Må jeg med DH slutte å spise reker og hvit fisk?

Jeg har i et års tid visst at jeg har cøliaki og varianten DH, men finner generelt lite informasjon om akkurat denne tilstanden.. Likevel har jeg lest et sted at mange eller noen personer med Dermatits Herpetiformis tåler dårlig jod fra f.eks. skalldyr, fisk og meieriprodukter.. Jeg lurer på hva som menes med «tåler dårlig» Er det snakk om økt hudutslett eller menes det symptomer fra tarmen etter inntak av mat rik på jod? Det er sommer og jeg er litt bekymret for at jeg må slutte å spise reker eller hvit fisk.. For ordens skyld: Jeg har hatt hypothyreose i over 30 år og står på Liothyronin tbl.

Trond svarer

Du spiser nå gluten fritt, men har gjort det kun ett års tid (?) så tilhelingsprosessen har startet, men ikke kommet så langt at du kan forvente å være fri for DH utbrudd. Hvor plaget man er av DH er veldig individuelt så her kommer noen generelle råd. Før du har blitt helt frisk fra cøliaki-sykdommen og DH'en på glutenfri kost, vil overdrevet jod-inntak kunne utløse DH hudutbrudd. Det er mye jod i tang og tare og generelt i saltavnnsfisk/skalldyr etc, så konsum av dette kan gi DH utbrudd. Men når du er blitt frisk fra din DH etter ca 5-7 år på GFD kan du igjen spise sjømat uten fare for nye utbrudd, så man må nesten prøve seg frem (med fare for utbrudd). Jeg antar du har fått Dapson-tbl mot DH utbrudd og de virker bra på utbruddene, men bør kun brukes mot DH-utbrudd og ikke profylaktisk fast for å unngå utbrudd. Vær også oppmerksom at enkelte kosttilskudd kan inneholde mye jod, og gi DH-utbrudd. Vanlige vitamintabletter med jod, og vanlig mat som inneholder litt jod (egg), er ikke et problem (i normale mengder), vi snakker om hvor mye man spiser av mat med mye jod i seg som sjømat (særlig tang) og kumelkeprodukter som kan gi problemer.