Arkiv

Resultat: Covid-19 (5)

Kan cøliaki utløses av virusinfeksjoner?

Hei! Kan cøliaki utløses av virusinfeksjoner? Da f.eks. covid? Har dere evt. hørt om noen tilfeller der "post covid" med magesmerter, oppblåsthet, utmattelse og hjernetåke kan være en udiagnostisert cøliaki? ...

Hei! Kan cøliaki utløses av virusinfeksjoner? Da f.eks. covid? Har dere evt. hørt om noen tilfeller der "post covid" med magesmerter, oppblåsthet, utmattelse og hjernetåke kan være en udiagnostisert cøliaki?

Jen, 28. oktober 2023 10:11

Vi tror ikke en virusinfeksjon utløser cøliaki, men cøliakien kan bli oppdaget i etterforløpet av en infeksjon fordi man da blir undersøkt. Vi vet vel egenetlig ikke om cøliakien kan forverres (og derved bli mer symptomatisk) i etterforløpet av en virusinfeksjon, men det er immunologisk mulig (og sannsynelig).

Trond S. Halstensen, 01. november 2023 18.00

Har jeg cøliaki?

Hei, Jeg har slitt lenge med periodevis utmattelse etter Covid19, og med periodevis plager i mage/tarm, med oppblåsthet, forstoppelse og mer vann i kroppen i perioder. Fastlegen min ville utrede for cøliaki, og jeg fikk positive prøver på S-Anti-Deam glia IgG (13) og HLA DQ...

Hei, Jeg har slitt lenge med periodevis utmattelse etter Covid19, og med periodevis plager i mage/tarm, med oppblåsthet, forstoppelse og mer vann i kroppen i perioder. Fastlegen min ville utrede for cøliaki, og jeg fikk positive prøver på S-Anti-Deam glia IgG (13) og HLA DQ2, men alt annet var negativt. Jeg har deretter tatt biopsi som sier at jeg har uspesifikke forandringer Marsh grad 1, samt synlig avfklatet bulbus. Legen er på ferie, og jeg har ikke fått noe endelig svar. Betyr dette at jeg har cøliaki, eller kan det være noe annet?

Jen, 08. oktober 2023 15:51

Hvordan man vurderer blodprøvene dine er avhengig av andre tilleggsdata (som om du har hel eller delvis medfødt IgA-mangel). Kun IgG mot deamidert gliadin og Marsh-1 kan tyde på cøliaki, men isåfall kun det som kalles potensiell cøliaki. Skal du kunne bli diagnostisert må din eventuell cøliaki ha høyere aktivitet og det forutsetter at man spiser mer (mye) glutenholdig mat. Ta opp problemstillingen med legen din når hen kommer hjem fra ferie.

Trond S. Halstensen, 11. oktober 2023 18.50

Kan cøliakien være grunnen til plagene hennes?

Hei! Min datter har cøliaki og er på diett. Hun ble oppdaget rundt 7 års alderen. Nå er hun 17 år og går på vgs. Det har dukket opp en annen utfordring for oss nå i form av fraværsregelen. Hun er ofte trett og sliter med hodepine. Vi har pr...

Hei! Min datter har cøliaki og er på diett. Hun ble oppdaget rundt 7 års alderen. Nå er hun 17 år og går på vgs. Det har dukket opp en annen utfordring for oss nå i form av fraværsregelen. Hun er ofte trett og sliter med hodepine. Vi har prøvd å snakke med fastlege for å få en legeerklæring, men skolen hun går på har blitt enige om at de ikke skal få legeerklæring før varselet kommer. Nå har hun fått det og vi skal fortsette "krigen" med fastlegen. Det jeg lurer på er om det at hun er så trett og sliter med hodepine kan være pga cøliakien? Hun er inne på kontroll, og den holdes i sjakk med dietten. Har hatt en ungdom før, og han sov ikke like mye som min datter gjør. Det er gjerne en time etter skolen på sofaen. Hodepinen kommer og går, det er ført hodepinedagbok, og det er ikke migrene. Det har blitt en god del fravær, og nå står vi der at det er fare for karakterer. Hun er en pliktoppfyllende jente og står på. Ingen planer om å slutte på skolen. Hun bare sliter veldig. Det ble et langt spørsmål, men jeg lurer altså på om cøliaki kan gjøre at hun er ekstra sliten selv om hun er på diett. Hun har tidligere tatt blodprøver for å sjekke at alt er der av vitaminer osv., og det er det.

Linn, fortvilt mamma, 10. november 2022 12:04

En glutenfri cøliaker er, etter en stund på GFD, å betrakte som frisk fra sin cøliakisykdom. Andre plager som derved dukker opp bør derfor utredes uavhengig av cøliakien som jo ikke er aktiv på GFD. Dette forutsetter selvsagt at hun ikke får i seg glutenholdig mat. Men hun har høyere riskiko for annen autoimmun sykdom, og stoffskifteplager er vel den hyppigeste autoimmune tilleggssykdommen cøliakere kan få. Det å be om en medisinsk utredning pga hennes økte tretthetsbehov og hodepine med tanke på annen autoimmun sykdom burde være relevant. Jeg kan forstå fastlegen som ikke vil at den inaktive cøliakien skal brukes til å rettferdiggjøre fraværet, men da må man nesten finne ut hva det er som er "galt". Det er visstnok mange som sliter med fysisk skole etter corona nedstengingen.

Trond S. Halstensen, 16. november 2022 18.47

Datteren vår plages fortsatt med magesmerter

Hei! Vår datter på 9 år strever ennå med hyppige og og iblant store magesmerter etter at hun fikk diagnosen for halvannet år siden. Det første halvåret etter diagnosen hadde hun mye vondt, sannsynligvis fordi tarmen trengte tid på å bli frisk og...

Hei! Vår datter på 9 år strever ennå med hyppige og og iblant store magesmerter etter at hun fikk diagnosen for halvannet år siden. Det første halvåret etter diagnosen hadde hun mye vondt, sannsynligvis fordi tarmen trengte tid på å bli frisk og vant til glutenfri diett, men det andre halvåret gikk veldig bra. Det siste halvåret har det imidlertid gradvis blitt verre igjen, noe som blant annet har ført til høyt skolefravær. (Smertene startet etter koronainfeksjon, uten at vi vet om det har noe med saken å gjøre). Alle blodprøvene hennes er helt fine, og hun har ikke fått påvist laktoseintoleranse (og drikker uansett laktosefri melk). Vi har funnet ut at deler av problemene skyldes forstoppelse, som hun nå får medisin mot. Det har gjort situasjonen noe bedre, men fortsatt er hun altså mye plaget. Har du noen råd? Er det spesielle matvarer/ingredienser vi bør prøve å unngå, eller andre ting vi bør gjøre?

Bekymret pappa, 4. mai 2022 12:37

Obstipasjon hos barn kan være problematisk, noe er tarmfunksjon, noe er vaner, stress, ikke tid, glemmer å gå på do etc. I tillegg infiserer Corona tarmen, og man kan skille ut virus via tarmen i lengre tid enn i luftveiene. Jeg har ikke sett noen vitenskapelig oversikt over etterplager av tarminfeksjon med corona, men man kan jo spekulere om det har hatt betydning. Det er viktig å motvirke forstoppelsen, og så kan det ha kommet inn et element av IBS og da er det FODMAP-redusert mat som gjelder (se på nettet). Men ofte trengs det hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog til å sette sammen en slik diett, og det er ikke så enkelt for 9-10 åringene å skulle følge en slik (litt kjedelig) diett, men det er verdt å prøve. IBS med forstoppelse er vanskeligere å behandle enn IBS med diaré, dessverre.

Trond S. Halstensen, 04. mai 2022 18.30

Skeptisk til å ta vaksine grunnet helvetesild

Hei. Jeg skal om en stund ta dose 3 med corona vaksine, men jeg har blitt litt skeptisk for jeg fikk helvetesild 8 uker etter dose 2. Tror du det kan ha noe med cølliakien å gjøre, selv om jeg går på diett? Har du hørt om flere som har fått det? Det er de...

Hei. Jeg skal om en stund ta dose 3 med corona vaksine, men jeg har blitt litt skeptisk for jeg fikk helvetesild 8 uker etter dose 2. Tror du det kan ha noe med cølliakien å gjøre, selv om jeg går på diett? Har du hørt om flere som har fått det? Det er det verste jeg har vært med på må jeg si.

Heidi, 12. desember 2021 20:35

Det er mulig utbruddet av helvetesild hadde sammenhengen med vaksineringen, som en uspesifikk bieffekt av selve immunaktiveringen, men da får du neppe noe tilsvarende på Covid-19 vaksine nr. 3. Helvetsild er, som du sikkert vet, en reaktivering av vannkopper og gjør, som navnet sier, veldig vondt, men det finnes medisiner (tabletter) som hemmer virusproduksjonen som avhjelper plagene om de tas tidlig i forløpet. Jeg håper du fikk tilgang til de medisinene.

Trond S. Halstensen, 15. desember 2021 18.03