er jeg rådvill. I den forbindelse lurer jeg på om dere har noen tips til hvordan jeg skal få til et grovt og næringsrikt brød. Hvilke meltyper er lurt å bruke og hvilke bør man holde seg unna? Hvor mye diverse frø kan jeg tilsette uten at brødet da inneholder for mye fett? Hvordan skal jeg erstatte proteinet fra gluten? Mvh Ivana

Ivana, 17. desember 2023 14:31

Jeg kan anbefale Hatting sine grove glutenfrie produkter. Spesielt «grovt sandwichbrød» er supergrovt og har fire fylte kakestykker på Brødskala’n. Kolonihagen sine glutenfrie produkter, to typer rundstykker og to typer brød, er også sunne og grove. De selges på Rema 1000.

Flott om du har lyst til å bake selv. Da kan jeg i så tilfelle anbefale Det glutenfrie verksted sine to grove mikser «Monicas rundstykker» og «Monicas superbrød». Møllerens har også minst en grov og sunn melmiks. De har også oppskrifter tilpasset miksene sine. De finner du her: https://www.mollerens.no/oppskrifter/glutenfri

Det er flott å tilsette nøtter og frø til deigen, men som du sier det kan bli et veldig fett produkt, selv om det er sunt fett. Jeg tenker at 1 dl frø til et glutenfritt brød er helt innafor. For å øke proteininnholdet ytterligere kan du bake med fullkornsmel – ikke stivelse -  og/eller kikertmel, eller gram-mel som det også heter.

Ellers vil jeg anbefale deg å delta på et av våre bakekurs der vi baker kun grovt og naturlig glutenfritt, nemlig «Sunnere glutenfri bakst». Dette kurset settes opp flere stedet i landet utover våren. Informasjon om tid og sted for våre bakekurs finner du på ncf.no/kurs

Lise Friis Pedersen, 20. desember 2023 18.00

Har dere faktaark eller brosjyrer jeg kan gi til kollegaene mine, sånn at de kan bake glutenfritt til meg?

På jobb har vi på rundgang ansvar for å lage varmlunsj hver fredag (Og av og til ellers bakes det forskjellige godsaker). Da blir ofte vi med cøliaki uten - dette grunnet dårlig viten om hva cøliaki er og hvilke varer som inneholder gluten, samt hva som fin...

På jobb har vi på rundgang ansvar for å lage varmlunsj hver fredag (Og av og til ellers bakes det forskjellige godsaker). Da blir ofte vi med cøliaki uten - dette grunnet dårlig viten om hva cøliaki er og hvilke varer som inneholder gluten, samt hva som finnes av erstatningsprodukter. Har dere et infoskriv vi kunne benyttet på jobb som en veileder for de andre ansatte? Hadde vært kjekt å bli inkludert i det sosiale. Håper på positivt svar.

Ragnhild, 14. desember 2023 08:24

Sjekk ut faktaarkene og brosjyrene våre. Et faktaark som kan være aktuelt er "Cøliaki og glutenfri mathåndtering". Du finner den her: https://ncf.no/coliaki/brosjyrer-og-faktaark/coliaki-og-glutenfri-mathandtering  En brosjyre som kan være verdt å se på er: "Tips til glutenfri matlaging" Du finner den her: https://ncf.no/coliaki/brosjyrer-og-faktaark/tips-til-glutenfri-matlaging 

Lykke til :)

Lise Friis Pedersen, 20. desember 2023 18.00