Arkiv

Resultat: Kosthold/mat (115) viser 1 - 20

Hvorfor har 3-åringen fortsatt forhøyede cøliaki-prøver?

Hei! Min sønn fikk diagnosen da han var 18 måneder, nå er han straks 3 år. Han har da levd glutenfritt i ca. 1,5 år. Vi har kun hatt ett uhell som vi vet om, dette var ikke lenge etter at diagnosen ble stilt. Han har fortsatt forhøyede cøliaki-pr&osl...

Hei! Min sønn fikk diagnosen da han var 18 måneder, nå er han straks 3 år. Han har da levd glutenfritt i ca. 1,5 år. Vi har kun hatt ett uhell som vi vet om, dette var ikke lenge etter at diagnosen ble stilt. Han har fortsatt forhøyede cøliaki-prøver, og legen mener han på ett eller annet vis får i seg gluten fortsatt. Jeg er ekstremt nøye med å sjekke alt han spiser. Hjemme spiser vi alle glutenfritt, og barnehagen har virkelig tatt alle forhåndsregler…. Vi holder oss også unna alt som har spor av gluten… Kan han være ekstra sensitiv og ikke tåle det som er kategorisert som glutenfritt, men har f.eks hvetestivelse?

Elin, 12. juni 2024 19:56

Vanskelig å vite grunnen til at han fortsatt har forhøyete cøliakiprøver, men erfaringsmessig er den vanligeste årsaken at man får i seg gluten på en eller annen måte (og den glutenfrie stivelsen er i dag glutenfri, så det er ikke den som er synderen). Jeg er sikker på at dere og barnehagen holder ham glutenfri, men dere (og barnehagen) har ikke full kontroll på en 3-åring. Det er mange fristelser der ute, inkludert små kjeksgaver fra andre barn, eller barnet har funnet et mat/kake/sjokopopps-lager som de vet de egentlig ikke skal spise av, men det er så godt. Vanskelig å få ærlige svar (eller å vite om svaret er riktig) da barn lett merker om de er i ferd med å komme i trøbbel, og da svarer de nok slik de forventer at vi (foreldre) helst vil at svaret skal være. Så her må spørsmålene til barnet og reaksjonen på eventuell opprørende svar være avdempet, for så så ta det forsiktig opp med f.eks. de andre barna i barnehagen. Men trå varsomt frem, vi vet ikke om dette er årsaken til den forsinkete responsen på GFD.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2024 20.11

Er det like mye gluten i grovbrød som i loff?

Er det like mye gluten i 50 gram firekorn gryn som i ei brødskive? Er det like mye gluten i wasa fint og grovt knekkebrød som i ei brødskive? Og er like mye gluten i grovt brød som i loff? Er det mer gluten i hvetebolle og skolebolle enn i brødskive. ...

Er det like mye gluten i 50 gram firekorn gryn som i ei brødskive? Er det like mye gluten i wasa fint og grovt knekkebrød som i ei brødskive? Og er like mye gluten i grovt brød som i loff? Er det mer gluten i hvetebolle og skolebolle enn i brødskive.

Glutenprovokasjon før gastroskopi , 12.Jun 2024 18:10

Dette går på vekt, en normal "blings" kneip har ca. 2 gram gluten. Hensikten er å få i seg nok gluten før prøvetaking, så da kan man kjøpe glutenmel (nesten rent gluten) og ta ut 15 gr gluten som man spiser hver dag (strø det på noe annet). Grovbrød inneholder mer gluten enn loff da en grovbrødskive veier mye mer enn en loffskive (og man tilsetter gluten i grovbrøddeigen for å få den til å heve bedre). De andre brødvariantene, inkludert  knekkebrød-forslagene dine, vil man måtte undersøkt separat for å se om hvor mye gluten de kunne ha i seg.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2024 19.40

Er bokhvete kun trygt hvis det er merket glutenfritt?

Hei! Ser fra tidligere svar at man bør være forsiktig med bokhvete som ikke er sertifisert som glutenfritt. Men jeg ble litt usikker på hvordan jeg ser det, med mindre produktet har cross-grain symbol. Kan jeg anta at bokhvetemel fra sanabona er glutenfri? Det er bare merket "...

Hei! Ser fra tidligere svar at man bør være forsiktig med bokhvete som ikke er sertifisert som glutenfritt. Men jeg ble litt usikker på hvordan jeg ser det, med mindre produktet har cross-grain symbol. Kan jeg anta at bokhvetemel fra sanabona er glutenfri? Det er bare merket "naturlig glutenfritt" https://sanabona.no/butikk/produktkategori/okologiske-matvarer/glutenfritt-mel/bokhvetemel-fullkorn-okologisk-400-g/

bokhvete, 30. mai 2024 10:36

På pakken du har lenket til står det som du skriver "naturlig glutenfritt". Det er en påstand som ikke er lov å sette på produktet med mindre det stemmer, på samme måte som crossed grain symbolet. Forskjellen på crossed-grain og at det kun står "glutenfri(tt)" er at førstnevnte innebærer jevnlig testing for å få lov å bruke symbolet (du har altså en garanti for at det er glutenfritt), mens for "glutenfri(tt)" følges ikke dette opp systematisk. Men kravene er de samme (innhold på mindre enn 20 ppm), så denne pakken bør være helt trygg og glutenfri. 

Therese Lensnes, 05. juni 2024 18.00

Kan gluten smitte fra vannflaske?

1. Kan søsken dele vannflaske når det ene barnet spiser kjeks som har gluten innhold? 2. Hvis et barn spiser ostebriks (gluten innhold) og så er borte å tar på barnet med cøliaki, er det risk at barnet blir dårlig? 3. Bakeri som baker gluten og glutenfritt...

1. Kan søsken dele vannflaske når det ene barnet spiser kjeks som har gluten innhold? 2. Hvis et barn spiser ostebriks (gluten innhold) og så er borte å tar på barnet med cøliaki, er det risk at barnet blir dårlig? 3. Bakeri som baker gluten og glutenfritt i samme kjøkken til samme tid, er det trygt å spise det glutenfrie? Eller er det egentlig ikke glutenfritt? 4. Er det nok å ta vekk gluten for å senke nivået? Eller kan det være andre ting som må tas vekk i tillegg? 5. Kan man si at en sjokoladebolle som består av vanlig havre (ikke glutenfri) er glutenfri?

Maria, 4. juni 2024 23:10

Ja, men unngå "ubåtene" (eller la være om det er for mye "ubåter" i saftflasken). Gluten må spises for å kunne påvirke en cøliaker, så å bli tatt på er ufarlig. De bakere som baker glutenfritt skal ha rutine på vasking etc så det skal være OK, men dersom det lages i lite lokalt bakerlokale så vet man aldri. Glutenfrie brød lages ved å ta bort allt glutenhodlig korn, så det skal nå være glutenfritt. En sjokoladebolle som er laget med vanlig komersiell havre kan ha brukt have som kan være forurenset med annet korn. Havren i seg selv er glutenfri, men den vanlige havren kan inneholde inntil 5 % andre kornsorter og da blir ikke havremelet glutenfritt.

Trond S. Halstensen, 05. juni 2024 18.47

Finnes det glutenfritt mel og knekkebrød som ikke har tilsatt jern?

Hei 😊 jeg lurer på om det finnes glutenfritt mel og knekkebrød som ikke har tilsatt jern? Jeg har for høy ferritin og vil gjerne ha mat som ikke er tilsatt jern. De fleste av oss med cøliaki har jo ikke jernmangel når man er blitt friske på glutenfri kost,s&ari...

Hei 😊 jeg lurer på om det finnes glutenfritt mel og knekkebrød som ikke har tilsatt jern? Jeg har for høy ferritin og vil gjerne ha mat som ikke er tilsatt jern. De fleste av oss med cøliaki har jo ikke jernmangel når man er blitt friske på glutenfri kost,så det er vel kanskje ikke nødvendig å tilsette jern i alt? 

Gretha, 28. mai 2024 10:29

Tilsetning av ekstra vitaminer, sporstoffer og mineraler er strengt regulert i Norge, nettopp fordi en andel av oss har tilstander der man må begrense tilførselen. Jeg kjenner kun til én produsent som har tilsatt jern til sitt glutenfrie mel og knekkebrød, men mulig jeg husker feil (eller at det er flere produkter jeg ikke kjenner til). I utgangspunktet bør det være nok å styre unna denne ene produsenten. 

Therese Lensnes, 29. mai 2024 18.00

Er brødet som barnet mitt spiser sunt nok?

Hei! Jeg lurer på hvordan du vil vurdere havrebrødet fra Fria, rent ernæringsmessig? Mitt barn spiser kun dette brødet, til tross for utallige forsøk på å bake og kjøpe andre typer brød. Jeg synes det virker som et svært dårlig p...

Hei! Jeg lurer på hvordan du vil vurdere havrebrødet fra Fria, rent ernæringsmessig? Mitt barn spiser kun dette brødet, til tross for utallige forsøk på å bake og kjøpe andre typer brød. Jeg synes det virker som et svært dårlig produkt? Første ingrediens er stivelse, og så er det mange tilsetningsstoff (cellulosegummii som vi hører mye skummelt om) og emulgeringsmiddel. Vil det være bedre å f.eks. bake boller fra Møllerens, men erstatte noe av miksen med havremel, og tilsette et egg? Da slipper man tilsetningsstoffene, og mengden stivelse blir kanskje omtrent det samme? Har du noen tips til brød som kan likne dette havrebrødet, men som ikke er så kunstig og søtt? (Har prøvd brødvafler, men det ser så annerledes ut enn det de andre har i matpakka)

Fria havrebrød, 29. mai 2024 13:53

Dessverre er det et kjent faktum at mange glutenfrie ferdigprodukter inneholder en del stivelse, og har lavere næringsinnhold enn tilsvarende glutenholdige produkter. Brødet du spør om føyer seg inn i rekken av mindre gunstige brød, selv om det faktisk er nøkkelhullsmerket (!). Jeg synes ditt forslag om boller med havremel og egg i utgangspunktet høres spennende ut. Ulempen er at bollemiksen inneholder en god del sukker i tillegg til stivelsen. Et annet forslag er å bruke glutenfri fin melmiks (eller til og med grov etter hvert) fra Møllerens, og gjerne tilsette både egg og havremel (eller hele havregryn, det merkes ikke så godt i den ferdige baksten uansett, er min erfaring!) som du foreslår. Du kan også med fordel bake ut miksen med melk/kefir som væske i stedet for vann. Det vil øke proteininnholdet, og gi en saftigere bakst. 
Jeg synes også det er helt supert at dere har prøvd brødvafler, selv om det ble for annerledes enn brødskivene. Dersom barnet ditt er villig til, og liker, havregrøt, er det også et supert alternativ til et brødmåltid. Glutenfri havregrøt ser jo helt lik ut som vanlig havregrøt. For eksempel er såkalt "over night oats" eller kjøleskapsgrøt veldig enkelt og godt. 

Therese Lensnes, 29. mai 2024 18.00

Kan man unngå at barna utvikler cøliaki?

Vi har et barn med cøliaki og 3 barn med gen som kan trigge cøliaki på et senere tidspunkt. Hva kan vi gjøre for å unngå at søstrene utvikler cøliaki? Er det noe mat vi bør unngå, infeksjoner vi bør unngå. Hva kan vi gj&o...

Vi har et barn med cøliaki og 3 barn med gen som kan trigge cøliaki på et senere tidspunkt. Hva kan vi gjøre for å unngå at søstrene utvikler cøliaki? Er det noe mat vi bør unngå, infeksjoner vi bør unngå. Hva kan vi gjøre for å hjelpe?

Maria, 28. mai 2024 23:14

Nei vi har ingen indikasjoner på at noe hjelper på utviklingen av cøliaki. Det er et mengde-forhold mellom glutenspsising og cølaikiaktivitet og derigjennom å kunne få diagnosen. Siden cøliaki er en en autoimmun reaksjon på gluten som må være aktiv for å kunne diagnostiseres, så følger det nesten av seg selv at desto mer gluten man spiser desto letterer er det å få en så aktiv cøliaki at den er diagnostiserbar (og gir symptomer). Barn i familier med andre cøliakere spiser i praksis lite gluten, muligens kun deres eget brød. En eventuell cøliaki vil derfor ofte ha lav aktivitet og vanskelig diagnostiserbar. Når de blir undersøkt så vil noen av søskene med plager ikke ha påvisbar cøliaki ved vanlige diagnostiske metoder, men de kan få diagnosen: "potensiell cøliaki" ved bruk av mer forskningsbaserte metoder, så de har en lavgradig cøliaki som vi tror blir aktiv om de spiste "vanlige" mengder gluten. De fleste søsken av andre cøliakere får ikke selv cøliaki, den genetiske forutsetningen betyr lite da >35% av oss har den, så kun ca 10-15% av de nære cøliakislektingene får selv cøliaki, de fleste får det ikke.

Trond S. Halstensen, 29. mai 2024 20.04

Vil dere fraråde 8-åringen å drikke melk?

Vil dere fraråde min 8-åring å drikke melk nå frem mot 10-årsalder, ettersom at de har påvist sammenheng mellom melkeprotein og skader på tannemaljen? Hun har fått påvist små skader på emaljen av tannlegen, men tannlegen vet rett og s...

Vil dere fraråde min 8-åring å drikke melk nå frem mot 10-årsalder, ettersom at de har påvist sammenheng mellom melkeprotein og skader på tannemaljen? Hun har fått påvist små skader på emaljen av tannlegen, men tannlegen vet rett og slett ikke hva kun skal råde oss til. Ikke en gang overlegen på barneklinikken kunne svare på det da vi var på 1-årskontroll. Jenta vår får fluor, pusser tennene morgen og kveld. Men får H-melk 2-3 ganger daglig. Hun er glad i melk og ville helst hatt mer.

Silje, 28. mai 2024 23:15

Dette var en stor artikkel i et av det prestisjetunge vitenskaplige magasinet "Nature" sine tidsskrifter, men det ble slått opp litt sterkt at det var kumelkdrikking som var årsaken til at udiagnostiserte cøliakiske barn med aktiv cøliaki kunne få emaljeskade på de permanente tennene. Som vi, og de i Bergen som var med på artikkelen, tydliggjorde i intervjuer så vet vi ikke om det virkelig er reaksjon på kappa-kasein i melk som fører til emaljeskadene, og cøliakibarna må være udiagnostiserte med aktiv cøliaki mens tennene dannes for at de skal kunne utvikle emaljedefekter. Etter at de blir glutenfrie så normaliseres emaljedannelsen. Et barn som derved har diagnosen cøliaki og spiser glutenfritt vil derfor være frisk fra sin cøliakisykdom, og melkedrikking ville da ikke ha noen betydning for emaljedannelsen. Rett etter diagnosen er satt så skal barna uansett ikke drikke vanlig melk fordi cøliaki gir forbigående mangel på melkesukker-nedbrytende enzymer i tarmen. I tillegg har vi ved odontologiske fakultet ved universitetet i Oslo påvist andre mulige årsaker til hvorfor cøliakibarna kan få emaljeskader som ikke involverer kumelk. Man har derfor ikke konkludert på årsakssammenhengen mellom aktiv udiagnostsiert cøliaki og emaljedefekter på de varige tennene. Melkedrikking kan derfor fortsette og emaljedannelsen er uansett stort sett ferdig ved 8-års alder.

Trond S. Halstensen, 29. mai 2024 19.45

Legger man på seg av glutenfri kost?

Er det vanlig å gå opp i vekt når en begynner på glutenfritt kosthold? ...

Er det vanlig å gå opp i vekt når en begynner på glutenfritt kosthold?

Anne, 26. mai 2024 21:49

Ja, dels bedres tarmen sin evne til å ta til seg næring, og dels inneholder den glutengfrie erstatningsmaten mer hurtigabsorberbare karbohydrater som kan gi økt sultfølelse. Ofte er det ønskelig med vektoppgang hos en cøliaker, men dersom det ikke er ønskelig, må man øke proteininntaket og redusere karbohydrat-inntaket. 

Trond S. Halstensen, 29. mai 2024 19.00

Er falafelmix fra Durra glutenfri?

Vi skal ha besøk av en person som har cøliaki, og vil servere falaffel laget av falafelmix fra produsenten Durra. Produktet har tydelig innholdsfortegnelse. Kikerter 98%, løk 4,9%, salt 2.5%, koriander 2%, krydder, natriumkarbonat. Har noen av disse stoffene gluten? ...

Vi skal ha besøk av en person som har cøliaki, og vil servere falaffel laget av falafelmix fra produsenten Durra. Produktet har tydelig innholdsfortegnelse. Kikerter 98%, løk 4,9%, salt 2.5%, koriander 2%, krydder, natriumkarbonat. Har noen av disse stoffene gluten?

Torleif, 21. mai 2024 10:47

Så flott at dere skal lage glutenfrie falafler, det blir sikkert gjesten med cøliaki veldig glad for. Det er ingenting i ingredienslisten som tilsier at dette produktet inneholder gluten, så dette er helt trygt. Det eneste du bør være obs på er om det skal blandes med noe som inneholder gluten. Ut i fra emballasjen klarer jeg nemlig ikke å se fremgangsmåten. Dersom den kun blandes med væske, i form av vann, og f.eks. olje, så er det trygt. Kos dere med falafler :)

Therese Lensnes, 22. mai 2024 18.00

Er likør med jordbærsmak glutenfri?

Hei, små sure med jordbærsmak. Der står det vodka av korn. Er denne glutenfri? Er ikkje uthevet. ...

Hei, små sure med jordbærsmak. Der står det vodka av korn. Er denne glutenfri? Er ikkje uthevet.

Caroline, 18. mai 2024 21:47

Jeg har forhørt meg med Vinmonopolet, og produsenten har gått god for at denne er glutenfri. Glutenet i kornet som er brukt til å lage vodkaen brytes ned og fjernes ved destillering. 

Therese Lensnes, 22. mai 2024 18.00

Finnes det en man test man kan kjøpe og utføre selv for å verifisere at glutenfritt hjemmebrygget øl faktisk er glutenfritt?

Finnes det en man test man kan kjøpe og utføre selv for å verifisere at glutenfritt hjemmebrygget øl faktisk er glutenfritt? ...

Finnes det en man test man kan kjøpe og utføre selv for å verifisere at glutenfritt hjemmebrygget øl faktisk er glutenfritt?

Arve, 30. april 2024 08:29

Dessverre finnes det per nå såvidt oss bekjent ingen slike tester som er godkjente for å verifisere gluteninnholdet i hjemmebrygget øl. Foreløpig enkleste (men også dyr) løsning er å sende inn til kommersielt godkjent laboratorie. 

Therese Lensnes, 02. mai 2024 18.00

Kan gluten i leppestiften gjøre meg dårlig?

Hei! Kan man reagere på gluten i leppestift? Når det er f.eks. TRITICUM VULGARE (WHEAT) og HORDEUM VULGARE (BARLEY) i ingrediensene. Selv om man ikke spiser leppestift, får man det jo i seg fordi det kommer alltid litt i munnen med spyttet og det kan komme på mat, drikkeflask...

Hei! Kan man reagere på gluten i leppestift? Når det er f.eks. TRITICUM VULGARE (WHEAT) og HORDEUM VULGARE (BARLEY) i ingrediensene. Selv om man ikke spiser leppestift, får man det jo i seg fordi det kommer alltid litt i munnen med spyttet og det kan komme på mat, drikkeflaske osv. Jeg er ofte dårlig i magen (som jeg blir av gluten) selv om jeg spiser 100% glutenfritt (hjemmelaget, nøye), spiser low food map og holder meg unna melkeprodukter, og sjekket nå leppestiften jeg bruker, hvor de to ingrediensene står. Men mulig jeg tar feil og at man ikke kan reagere på det?

NN, 26. april 2024 08:21

Mengden gluten i en slik lebestift er så lav og mengden du potensielt kan få i deg er så mikroskopisk at det neppe (les ikke) kan være årsaken til dine plager. Siden du spiser lav-FODMAP så har du nok også IBS-plager og da er det ofte enkelte matvarer som hyppigere enn andre gir plager (utover FODMAP-innholdet).  Du kan enkelt teste det ved å droppe lebestiften en 14 dg tid, og ikke endre noe annet, skriv en liten dagbok, hva spiser du og hvordan oppleves magen (smerter?). IBS-plagene er et resultat av totalmengden med FODMAP-karbohydrater i løpet av siste 14 dg, så selvom du spiser lav-FODMAP, så kan totalmengden bli i høyeste laget (for deg). I tillegg mistenker vi at enkelte matvarer er mer reaktive enn andre, ofte de klassiske "allergene" matvarer som egg, bønner, citrus, (melk-ost), reker/krabbe, fisk (og løk/hvitløk, sopp etc holder du deg jo unna uansett). Matvarer man ofte har allergiske reaksjoner mot, men som nok kan gi en lav-gradig "allergisk" reaksjon uten at man kan påvise IgE-antistoffene mot matvarene i blodet (tyske studier tyder på noe de kaller "alternative allergier" med lokale tarm- slimhinne reaksjoner man kan observere med spesiell "confocal endoskopi"). En måte å få oversikt over hva kroppen din reagerer på er å føre dagbok, hvor du noterer ned hva du spiser og når du har mageplager/vondt. Og så får man la det gå noen mnd før man ser om det er noen sammenheng mellom det du spiser/har spist mye av en stund og plagene dine

Trond S. Halstensen, 01. mai 2024 18.05

Kan jeg spise glutenfri havre som nydiagnostisert med cøliaki?

Hei! Jeg har nettopp fått påvist cøliaki. Jeg lurer på om jeg kan spise glutenfri havre med en gang eller om jeg bør vente med det? Har hørt litt forskjellig om man bør det eller ikke. ...

Hei! Jeg har nettopp fått påvist cøliaki. Jeg lurer på om jeg kan spise glutenfri havre med en gang eller om jeg bør vente med det? Har hørt litt forskjellig om man bør det eller ikke.

Beate, 20. april 2024 13:23

Du kan spise glutenfri havre med en gang, ingen grunn til å vente. Glutenfri havre er både sunt og godt, og lett å like fordi det smaker det samme som vanlig havre. Vi anbefaler faktisk at havre rett og slett bør være en daglig del av et sunt glutenfritt kosthold. Historisk har det vært en skepsis mot havrens plass i et glutenfritt kosthold, og i mer sydlige land er det lite bruk av havre. Norsk (og finsk) forskning viser imidlertid at glutenfri havre er trygt for de aller, aller fleste med cøliaki. Spis gjerne havre! 

Therese Lensnes, 24. april 2024 18.00

Er det greit å bruke naturlig glutenfritt mel som ikke er sertifisert glutenfritt?

Hei! Er det greit å kjøpe naturlig glutenfritt mel som ikke er sertifisert? De skriver selv de ikke kan garantere det er under 20ppm. ...

Hei! Er det greit å kjøpe naturlig glutenfritt mel som ikke er sertifisert? De skriver selv de ikke kan garantere det er under 20ppm.

Mari, 24. april 2024 08:56

Det kommer nok litt an på meltypen. Noen typer naturlig glutenfritt mel ser vi i forskning at det er stor risiko for kontaminering, med glutenmengder over grenseverdien. Det gjelder blant annet bokhvete, og til dels mais. Leverandører som ikke vil merke produktene sine, vil heller ikke garantere for innholdet, men det kan være økonomiske hensyn som gjør at de ikke ønsker å merke (og ikke den reelle faren for kontaminering). Generelt tenker jeg at det er lurt å i hovedsak bruke produkter merket med glutenfritt eller sertifiserte med crossed grain symbolet, men at det kommer helt an på mengden man bruker og konsumerer. Antakelig bør det gå fint å bruke små mengder av usertifisert mel (men ikke av bokhvete og mais). 

Therese Lensnes, 24. april 2024 18.00

Hvordan kan jeg komme i gang med glutenfritt kosthold?

Hei. Jeg har nettopp fått beskjed fra lege om at jeg har en variant av cøliaki. Jeg har gått i årevis med smerter og diaré og mindre livskvalitet slik. Men jeg må nå behandle dette som om det er cøliaki da jeg ikke tåler noe gluten. Så j...

Hei. Jeg har nettopp fått beskjed fra lege om at jeg har en variant av cøliaki. Jeg har gått i årevis med smerter og diaré og mindre livskvalitet slik. Men jeg må nå behandle dette som om det er cøliaki da jeg ikke tåler noe gluten. Så jeg trenger å vite hvordan kosthold og forhåndsregel som er best. Jeg har også PCOS, slik jeg forstod det. Som inneholder mye faktorer. Og her tenker jeg og mye på kosthold. Så jeg må finne riktig mat å spise. Jeg trener regelmessig. Jeg skal nok til ernæringsfysiolog, men fant denne siden og vil gjerne høre alt av tips dere har. På forhånd takk😀

Tina, 17. april 2024 12:21

Så flott at du fant oss i cøliakiforeningen, velkommen skal du være! Vi har mye informasjon og ressurser på nettsidene våre. I tillegg arrangerer vi månedlige nettkurs for nydiagnostiserte, som du kan finne på ncf.no/kurs. Neste kurs er 30.april.
Siden det er litt for omfattende å gi deg gode og lange (nok) svar her i nettpraten, anbefaler jeg deg å ta kontakt med meg på epost: therese.lensnes@ncf.no. Jeg hjelper deg også gjerne med å komme i gang. 

Therese Lensnes, 17. april 2024 18.00

Har dere reisekort på engelsk og tysk?

Er det mulig og få ett skriv på engelsk og ett tyrkisk til den som skal tilberede maten min? Skal reise den 23. april, og er ikke så flink i engelsk ...

Er det mulig og få ett skriv på engelsk og ett tyrkisk til den som skal tilberede maten min? Skal reise den 23. april, og er ikke så flink i engelsk

Marry, 14. april 2024 20:17

Det har vi! Du finner oversettelseskort til bruk på reise på "mine sider", under knappen "oversettelser". Her finner du skriv på både engelsk og tysk, med informasjon om hvilken mat du kan spise og ikke. Håper skrivene kan være til hjelp på reisen, og god tur! 

Therese Lensnes, 17. april 2024 18.00

Kan jeg spise havrelapper i stedet for brød?

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ...

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ts vaniljesukker 1 banan 2 ss hjemmelaget mandelmel (toppet) 2 egg Gir meg ca. 7-8 lapper og jeg spiser ca. 6 av dem på en dag. Tusen takk for all hjelp!

Bjørn Inge, 5. april 2024 09:00

Hei Bjørn Inge! Denne oppskriften på lapper synes jeg høres veldig fin ut - disse kan du spise med meget god samvittighet. Helt supert med inntak av glutenfri havre, som er en fullkornsvare som gir massevis av næring. Kos deg med havrelapper! 

Therese Lensnes, 10. april 2024 18.00

Inneholder røkt tofu gluten?

Er røkt tofu glutenfri? På pakken står det glutenfri, men det står også med store bokstaver at den inneholder fermentert hvete. ...

Er røkt tofu glutenfri? På pakken står det glutenfri, men det står også med store bokstaver at den inneholder fermentert hvete.

Valentina, 1. april 2024 11:32

Jeg måtte lete litt, men tror jeg har funnet produktet du spør om (røkt tofu fra produsenten "Grønn Lykke"?). I prinsippet har ikke produsenten lov å skrive at produktet er glutenfritt (< 20 ppm) dersom det ikke er det. I dette tilfellet var jeg imidlertid i tvil, og tok derfor kontakt med produsenten for å avklare gluteninnholdet. 
Produsenten kunne informere om at produktet er glutenfritt, og at de har fått utført analyser for å bekrefte dette. Røkt tofu er dermed helt trygt å spise for de med cøliaki. 
 

Therese Lensnes, 03. april 2024 18.00

Har dere tips til skolemat?

Hei, jeg har cøliaki og er kresen på det meste av mat. Er vi på ferie og sånt så spiser jeg ikke så mye siden jeg syntes ofte maten er tørr. Litt det samme med skolematen. Har dere noen tips til skolemat for en litt kresen person og hvordan jeg kan finne t...

Hei, jeg har cøliaki og er kresen på det meste av mat. Er vi på ferie og sånt så spiser jeg ikke så mye siden jeg syntes ofte maten er tørr. Litt det samme med skolematen. Har dere noen tips til skolemat for en litt kresen person og hvordan jeg kan finne ting jeg kan like? Mange syntes også maten min ser rar ut. Og vi har skolekjøkken i år… Jente 14år

Kammi123, 29. mars 2024 19:16

Den glutenfrie "kopimaten" har visse utfordringer som gjør at det er vanskelig å få den like god som den glutenholdige originalen. Alternativt så kan man la seg inspirere av andre nasjoners matkultur og heller velge andre karbohydratkilder enn hvete som ris/grønnsaker i en kyllingsalat-liknende blanding. Eggeretter, glutenfri pasta-kylling-salater med sauser som du liker, burde fungere og friste bedre en tørre brødskiver (som ofte smuldrer). Som kresen 14-åring er du i fare for å spise mindre enn du burde, så det kan jo bli et eget problem på sikt (så pass på). Du må nesten eksprimentere litt på egen hånd og finne glutenfrie oppskrifter i NCFs medlemsblad "glutenFRI", eller på nettet etc og så finne fram til din foretrukte variant av glutenfri kost.

Trond S. Halstensen, 03. april 2024 18.47