Arkiv

Resultat: Reise (3)

Ønsker anbefaling av restauranter i Oslo

Jeg er amerikansk og jeg skal reise med en ung gutt som har cøliaki. Kan du anbefale restauranter i Oslo som har glutenfri mat? Jeg bekymrer meg over krysskontaminasjon. ...

Jeg er amerikansk og jeg skal reise med en ung gutt som har cøliaki. Kan du anbefale restauranter i Oslo som har glutenfri mat? Jeg bekymrer meg over krysskontaminasjon.

George, 29. oktober 2023 20:57

Veldig mange spisesteder i Oslo serverer trygg glutenfri mat, så det er vanskelig å velge ut noen spesielle. Jeg vil anbefale deg å spørre betjeningen på forhånd eller lese anbefalinger. 

Lise Friis Pedersen, 01. november 2023 18.00

Skal vi tørre å spise på restaurant når vi reiser på ferie?

Feber ved inntak av gluten? Har en jente på 4 år som fikk påvisst cøliaki for 4 måneder siden. Var ute å spiste på restaurant for første gang for noen dager siden, der jeg presiserte at hun hadde cøliaki. Dagen etterpå får hun veld...

Feber ved inntak av gluten? Har en jente på 4 år som fikk påvisst cøliaki for 4 måneder siden. Var ute å spiste på restaurant for første gang for noen dager siden, der jeg presiserte at hun hadde cøliaki. Dagen etterpå får hun veldig høy feber og løs mage, kan det være tegn på at maten vi kjøpte innholdt gluten? Har vært svært forsiktig/skeptisk til å kjøpe mat ute da jeg er engstelig for at de ikke er nøye nok når de tilbereder maten. Skal vi tørre å spise på restaurant når vi reiser på ferie?

Monica, 03. juli 2023 22:51

Feberreaksjoner (målt) ved glutenuhell er ikke vanlig, selvom mange blir dårlige og føler seg uggen som ved feber så er det ikke tempraturstigning hos de cøliakere som har reaksjon på gluten. Det behøver ikke ha vært gluten i maten, mange resturanter er flinke, men ikke alle, så man vet aldri om det forstår hva det betyr å ha cøliaki/spise glutenfritt. På ferie... lit tavhengig av hvor, Italia har mange cøliakere så der antar jeg de er godt skolert, men så varioerer det. Muligens kan man se på menyen og ikke ta det for gitt at de glutenfrie brød/pasta/pizza-erstatningene faktiske er glutenfrie. Så man velger ingredienser som er naturlig frie for gluten. Eventuell spormengder/forurensning (via tilberedning) pleier ikke å gi så sterke reaksjoner, så den risikoen må man muliges bare leve med.

Trond S. Halstensen, 05. juli 2023 19.20

Glutenfri mat i Italia

Hei, jeg skal til Italia om to uker og lurer på om du har noen tips om hvor man best får tak i glutenfri mat i butikker og på restauranter. Og er det ett greit utvalg av slik mat i Italia? ...

Hei, jeg skal til Italia om to uker og lurer på om du har noen tips om hvor man best får tak i glutenfri mat i butikker og på restauranter. Og er det ett greit utvalg av slik mat i Italia?

Tks, 08. juni 2023 07:57

I Italia har de et greit utvalg i butikkene og restaurantene kan også tilby en del glutenfritt, spesielt de litt bedre restaurantene. I Italia har de en sertifiseringsordning for spisesteder som den italienske cøliakiforeningen står bak. Det er en turistversjon på engelsk som man kan kjøpe som gjelder for 15 dager. Du kan lese mer om det her: https://www.celiachia.it/dieta-senza-glutine/alimentazione-fuori-casa/ricerca-esercizi/ 

Du kan også søke litt på nettet eller i sosiale medier. Det er mange med cøliaki som har reist i Italia og som deler sine erfaringer der. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 14. juni 2023 18.00