Hvilke glutenfrie meltyper kan man bake med?

Hei, Jeg har cøliaki, påvist for tre år siden. Jeg baker brød daglig og har et noen spørsmål om meltyper. Jeg har valgt å kjøpe andre meltyper enn Semper og Schär pga. høyt innhold av stivelse og tilsetningsstoffer i disse. Foreløpig har jeg brukt følgende fra såkalte "innvandrerbutikker" (rekkefølge etter hva jeg bruker mest av): Kikertmel, rismel/fullkornsrismel, bokhvete, mais/polentamel, teff, sorghum, kassava, gul gari, mandelmel, tapioka. Jeg er godt fornøyd med baksten med disse meltypene, men har selvsagt uhell med lufthull og rårand av og til. Jeg bruker lite havremel pga mistanke om allergi for havre. Det er selvsagt ønskelig å bruke de mest sunne meltypene. Jeg har forstått at man anbefaler grove melsorter, fortrinnsvis fullkorn, sammalt osv., men mange av disse inneholder jo gluten. - Hvilke meltyper (og andre bakeingredienser, jfr at bokhvete, kassava og gari ikke er korn) anbefaler dere for daglig brødbakst? -Hvilke meltyper anbefales til lapper, vafler, pannekaker og kaker? Med utgangspunkt i meltypene jeg nevnte over, er det noen jeg ikke har på listen som dere anbefaler?

Lise svarer

Til brødbakst anbefaler vi det samme som du bruker, nemlig fullkornsmel av glutenfri havre, ris, mais/polenta, bokhvete, teff, hirse, amarant og quinoa. Du nevner også polenta, kassava (stivelse), gari (fermentert kassava), tapioka (stivelse), kikertmel og mandelmel – som ikke er «mel» i den forstand, men som kan brukes som mel, og som man godt kan benytte i et glutenfritt kosthold. Prøv deg frem og bland gjerne ulike typer «mel» med godt resultat. Jeg har ikke så mye erfaring med disse, så jeg kan ikke gi noen gode råd.

Til lapper, vafler, pannekaker og kaker kan du sikkert bruke de samme meltypene, men kanskje velge de mildeste, dvs de med mildest smak. Baker du kaker med mye smak, kan du for eksempel bruke mel med mye smak, for eksempel amarant. Sjekk denne oppskriften: https://ncf.no/glutenfri-mat/oppskrifter/meksikansk_-glutenfri-sjokoladekake-med-amarant Det er en veldig god kake, der amarant matcher sjokoladen godt.

Det er helt greit å handle på innvandrerbutikker, men vær klar over at mel som havre og bokhvete kan være forurenset (kontaminert) av glutenholdige kornsorter, så der anbefaler jeg at du bruker sertifisert glutenfrie produkter. Masse lykke til med bakingen!