Arkiv

Resultat: Kosthold/mat (88) viser 1 - 20

Kan jeg prøve periodisk faste?

Hei! Jeg er nysgjerrig på periodisk faste, er det noen grunn til å ikke prøve dette når man har cøliaki? Kan også nevne at jeg er 168 cm og 50 kg, veier jeg da for lite til at det er fornuftig å eksperimentere med? ...

Hei! Jeg er nysgjerrig på periodisk faste, er det noen grunn til å ikke prøve dette når man har cøliaki? Kan også nevne at jeg er 168 cm og 50 kg, veier jeg da for lite til at det er fornuftig å eksperimentere med?

Nysgjerrig, 26. februar 2024 09:12

Vi tar utgangspunkt i at du er en frisk cøliaker på GFD, altså at cøliakien ikke lenger er aktiv, tarmen er normalisert slik at cøliakien ikke lenger har noen innvirkning på hvor godt du tar til deg næringsstoffene. Du har en BMI på 17,7, som er definert som underernært, men det er helt avhengig av kroppsfasong/muskelmasse/alder/kjønn etc om det i seg selv skal hindre deg i å faste. For hva mener du med å faste? ikke spise fra middagtid (kl. 17-18) til neste dags lunsj (1200)?, eller å gå dages/ukesvis uten å spise? Periodevis faste vil raskt kunne gå utover muskelmassen din (som brukes for å holde blodsukkeret opp og dekke opp kaloriunderskuddet ditt når fettreservene er brukt opp), og spesielt dersom du går i kaloriunderskudd. Man kan selvsagt faste 12-18 timer i døgnet om du spiser nok mat/næring/kalorier i løpet av de resterede 6-12 timene. Faren er at man utvikler en anoreksi-liknende tilstand og det er ikke sunt/bra/fint når du i utgangpunktet ikke har så mye å gå på. Skal du prøve dette må du ikke komme i kaloriunderskudd, men passe på så du får i deg nok næring og da må du følge med på vekten din så du ikke faller mer i BMI.

Trond S. Halstensen, 28. februar 2024 19.02

Hvordan skal vi starte på glutenfri kost, og hvor lang tid tar det før man opplever bedring?

Vår sønn på 14 har nå fått cøliakidiagnosen og har gått på glutenfri kost i 3 uker. Han er fortsatt like dårlig. Vi har ikke fått noen anbefalinger om hvordan vi skal gripe dette an innledningsvis. Før han ble glutenfri kuttet...

Vår sønn på 14 har nå fått cøliakidiagnosen og har gått på glutenfri kost i 3 uker. Han er fortsatt like dårlig. Vi har ikke fått noen anbefalinger om hvordan vi skal gripe dette an innledningsvis. Før han ble glutenfri kuttet vi ut laktose da vi mistenkte at han reagerte på dette, og nå har vi også fjernet alt melkeprotein. Og så leser vi at også havre skal unngås, men det har vi ikke kuttet ut enda. Hadde vært takknemlig for en "oppskrift" for hva han bør unngå frem til han begynner å friskne til igjen.

Bj, 20. februar 2024 23:09

Dere bør få innkalling til opplæring i glutenfri kost hos klinisk ernæringsfysiolog ila de første tre månedene etter diagnose (men det varierer ut ifra kapasitet ved sykehusene og at man skal ha mulighet til å prøve litt selv først). Det er uansett veldig individuelt hvor lang tid det tar før man føler seg bedre på glutenfri kost. Mange opplever rask bedring, men hos noen tar det lengre tid. Dere trenger i utgangspunktet kun å ekskludere gluten fra kostholdet. Det er imidlertid vanlig å også reagere på laktose i starten som følge av at enzymet som bryter ned laktosen sitter på den delen av tynntarmen som er betent og ødelagt (sekundær laktoseintoleranse). Rådet er i disse tilfellene å forsøke laktosefritt i 1-3 måneder, for så å reintrodusere vanlige laktoseholdige meieriprodukter. Dere bør ikke å kutte havre, men bruk glutenfri merket havre. Selv om bedringen i symptomer så langt har uteblitt anbefaler vi ikke å ekskludere melkeprotein fra kostholdet, fordi meieriprodukter bidrar med viktige næringsstoffer som det kan være utfordrende å dekke med et melkeproteinfritt kosthold. Dessuten er det begrensende nok å kun spise glutenfritt. Dersom dere etter en stund på glutenfri og laktosefri kost mistenker at han likevel reagerer på melkeprotein, anbefaler vi å utrede for allergi i samråd med spesialist på barneavdeling. Husk at tilhelingen i tarmen på glutenfri kost skjer sakte men sikkert selv om han ikke opplever bedring i symptomene. Fokuser derfor på gluten (og evt. laktose), det er mer enn nok i starten! 

Lise Friis Pedersen, 21. februar 2024 18.00

Har dere en god oppskrift på flatbrød?

Jeg er veldig glad i flatbrød, har dere en god oppskrift?  ...

Jeg er veldig glad i flatbrød, har dere en god oppskrift? 

Hallvard, 09. februar 2024 15:51

NCF har bakekurs for medlemmer, og arrangerer bl.a. lefsebakstkurs der oppskrift på flatbrød inngår. Anbefaler deg å delta på et slikt kurs dersom du har mulighet. Du kan også ta kontakt med oss for å få oppskriften på flatbrød. Det finnes helt sikkert også andre gode oppskrifter på glutenfrie flatbrød på nett. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Kan jeg ha blitt dårlig av godteri som "kan inneholde spor av gluten"?

Jeg lurer på om colagodteri innholdet gluten, og om det er trygt å spise? Spiste nylig en del av disse, og det sto "kan inneholde spor av". Det skal vel ikke være farlig? Jeg ble skikkelig dårlig av det og fikk diare i etterkant. Kan det ha ...

Jeg lurer på om colagodteri innholdet gluten, og om det er trygt å spise? Spiste nylig en del av disse, og det sto "kan inneholde spor av". Det skal vel ikke være farlig? Jeg ble skikkelig dårlig av det og fikk diare i etterkant. Kan det ha vært på grunn av colagodteriet jeg spiste?

Anna, 14. februar 2024 13:43

"Kan inneholde spor av" er en merkeordning som opplyser om at produktet ikke inneholder glutenholdige ingredienser, men kan ha blitt forurenset under produksjon. Vi anser slike produkter for å være glutenfrie. I praksis er denne merkeordningen både frivillig (du har altså ingen større garanti for å slippe potensielle spormengder dersom det ikke står "kan inneholde spor av"), og brukt mer som en juridisk ansvarsfraskrivelse. Du kan dermed helt trygt spise colagodteriet, og det var nok ikke gluten du ble dårlig av denne gangen. Husk at det er mye annet i mat man kan reagere på, som bakterier og sopp (mugg). Det er man ikke immun mot med cøliaki. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Kan jeg få i meg gode kilder til langsomme karbohydrater på glutenfri kost?

Jeg ønsker å spise ca 100 gr langsomme karbohydrater (og færrest mulig hurtige), fordelt på 3 måltider (og 1-2 mellommåltider). Glutenfrie produkter med langsomme karbohydrater har ofte lite karbohydrater og ved å spise f.eks. frøknekkebrød f&...

Jeg ønsker å spise ca 100 gr langsomme karbohydrater (og færrest mulig hurtige), fordelt på 3 måltider (og 1-2 mellommåltider). Glutenfrie produkter med langsomme karbohydrater har ofte lite karbohydrater og ved å spise f.eks. frøknekkebrød får jeg i meg for lite karbohydrater. Jeg baker nå grovt brød av havremiks etter oppskrift fra kristinkoker.com. Her er det tapioka og potetmel som vel er raske karbohydrater, og xanthangummi som jeg ønsker å unngå. Er det mulig å bake glutenfritt brød uten melk (kan bruke ghee) kun av langsomme karbohydrater, men med nok karbohydrater? Har dere noen oppskrifter? Hvordan kan jeg finne ut ca. hvor mye karbohydrater det er pr. skive av ulike oppskrifter? Hvilke glutenfrie mel som teff, hirse, quinna, bokhvete, ris, mais, mm. er langsomme? Jeg bruker en del hel kokt glutenfri havre som karbohydratkilde til middag, istedenfor ris, pasta og potet? Har dere andre forslag til sunne karbohydratkilder til middag?

Blodsukkervennlig , 12. februar 2024 14:47

Med langsomme karbohydrater antar jeg at du mener for eksempel fullkornsprodukter der fiber, protein, fett og vitaminer/mineraler er bevart i kornet. Fullkorn og andre komplekse karbohydrater fordøyes saktere enn stivelse og sukker, som er lett tilgjengelig næring. Antar videre at du har gode medisinske grunner for å fordele karbohydratene slik du beskriver (ellers ville jeg revurdert om det er nødvendig å være så rigid med mengdene). Det er fullt mulig å bake glutenfritt fullkornsbrød, og kornsortene du nevner er gode eksempler på hva slags mel som kan inkluderes i slik bakst. Som bindemiddel i baksten kan du også bruke psyllium husk eller po(tet)fiber i stedet for xanthangummi. Se gjerne nettsidene våre for gode oppskrifter på grovt glutenfritt brød. For å finne ut hvor mange gram karbohydrater det er per brødskive, må du først regne ut totalt antall karbohydrater i baksten og deretter dele på vekten av en brødskive (som regel ca. 30-40 g). Matvaretabellen og kostholdsplanleggeren er gode verktøy for å beregne dette. Andre forslag til sunne karbohydratkilder til middag er stivelsesrike grønnsaker (søtpotet, gulrot, andre rotgrønnsaker) og belgfrukter. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Er det trygt å spise pommes frites på McDonalds når en har cøliaki?

Hei! Er det trygt å spise på mcdonalds når en har cøliaki? Tenker spesielt på fries, og at de kanskje blir friter sammen med glutenholdige produkt? ...

Hei! Er det trygt å spise på mcdonalds når en har cøliaki? Tenker spesielt på fries, og at de kanskje blir friter sammen med glutenholdige produkt?

Katrine, 07. februar 2024 10:12

Det skal være trygt å spise på McDonalds med cøliaki. De har gode rutiner for tilberedning av glutenfri mat, og adskilte frityrer til pommes frites for å holde denne unna glutenholdige frityrstekte produkter. I tillegg har NCF kvalitetssikret opplæringen for ansatte i tilberedning av glutenfri mat. Med det sagt kan det selvfølgelig forekomme menneskelige feil, som vi må regne med når vi spiser måltider laget av andre. Hvis du er i tvil om trygghet og hygiene, kan du alltid spørre de ansatte på restauranten. 

Lise Friis Pedersen, 07. februar 2024 18.00

Kan jeg spise maltekstrakt av bygg?

Hei, Jeg har hatt cøliaki en del år nå og skjønner at «hvetemel» naturligvis skal unngås. Men jeg har aldri blitt helt klok på f.eks. «maltekstrakt av bygg» etc., som i "Go'morgen Yogurt". Har unngått det frem til n&ar...

Hei, Jeg har hatt cøliaki en del år nå og skjønner at «hvetemel» naturligvis skal unngås. Men jeg har aldri blitt helt klok på f.eks. «maltekstrakt av bygg» etc., som i "Go'morgen Yogurt". Har unngått det frem til nå, men tenkte det gikk an å spørre. Er det ok å spise eller ikke?

CSC, 31. januar 2024 10:29

Maltekstrakt av bygg er en sirup av maltsukker. Siden bygg inneholder gluten, inneholder også maltekstrakt gluten. I teorien vil det imidlertid være stor forskjell på hvor mye gluten det er i sluttproduktet (for eksempel yoghurten), ut ifra hvor ingrediensen "maltekstrakt av bygg" befinner seg på ingredienslisten. I yoghurten du nevner vil det nok ikke være mye gluten igjen fra maltekstraktet, men det vil uansett være flere kilder til gluten i produktet i form av andre ingredienser i müslien (havregryn, rugflak, hveteflak). I andre produkter uten andre kilder til gluten enn "maltekstrakt av bygg" er det lurt å vurdere ingredienslista, samt ta kontakt med produsenten og forhøre seg om gluteninnholdet. Ofte vil innholdet være så lavt at det går fint å spise i små mengder, i blant. Vi anbefaler imidlertid å utvise varsomhet, og skaffe seg god informasjon før man velger å spise slike produkter. I GlutenFRI nr. 2-2023 skrev vi en sak om en pågående forskningsstudie på nettopp bygg og reaksjon på immunforsvaret. Kanskje resultatene fra denne studien (når de kommer) vil bidra til ny kunnskap om toleranse for bygg ved cøliaki. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Kan bakerier og kaféer nekte å servere glutenfrie alternativer?

Er det lov av en kafe/bakeri å nekte å servere glutenfri alternativer? De har satt opp skilt der det står at de ikke har glutenfri bakst, og at det eneste de kan servere av mat er cæsar salat uten krutonger og brød. Vil ikke dette være diskriminering av folk med ...

Er det lov av en kafe/bakeri å nekte å servere glutenfri alternativer? De har satt opp skilt der det står at de ikke har glutenfri bakst, og at det eneste de kan servere av mat er cæsar salat uten krutonger og brød. Vil ikke dette være diskriminering av folk med funksjonsnedsettelse? Andre kafeer tar jo kostnaden/bryet med å kunne tilby noe, så det er ikke helt rettferdig i konkurransesammenheng syns jeg.

Gunnhild, 30. januar 2024 15:52

Rent juridisk er kaféen eller bakeriet er i sin fulle rett til å bestemme hva de vil servere selv. Det er imidlertid synd at mange serveringssteder ikke har et glutenfritt alternativ tilgjengelig. En av grunnene er nok at det råder mye usikkerhet om hvordan de kan servere glutenfri mat trygt nok, og at de kanskje ikke har kapasitet eller ressurser til å skaffe spesialmat. Selv om det er kjedelig med et dårlig glutenfritt tilbud, vil ikke dette være diskriminering av folk med funksjonsnedsettelse fordi det handler om tilbudet på serveringssted, og ikke arbeidssted/skole/barnehage/etc. Et tips er å spørre på kaféen eller bakeriet om de har mulighet til å ta inn noe glutenfritt. Dersom de er usikre på grunn av kontamineringsrisiko får man gjerne muligheten til å oppklare eventuelle misforståelser slik at de likevel kan tilby noe ved en senere anledning. Etterspørselen etter glutenfri mat vil også øke dess flere som spør, som kan bidra til et bedre utvalg etter hvert. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Er sandeltremel glutenfritt?

Til den det måtte angå, er sandeltremel glutenfritt?  ...

Til den det måtte angå, er sandeltremel glutenfritt? 

Arne, 29. januar 2024 20:54

Sandeltre (sandalwood på engelsk) er et tre med sterk duft, som derfor brukes mye i parfyme og hudpleie. Det brukes også som krydder, matfarge og i terapeutiske midler. Mel/pulver av sandeltre er glutenfritt. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Do you have a list of GF friendly restaurants?

Do you have a list of GF friendly restaurants? Thanks.  ...

Do you have a list of GF friendly restaurants? Thanks. 

Jamin, 27. januar 2024 18:25

You will find an updated map of restaurants that offer gluten free food at the bottom of our main page, ncf.no (just click on the "åpne kart" button). From there you can choose which county you prefer and zoom in on relevant areas to find a restaurant. The map is mainly based on information from the members of the Norwegian Celiac Foundation. 

Lise Friis Pedersen, 31. januar 2024 18.00

Er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer?

Hei, er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer? ...

Hei, er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer?

REG, 24. januar 2024 17:42

NCF har tidligere skrevet en artikkel om utviklerne av Frifor appen. Prinsippet er at man skanner strekkoden på et produkt for å få opp informasjon om innholdet av aktuelle allergener man er interessert i. Appen er betalingsbasert med måneds- eller årsabonnement. Siden glutenholdige kornsorter er en av de 14 merkepliktige allergenene, vil appen inneholde informasjon om gluteninnhold i ulike produkter. En annen app som fungerer på omtrent tilsvarende måte er CanEat appen. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Hvorfor reagerer jeg på surdeigsbrød med spelt?

Har dere noen mening om hvorfor jeg uten problemer kan spise f.eks. Baker Hansen sitt speltbrød eller Hatting sine Veggen speltrundstykker, men hvis jeg baker et surdeigsbrød med spelt selv får jeg reaksjon som om det var et vanlig brød? ...

Har dere noen mening om hvorfor jeg uten problemer kan spise f.eks. Baker Hansen sitt speltbrød eller Hatting sine Veggen speltrundstykker, men hvis jeg baker et surdeigsbrød med spelt selv får jeg reaksjon som om det var et vanlig brød?

Alexander, 22. januar 2024 11:28

Spelt er en glutenholdig kornsort, og skal derfor ikke spises av de med cøliaki. I senere tid har det kommet forskning som tyder på at en del med ikke-cøliakisk glutensensitivitet egentlig reagerer på fruktaner (karbohydrater) i hvete, og ikke gluten (protein). I disse tilfellene tåles gjerne speltprodukter, enten surdeig eller av siktet spelt, bedre enn andre glutenholdige kornsorter. Ved cøliaki vil symptomene på gluteninntak variere sterkt fra person til person, men tynntarmen vil likevel ta skade. Anbefalingen om glutenfri kost gjelder derfor selv om du reagerer ulikt på ulike produkter. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Er det vanlig med kresenhet og spisevegring hos barn med cøliaki?

Hei! Datter på 8 år har gått 9 mnd på glutenfri diett, men synes formen er veldig opp og ned. Hun har alltid vært kresen når det gjelder mat, men dette har forverret seg betraktelig etter å ha fått diagnosen. Hun spiser få matvarer og vi er helt ...

Hei! Datter på 8 år har gått 9 mnd på glutenfri diett, men synes formen er veldig opp og ned. Hun har alltid vært kresen når det gjelder mat, men dette har forverret seg betraktelig etter å ha fått diagnosen. Hun spiser få matvarer og vi er helt utslitte av å forsøke å få henne til å spise større mengde, og mer variert. Har prøvd alt mulig. Har dere vært borti andre med cøliaki der det nesten blir spisevegring fordi man har vært vant med at man blir dårlig av det man spiser? Vet ikke om det er det som er tilfelle her, men får en følelse at det er en psykisk komponent i bildet. Skal nevnes at hun følger kurven sin, så høyde og vekt er i følge barnelege ok, men vi har det ganske strevsomt her hjemme da hun ofte blir desperat fordi hun ikke finner noe å spise. Noen råd?

Berit, 22. januar 2024 20:44

Dette er en kjent problemstilling, og kresne barn finnes både blant de som har cøliaki og de som ikke har cøliaki. Cøliakiske barns kresenhet har et tilleggsmoment av reell angst for glutenreaksjoner, og høy foreldreoppmerksomhet som nok til tider kan fungere som en forsterkningsmekanisme. Jeg er sikker på at du lager og serverer 100% glutenfri mat. Barnets kommentarer, spørsmål, og småspisthet gjør deg nok fortvilet, og da blir det lett mye masing og trassreaksjoner fra barnet. "Less is more", ikke forsøk så sterkt, la barna plukke i maten og være småspiste en stund. Kort sagt: ikke gjør det til en så stor sak. Sultne barn spiser, og de blir sultne når kroppen sier ifra. Noen har testet ut ulike strategier, som her fra en engelskspråklig nettside om problemstillingen hos cøliakibarn hvor de oppfordrer til matlagingssamvær for å øke lysten på matsmaking/spising: https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/children/resources-for-parents/articles/cooking-gluten-free-with-the-picky-eater/

Småspiste, kresne cøliakibarn får ofte mye oppmerksomhet rundt "problemet", noe som kan holde problemet ved like (på et ubevist nivå). Man må finne andre måter å gi oppmerksomhet, som å lage maten sammen i en kose-setting som gir tilstrekklig nærhet og oppmerksomhet, ikke gjøre noe nummer av kresenheten, og ikke tilby annen mat (det blir da en variant av å sette grenser uten for mye oppstyr). Men lett er det ikke, og ofte må man temme sin egen bekymring og engstelse mer enn man er klar over fordi barna leser følelsene våre som en åpen bok. Er du bekymret for om barnet får i seg nok (sunn) mat så "leser" barnet det, og dermed kan "balubaen" lett komme igang. Hun holder vekstkurven sin, så hun får i seg nok. Det pleier å gå over etterhvert. Lykke til  :-)

 

Trond S. Halstensen, 24. januar 2024 18.00

Jeg har cøliaki og hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse

Hei! Jeg har cøliaki, men også hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse. Hva selger dere som er både glutenfritt og uten hvetefiber? Jeg håper spesielt på donuts...; men gjerne en fullstendig oversikt over hva jeg kan handle hos dere. Jeg bor en time unna...

Hei! Jeg har cøliaki, men også hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse. Hva selger dere som er både glutenfritt og uten hvetefiber? Jeg håper spesielt på donuts...; men gjerne en fullstendig oversikt over hva jeg kan handle hos dere. Jeg bor en time unna, så jeg må være sikker på å få kjøpt noe hvis jeg tar turen til butikken i Oslo. Takk for svar!

Marianne, 17. januar 2024 09:02

Hei, 
Cøliakiforeningen er en frivillig organisasjon for de med cøliaki og andre former for glutenintoleranse. Vi driver dessverre ikke butikkutsalg av glutenfri mat. I forrige utgave av medlemsbladet vårt, "GlutenFRI", tipset vi imidlertid om spisesteder og butikker i Oslo med godt utvalg av glutenfri mat, bl.a. Glutenfrihuset (glutenfri kafé og bakeri på Tøyen), Baker Hansen (mye glutenfritt i sortementet), Smak av Italia (italiensk butikk med glutenfritt i sortmentet), Arepa (glutenfri restaurant på Mathallen), og Heim Gastropub (restaurant med tydelig merking av glutenfritt og trygg tilberedning av glutenfri mat). Et lurt tips er å følge restauranter og spesialbutikker som tilbyr glutenfri mat på sosiale medier. Der kan man ofte spørre og få svar direkte på det man lurer på. Håper dette kan være til hjelp. 

Lise Friis Pedersen, 17. januar 2024 18.00

Er det risikabelt å kjøpe frø og belgfrukter fra dagligvarebutikk når jeg har cøliaki?

Hei! Er det noen risiko ved å kjøpe vanlige frø og belgfrukter (hermetiske eller tørre) fra dagligvarebutikk når jeg har cøliaki? Kan de være forurenset slik at dette også må være sertifisert? ...

Hei! Er det noen risiko ved å kjøpe vanlige frø og belgfrukter (hermetiske eller tørre) fra dagligvarebutikk når jeg har cøliaki? Kan de være forurenset slik at dette også må være sertifisert?

Solfrid, 6. januar 2024 22:02

Vanlige frø og belgfrukter i dagligvarebutikk går under kategorien naturlig glutenfri mat. Matvarer i denne kategorien trenger ikke å merkes glutenfritt, fordi produktet (eller oppskriften på produktet) i utgangspunktet ikke inneholder noen glutenholdige ingredienser. Samtidig er det åpnet opp for å merke enkelte produkter av frø/belgfrukter som glutenfrie (eksempelvis kikertmel), fordi man har sett i forskning eller stikkprøver at disse typisk kan bli kontaminert under produksjon. Du vil også se på en del innpakninger at det står "kan inneholde spor av gluten" (eller "hvete"). Slike matvarer anser vi som trygge å bruke for de med cøliaki. Det hypotetiske svaret på spørsmålet ditt blir derfor at ja, slike produkter kan være kontaminerte. Men - i utgangspunktet skal du som forbruker kunne stole på at de ikke er det. Når kontaminering på et nivå som ikke er trygt for en med cøliaki oppdages, vil også merkingen på produktet måtte endres, fordi informasjonen på produktet skal stemme. Eventuelle spor av gluten vil også reduseres ved å skylle tørrvaren i vann før bruk, som mange gjør med belgfrukter før koking. Konklusjon: spis gjerne frø og belgfrukter, det er både sunt og godt og veldig lurt å inkludere i et godt glutenfritt kosthold! 

Lise Friis Pedersen, 10. januar 2024 18.00

Bør vi kutte melkeprotein fra kostholdet?

Hei, vi har en 3-åring med cøliaki, og er i tvil hvordan vi skal forholde oss til den nylig publiserte forskningen på emaljeskader til barn med cøliaki. Vi lurer på om cøliakiforeningen har en meningen om hvordan vi som foreldre bør forholde oss til den ...

Hei, vi har en 3-åring med cøliaki, og er i tvil hvordan vi skal forholde oss til den nylig publiserte forskningen på emaljeskader til barn med cøliaki. Vi lurer på om cøliakiforeningen har en meningen om hvordan vi som foreldre bør forholde oss til den nye forskningen? Er fordelene større enn ulempene ved å kutte melkeprotein? (Trivsel, matglede, vitamin-mineral mangel etc) (Skoletannlegetjeneste, fastlege eller barnelegen vår har ikke kunnskap.)

Katrine, 03. januar 2024 19:16

Vi og forfattere av denne studien er av den meningen at dette gjelder forskningsresultater som angår ubehandlete, udiagnostiserte syke cølikere, som jo ikke vet at de har cøliaki. De som vet de har cøliaki, tilfriskner på GFD, er melkefrie til de har fått tilbake laktase (som spalter melkesukker), og at det ikke er holdepunkter for at melkedrikking på GFD fører til emaljeskader. Vi har jobbet med dette og en tannlege tok doktorgraden på emaljeskader hos cøliakibarn hos oss. Vi undersøkte om antistoffer hos cøliakibarn reagert mot et av de viktigeste proteinene i emaljedannelsen, Amelogenin, siden gluten og Amelogenin er såpass like at anti-gluten antistoffene kryssreagerer med Amelogenin i områder som er viktig for emaljedannelsen. Vi undersøkte ikke antistoff mot kappa-kasein (kumelkprotein) hos disse cøliakibarna. Det er fortsatt mye forskning som gjenstår før vi kan konkludere.

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 19.47

Ville det vært gunstig å prøve en antiinflammatorisk diett?

Hei! Jeg er nylig utredet, og er i en fase hvor jeg periodevis er svært utmattet og dårlig. Jeg forstår at symptomene mine kan vedvare lenge, så spørsmålene mine omhandler nydiagsnoseperioden. Jeg har to ulike spørsmål: 1. er det vanlig at man kun f&...

Hei! Jeg er nylig utredet, og er i en fase hvor jeg periodevis er svært utmattet og dårlig. Jeg forstår at symptomene mine kan vedvare lenge, så spørsmålene mine omhandler nydiagsnoseperioden. Jeg har to ulike spørsmål: 1. er det vanlig at man kun får perioder med ekstrem utmattelse? Selv om man ikke har fått i seg noe gluten? Da er det også ømme lymfer, verk i hele kroppen, generell sykdomsfølelse uten å ha feber. Jeg er generelt mer utmattet daglig - noe som fører til at jeg er sykmeldt. Likevel har jeg noen dager/uker hvor jeg føler meg helt bra, før det plutselig blir helt bånn i bøtta igjen. 2. Da jeg opplever det som en betennelsestilstand i kroppen med ømme lymfer, følelse av mer vann i kroppen og rundt øyne; vil det være gunstig å i tillegg til glutenfri diett forsøke ut dietter som evt. antiinflammatorisk diett? Eller antihistamindiett? (Har hørt en del podcaster om dette)

Celine, 03. januar 2024 16:26

Mens glutenfri diett ved cøliaki er veldokumentert, er de fleste andre dietter spekulative med kun "personlige erfaringer" som påstand på at det virker, og det er nok ikke bra nok i en vitenskaplig verden. Bare pass på at du har nok jern og vitaminer etc. (og at det ikke er andre sykdommer du sliter med, alt behøver ikke skyldes cøliakien, du kan godt ha andre (inkludert autoimmune) tilstander i tillegg).

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.41

Bør vi unngå en glutenfri diett før en endelig diagnose er stilt?

Hei, Vi søker en second opinion angående vår snart 14 år gamle sønn som har hatt langvarige mageproblemer. Vi har nylig mottatt blodprøveresultater som indikerer en mulig cøliaki (positiv P-Transglutaminase (tTG) IgA på 51,1 U/mL mot en referanseve...

Hei, Vi søker en second opinion angående vår snart 14 år gamle sønn som har hatt langvarige mageproblemer. Vi har nylig mottatt blodprøveresultater som indikerer en mulig cøliaki (positiv P-Transglutaminase (tTG) IgA på 51,1 U/mL mot en referanseverdi på [ 14,9 og en positiv P-Deamidert gliadinpeptid IgG, samt HLA-DQ8 positivitet). Til tross for disse resultatene, anbefalte vår fastlege en periode på seks uker med glutenfri og laktosefri diett, etterfulgt av en reintroduksjon av gluten for å se om dette gir symptomer. Vi er bekymret for at dette strider mot rådene vi har lest om ikke å kutte ut gluten før en diagnose er bekreftet gjennom biopsi. Vi har en mistanke om at det er laktoseintoleransen som gir de mest akutte og alvorlige mageproblemene, spesielt etter inntak av meieriprodukter. Disse episodene inkluderer magevondt (knip) og lange perioder på toalettet og kommer gjerne 4-8 timer etter en større inntak av melk (selv om vi ikke kan utelukke at det er noe annet). Basert på dette har vi valgt å ikke kutte gluten i øyeblikket, men fra i dag valgt å redusere laktose fra kostholdet for å se om dette gir symptomlindring. Våre spørsmål er som følger: 1. Gitt blodprøveresultatene og mistanken om laktoseintoleranse, hva er det beste fremgangsmåten for å utrede hans tilstand? 2. Bør vi unngå en glutenfri diett før en endelig diagnose er stilt gjennom tarmbiopsi, tross fastlegens anbefaling? 3. Hvordan kan vi best håndtere og utrede mistanken om laktoseintoleranse parallelt med utredning av cøliaki? Han var borte fra skolen siste 2 uker før jul pga mageproblem, så vi opplever det som akutt at vi får kontroll på hans problem slik at han kan gå på skolen. 4. Er det mulig at laktoseintoleranse alene kan forklare hans symptomer, eller er cøliaki fortsatt en sterk mulighet? Takk for hjelpen.

Bj, 03. januar 2024 09:21

Det dere beskriver er forenlig med en cøliaki som har gitt sekundær laktose intoleranse (tarmtottene er skadet så enzymet: Laktase som bryter ned laktosen i melken mangler). De akutte plagene kan derfor være hans sekundære laktoseintoleransen, men den unnerliggende tilstanden er nok en cøliaki. Dere kan kutte ut melkeprodukter, men fortsette eller til og med øke gluteninntaket. Så skal han henvises fra fastlegen til nærmeste barneavdeling for å vurdere om man skal ta en biopsi av tarmen. Dersom han spiser masse glutenholdige produkter kan det være at han ikke trenger biopsi siden cøliakireaksjonen er sterkere desto mer gluten man spiser, og blir serum IgA-TG2 verdiene > 10x øvre normalgrense så slipper han å ta biopsi. En NAV-godkjent diagnose kan bare stilles av en legespesialist (barnelege), og man kan kun stille diagnosen på en aktiv cøliaki og det forutsetter at man spiser nok gluten (minimum 2 brødskiver/dg) lenge nok (>6 uker).

Trond S. Halstensen, 03. januar 2024 18.27

Er det gluten i glukosesirup?

Hei. Jeg har spist en god del sjokolademandler fra amundsen. Så etterpå at det står hvete uthevet i parentes etter glukosesirup. Ser det står på nettsiden deres at glukosesirup inneholder hvete, men ikke gluten. Hva vil dette si? Har jeg ikke fått i meg gluten lik...

Hei. Jeg har spist en god del sjokolademandler fra amundsen. Så etterpå at det står hvete uthevet i parentes etter glukosesirup. Ser det står på nettsiden deres at glukosesirup inneholder hvete, men ikke gluten. Hva vil dette si? Har jeg ikke fått i meg gluten likevel da?

Trine, 27. desember 2023 12:48

Mest sannsynelig har man benyttet glukosesirup fra hvetestivelsen, og da kan de ikke garantere at hvetstivelsen var helt fri for gluten, men mengden må ha vært ubetydelig da mye, men ikke all hvetestivelse som produseres er enten helt glutenfri eller inneholder små mengder gluten. Når man så lager glukosesirup av hvetstivelen er dette industrielt frestilt så mengden av annet enn glukose blir veldig lav (men ingen vil garantere for at det er glutenfritt, det koster for mye i forhold til hovedkundene deres). Jeg vil anta at eventuelle spormengder du muligens har fått i deg ville ha vært minimale, så det ville jeg ikke tenkt så mye mer på.

Trond S. Halstensen, 27. desember 2023 19.40

Er det normalt å få forstoppelse når man spiser gluten?

Hei. Jeg har spist gluten i over en uke og regaerte kraftig med diaré etter to dager på gluten og etter dette så har hatt mer forstoppelse. Er det normalt å ha forstoppelse når man spiser gluten også? ...

Hei. Jeg har spist gluten i over en uke og regaerte kraftig med diaré etter to dager på gluten og etter dette så har hatt mer forstoppelse. Er det normalt å ha forstoppelse når man spiser gluten også?

Anonym, 26. desember 2023 18:16

Dersom du vet du har cøliaki, så er det vel ikke så lurt å spise gluten. Og ja mange med cøliaki har forstoppelse (på glutenholdig mat, før de fikk diagnosen), så både diare og forstoppelse er vanlig.

Trond S. Halstensen, 27. desember 2023 18.39