Arkiv

Resultat: Ingredienser (49) viser 1 - 20

Er det greit å bruke naturlig glutenfritt mel som ikke er sertifisert glutenfritt?

Hei! Er det greit å kjøpe naturlig glutenfritt mel som ikke er sertifisert? De skriver selv de ikke kan garantere det er under 20ppm. ...

Hei! Er det greit å kjøpe naturlig glutenfritt mel som ikke er sertifisert? De skriver selv de ikke kan garantere det er under 20ppm.

Mari, 24. april 2024 08:56

Det kommer nok litt an på meltypen. Noen typer naturlig glutenfritt mel ser vi i forskning at det er stor risiko for kontaminering, med glutenmengder over grenseverdien. Det gjelder blant annet bokhvete, og til dels mais. Leverandører som ikke vil merke produktene sine vil heller ikke garantere for innholdet, men det kan være økonomiske hensyn som gjør at de ikke ønsker å merke (og ikke den reelle faren for kontaminering). Generelt tenker jeg at det er lurt å i hovedsak bruke produkter merket med glutenfritt eller sertifiserte med crossed grain symbolet, men at det kommer helt an på mengden man bruker og konsumerer. Antakelig bør det gå fint å bruke små mengder av usertifisert mel (men ikke av bokhvete og mais). 

Therese Lensnes, 24. april 2024 18.00

Kan jeg spise havrelapper i stedet for brød?

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ...

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ts vaniljesukker 1 banan 2 ss hjemmelaget mandelmel (toppet) 2 egg Gir meg ca. 7-8 lapper og jeg spiser ca. 6 av dem på en dag. Tusen takk for all hjelp!

Bjørn Inge, 5. april 2024 09:00

Hei Bjørn Inge! Denne oppskriften på lapper synes jeg høres veldig fin ut - disse kan du spise med meget god samvittighet. Helt supert med inntak av glutenfri havre, som er en fullkornsvare som gir massevis av næring. Kos deg med havrelapper! 

Therese Lensnes, 10. april 2024 18.00

Inneholder røkt tofu gluten?

Er røkt tofu glutenfri? På pakken står det glutenfri, men det står også med store bokstaver at den inneholder fermentert hvete. ...

Er røkt tofu glutenfri? På pakken står det glutenfri, men det står også med store bokstaver at den inneholder fermentert hvete.

Valentina, 1. april 2024 11:32

Jeg måtte lete litt, men tror jeg har funnet produktet du spør om (røkt tofu fra produsenten "Grønn Lykke"?). I prinsippet har ikke produsenten lov å skrive at produktet er glutenfritt (< 20 ppm) dersom det ikke er det. I dette tilfellet var jeg imidlertid i tvil, og tok derfor kontakt med produsenten for å avklare gluteninnholdet. 
Produsenten kunne informere om at produktet er glutenfritt, og at de har fått utført analyser for å bekrefte dette. Røkt tofu er dermed helt trygt å spise for de med cøliaki. 
 

Therese Lensnes, 03. april 2024 18.00

Kan jeg bruke tannkrem med hydrolysert hveteprotein?

Hei, Kan en med cøliaki bruke tannkrem som inneholder hydrolysert hveteprotein? ...

Hei, Kan en med cøliaki bruke tannkrem som inneholder hydrolysert hveteprotein?

Anniken, 20. mars 2024 21:13

Godt spørsmål. Man skal ikke svelge tannkremen, så de eventuelle restene av intakt gluten i det hydrolyserte hveteproteinet (hvor intenst hydrolysert = ødelagt det er) ville nok ikke utgjøre noe mengder selv om man skulle være "uheldig" å svelge tannpussspytt, bare ikke spis opp hele tuben :-)

Trond S. Halstensen, 20. mars 2024 21.18

Inneholder tobakk med lakris gluten?

Jeg har undersøkt i lengre tid, men finner ikke noe svar på om oliver twist tyggetobakk inneholder gluten. Grunnen til at jeg spør er at lakris står oppført som ingrediens, og jeg har lest at mye lakris inneholder gluten. Jeg har sendt mail til produsent, men fikk he...

Jeg har undersøkt i lengre tid, men finner ikke noe svar på om oliver twist tyggetobakk inneholder gluten. Grunnen til at jeg spør er at lakris står oppført som ingrediens, og jeg har lest at mye lakris inneholder gluten. Jeg har sendt mail til produsent, men fikk heller ikke noe svar. Lurer vell egentlig på om dere er kjent med om lakris som smakstilsetning inneholder gluten. Også om det kan tenkes at det inneholder gluten, selv om det ikke står som uthevet allergen på nettsider som distribuerer produktet. Takk på forhånd😊

Mann med cøliaki, 13. mars 2024 17:40

Siden tyggetobakk tilhører kategorier tobakksvarer (og ikke matvarer), og det ikke står noe om allergendeklarasjon i "Forskrift om innhold i og merking og utforming av tobakksvarer mv.", er det litt utfordrende å vite om produsentene må forholde seg til det samme regelverket som gjelder for mat. Generelt inneholder ikke ingrediensen "lakris" gluten, heller ikke som smakstilsetning. Lakris stammer nemlig fra roten til lakrisplanten. Årsaken til at mange lakrisprodukter likevel inneholder gluten, er at man benytter hvetemel for å binde lakrisen sammen, og spe ut konsentrasjonen av lakris. På samme måte kan du se at det typisk benyttes rismel/stivelse i glutenfri lakrisprodukter. Jeg vil i hovedsak tro at det ikke skjuler seg gluten under "lakris" i tyggetobakk. Det ville også vært underlig om det er lov, fordi informasjonen i innholdsdeklarasjonen skal være korrekt. Uansett ville den teoretiske mengden gluten i lakristilsetningen i tyggetobakk være forsvinnende liten, og antakelig helt trygg. Om det er trygt å benytte tyggetobakk i seg selv derimot, er en annen side av saken jeg kanskje ville bekymret meg mer for ;) 

Therese Lensnes, 15. mars 2024 14.00

Hva er softbake?

Jeg har lest om Softbake. Erstatter det Fiberhusk? Gir det smak? Er det noe som dere anbefaler? ...

Jeg har lest om Softbake. Erstatter det Fiberhusk? Gir det smak? Er det noe som dere anbefaler?

Elisabeth, 6. mars 2024 10:35

Produktet "Softbake" er egentlig et E-stoff (E464), og består 100 % av hydroksypropylmetylcellulose (HPMC). Det brukes (i likhet med liknende cellulosebaserte produkter, eks. karboksymetylcellulose, CMC) som fortykningsmiddel i blant annet glutenfrie produkter. Softbake gir som navnet tilsier, et litt mykere bakverk, mer volum og luft i baksten. HPMC er allerede tilsatt i flere glutenfrie erstatningsprodukter og melblandinger, men ble introdusert som eget produkt for kort tid siden. Det erstatter ikke fiberhusk, men kan brukes i tillegg. HPMC gir ikke smak. Bruk av softbake/HPMC i et industrifremstilt produkt vil per definisjon medføre at produktet havner i kategorien "ultraprosessert". 

HPMC, CMC og tilsvarende stoffer, er godkjent i bruk av EFSA (de europeiske matmyndighetene) og dermed også de norske matmyndighetene.

De siste årene har slike tilsetningsstoffer fått en del negativ oppmerksomhet grunnet negativ effekt på mikrobiotaen (tarmflora), spesielt i musestudier. I den forbindelse ble det senest i fjor utarbeidet en rapport på bestilling fra mattilsynet om effekt på human helse. Det ble konkludert med at forskningen hittil er for mangelfull til å trekke noen klare konklusjoner. 

Lise Friis Pedersen, 06. mars 2024 18.00

Er hydrolysert hveteprotein som ingrediens glutenfritt og trygt for dem med cøliaki?

Er hydrolysert hveteprotein som ingrediens i sjokolade glutenfritt og trygt for dem med cøliaki? ...

Er hydrolysert hveteprotein som ingrediens i sjokolade glutenfritt og trygt for dem med cøliaki?

Solveig , 15. februar 2024 22:37

Hydrolisert protein betyr at proteinet er brutt ned til sine minste bestanddeler, som vi kaller aminosyrer. Alle proteiner er bygget opp av et visst antall aminosyrer. Disse aminosyrene danner ulike kjeder som vi kaller peptider. Proteiner er satt sammen av flere slike peptider som er bundet eller foldet sammen. Gluten er egentlig et proteinkompleks, og består av flere proteiner (gliadin og glutenin). Det er gliadinet som gir immunreaksjon i kroppen. For at gliadinet skal bli skadelig for oss må det imidlertid gjøres om på (transglutamineres) av enzymet vevstransglutaminase. Det betyr at hydrolisert hveteprotein i form av aminosyrer dermed ikke er skadelig for en med cøliaki, fordi peptidet som gir skade både er brutt ned, og ikke er tilgjengelig for vevstransglutaminasen i tynntarmen. 

Lise Friis Pedersen, 21. februar 2024 18.00

Hvilke melsorter og ingredienser bør inngå dersom man skal få et ernæringsmessig sunt glutenfritt brød?

Jeg har såvidt begynt å sette meg inn i verdenen av glutenfri baking, og da særlig brød. Når det gjelder brød bør jo disse være ernæringsmessig sunne og ikke kun magefyll, men jeg blir veldig i tvil når jeg leser på innho...

Jeg har såvidt begynt å sette meg inn i verdenen av glutenfri baking, og da særlig brød. Når det gjelder brød bør jo disse være ernæringsmessig sunne og ikke kun magefyll, men jeg blir veldig i tvil når jeg leser på innholdsfortegnelse på de ulike glutenfrie melmiksene som selges. De virker som de inneholder mye som ikke virker veldig sunt, som stivelse, maismel o.l. Hvilke melsorter og ingredienser bør inngå dersom man skal få et ernæringsmessig sunt glutenfritt brød?

Bj, 20. februar 2024 23:18

Mange melmikser inneholder som du påpeker mye stivelse og andre stoffer av ulike slag (fortykningsmidler, emulgatorer, osv). Disse brukes i utstrakt grad for å bedre egenskapene og smaken til den glutenfrie baksten. Dersom man har kapasitet og lyst, anbefaler vi å bake egne brød av glutenfritt fullkornsmel som havre (gryn kan kvernes til mel i blender eller stavmikser), sorghum, teff, quinoa, bokhvete, hirse, etc. Fullkonrsrismel og maismel er også helt fint å bruke i glutenfri bakst. Ofte bør man bruke en blanding av melsorter grunnet ulike egenskaper og smak. I tillegg kan det være lurt å bruke psyllium frøskall som bindemiddel (fiber som fungerer som glutenerstatning), og tilsette frø og kjerner. Ellers vil bruk av f.eks. revet frukt/grønt (gulrot, eple, squash), meieriprodukter (kefir, kulturmelk, cottage cheese), og egg gi en saftigere, mer holdbar og ikke minst sunnere bakst. NCF holder bakekurs over store deler av landet, så delta gjerne på kurs dersom du ønsker å lære mer om glutenfri bakst fra våre dyktige og erfarne bakeledere! Vi har også gode oppskrifter på hjemmesidene våre. 

Lise Friis Pedersen, 21. februar 2024 18.00

Kan jeg stole på at glutenfritt byggmaltekstrakt faktisk er glutenfritt?

Har funnet et nytt glutenfritt knekkebrød fra Semper. Det inneholder glutenfri byggmaltekstrakt, er det mulig? Kan jeg stole på at det er glutenfritt? Har også lest at Semper glutenfritt er overtatt av Schär, men får ingen svar fra de på spørsmål...

Har funnet et nytt glutenfritt knekkebrød fra Semper. Det inneholder glutenfri byggmaltekstrakt, er det mulig? Kan jeg stole på at det er glutenfritt? Har også lest at Semper glutenfritt er overtatt av Schär, men får ingen svar fra de på spørsmålet mitt. 

Tante!, 13. februar 2024 10:58

Ja, det finnes glutenfritt byggmaltekstrakt. Siden produktet og selve byggmalten er er merket glutenfritt, skal du kunne stole på at produktet er glutenfritt. Byggmalt kan gjøres glutenfritt ved å tilsette et enzym, slik man typisk gjør i ølproduksjon av glutenfritt øl. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Hvorfor er det så mye stivelse i glutenfrie melblandinger, og kan jeg bake gjærbakst uten stivelse?

Hei! Ser at de fleste melblandingene som finnes, typ. fra Semper osv. inneholder mye stivelse. Stivelse kommer som første ingrediens i melblandingen. Slik jeg har forstått det er stivelse veldig usunt, og at det raskt omdannes til "sukker" i kroppen. Hvorfor er stivelse s&arin...

Hei! Ser at de fleste melblandingene som finnes, typ. fra Semper osv. inneholder mye stivelse. Stivelse kommer som første ingrediens i melblandingen. Slik jeg har forstått det er stivelse veldig usunt, og at det raskt omdannes til "sukker" i kroppen. Hvorfor er stivelse så høyt i melblandingene? Og er det mulig å bake typ gjærbakst som brød og rundstykker med å bruke mel uten stivelse?

Jenny, 07. februar 2024 09:42

Stivelse er karbohydrater bygget opp av mange glukosemolekyler, og fungerer som energilageret i planter. Disse karbohydratene er enkle for kroppen å fordøye og gir energi. Vi kaller de derfor gjerne for "raske karbohydrater". I glutenfri bakst brukes stivelse for å gi smak, (riktig) konsistens og ønskede bakeegenskaper. I vanlig mel av fullkorn (både glutenholdige og glutenfrie korn) finner vi både stivelse, protein, fiber og litt fett. Siden stivelse er en naturlig bestanddel av kornet er det imidlertid vanskelig å bake uten noe stivelse. Dessuten er stivelsen god mat for gjær, og gir derfor et luftigere bakeresultat. Bak gjerne gjærbakst med glutenfritt fullkornsmel, det er fullt mulig, sunnere og faktisk bedre på smak! 

Lise Friis Pedersen, 07. februar 2024 18.00

Kan jeg spise powerknäcke fra Semper?

Jeg pleier å kjøpe powerknäcke fra Semper og ser den har glutenfritt maltekstrakt fra korn. Ettersom man ikke skal spise maltekstrakt fra korn, kan jeg da egentlig ikke spise disse? Kjenner at jeg har mye vondt i magen for tiden og lurer på om det kan være det? Jeg har ...

Jeg pleier å kjøpe powerknäcke fra Semper og ser den har glutenfritt maltekstrakt fra korn. Ettersom man ikke skal spise maltekstrakt fra korn, kan jeg da egentlig ikke spise disse? Kjenner at jeg har mye vondt i magen for tiden og lurer på om det kan være det? Jeg har cøliaki.

Nina , 10. november 2023 21:27

Dersom du spiser noe som inneholder glutenfri maltekstrakt og reagerer så er det neppe gluteninnholdet du reagerer på. Produkter med glutenfri maltekstrakt kan du trygt konsumere.

Trond S. Halstensen, 15. november 2023 18.07

Hva kan en bruke isteden for kefir når en ikke tåler melkeprotein?

Hei. Hva kan en bruke isteden for kefir når en ikke tåler melkeprotein eller havre. Tenkte å prøve meg på tykklefse. ...

Hei. Hva kan en bruke isteden for kefir når en ikke tåler melkeprotein eller havre. Tenkte å prøve meg på tykklefse.

Mona, 06. november 2023 18:20

Du kan bruke soyayoghurt eller du kan syrne for eksempel rismelk, soyamelk eller mandelmelk. Plantemelka lunkes og tilsettes 1-2 ss eplesidereddik eller annen mild eddik. Rør rundt og la den stå og tykne.  

Lise Friis Pedersen, 08. november 2023 18.00

Får jeg i meg for mye solsikkekjerner?

Solsikkekjerner er mye brukt i glutenfrie produkter. På grunn av høyt innhold av kadmium, sier Mattilsynet at man skal ha et avgrenset inntak av solsikkekjerner. For folk flest vil ikke solsikkekjerner i brød etc. utgjøre et problem, fordi mengden ikke blir for stor. Men f...

Solsikkekjerner er mye brukt i glutenfrie produkter. På grunn av høyt innhold av kadmium, sier Mattilsynet at man skal ha et avgrenset inntak av solsikkekjerner. For folk flest vil ikke solsikkekjerner i brød etc. utgjøre et problem, fordi mengden ikke blir for stor. Men for oss cøliakere blir det kanskje en problematisk mengde, fordi det brukes så mye solsikkekjerner i glutenfrie produkter? Hva tenker ernæringseksperten om det?

Irene, 01. november 2023 14:58

Selv om det er solsikkekjerner i en del ulike glutenfrie produkter, utgjør det ikke så mye at du trenger å bekymre deg. Det stemmer at solsikkekjerner kan inneholde en del kadmium, og at vi derfor frarådes å spise for mye. Men selv om du spiser brød med solsikkekjerner, er det såpass få du får i deg at det ikke utgjør noen fare.

Lise Friis Pedersen, 01. november 2023 18.00

Ingredienser i søt soyasaus

Jeg skal lage vårruller med rispapir. I oppskriften står det soyasaus og søt soyasaus. Jeg har fått tak i glutenfri soyasaus, men søt soyasaus, glutenfri, har jeg ikke fått tak i, har prøvd innvandrerbutikker og helsekost. På den flasken med s&oslas...

Jeg skal lage vårruller med rispapir. I oppskriften står det soyasaus og søt soyasaus. Jeg har fått tak i glutenfri soyasaus, men søt soyasaus, glutenfri, har jeg ikke fått tak i, har prøvd innvandrerbutikker og helsekost. På den flasken med søt soyasaus jeg har funnet står det "soyabønner, hvetemel 5 %". Jeg tåler spor av gluten, er da 5 % å regne for lite? Det skal være 2 ss søt saus i oppskriften på 400 gr kjøttdeig.

Vera H. L., 02. oktober 2023 12:37

Hvis jeg har funnet rett informasjon så er søt soyasaus det samme som ketjap manis (navnet har mange stavemåter). Dette er et produkt som inneholder blant annet sukker (melasse, brunt sukker), soyasaus og eddik. Hvis du er usikker på å bruke produktet kan du erstatte det med brunt sukker og litt eddik.

Når det gjelder soyasaus, så er vanlig tradisjonell soyasaus som feks kikkoman vist å være glutenfri i flere uavhengige undersøkelser i flere ulike land. Grunnen er at soyasaus er fermentert i minst 6 mnd, noe som bryter opp glutenproteinene helt ned til enkle aminosyrer. Men siden produsenten ikke tester produktene jevnlig synes NCF at det er vanskelig å gå god for at alle ulike typer soyasaus og alle batcher er 100 % glutenfrie. Samtidig tenker vi det er viktig å informere om dette, så folk kan gjøre et valg.

Lise Friis Pedersen, 04. oktober 2023 18.00

Kan cøliakere bruke vanlig Kikkoman?

Hei! Er der riktig at Kikkoman naturlig brygget soyasaus kan spises av cøliakere, selv om hvete står på ingredienslista? Og hva med Kikkoman teriyakisaus? ...

Hei! Er der riktig at Kikkoman naturlig brygget soyasaus kan spises av cøliakere, selv om hvete står på ingredienslista? Og hva med Kikkoman teriyakisaus?

Trude, 16. august 2023 10:37

Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer malkesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteienen opp, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende test, og fikk samme resultat som i Sverige, men her sier vi at så lenge ikke produsentene er villige til å teste de vanlige søyasausene jevnlig kan ikke vi i NCF gå god for at alle typer soyasaus og alle produksjons-batcher er glutenfrie til all tid. Det samme gjelder teriakisaus som inneholder soyasaus. Så da vet du historien bak og kan gjøre dine egne vurderinger utfra dette.

Lise Friis Pedersen, 16. august 2023 18.00

Er det store mengder gluten i kornmaltekstrakt?

Hei! Hvis man får i seg kornmaltekstrakt når man har cøliaki, er det store mengder gluten i kornmaltekstrakt? F.eks Mars sjokoladen. Hvordan reagerer man? ...

Hei! Hvis man får i seg kornmaltekstrakt når man har cøliaki, er det store mengder gluten i kornmaltekstrakt? F.eks Mars sjokoladen. Hvordan reagerer man?

Jente 13 år, 03. august 2023 19:18

Det er lite gluten i kornmaltekstrakt, men den er likevel glutenholdig - hvis den da ikke er spesialprodusert glutenfri. Gluteninnholdet varierer mellom ca 50 og opp til ca 400 ppm. Tester viser at hvis malt er en av de siste ingrediensene i et produkt, feks i Mars sjokolade (dvs at det er mindre enn 2 % av totalmengden) er sluttproduktet glutenfritt (under 20 ppm).  

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Kan han spise dette brødet hver dag?

Hei og takk for en nyttig tjeneste! For å få i vårt barn brød (matpakke etc.) er det kun Frias Havrebrød som gjelder. Dette er visst det mest kjøpte glutenfrie brødet i Norge (?). Hva synes du som ernæringsfysiolog om dette produktet? Ut fra min fo...

Hei og takk for en nyttig tjeneste! For å få i vårt barn brød (matpakke etc.) er det kun Frias Havrebrød som gjelder. Dette er visst det mest kjøpte glutenfrie brødet i Norge (?). Hva synes du som ernæringsfysiolog om dette produktet? Ut fra min forståelse inneholder det hovedsakelig stivelse, og i tillegg fortykningsmiddel (cellulosegummi) og emulgeringsmiddel (mono -og diglyserider av fettsyrer), som jeg hører man bør styre unna (jf. Marit Kolby). Er det ok at en 8-åring, og tydeligvis mange andre cøliakere, spiser dette mange ganger pr. dag? Har du noe tips til erstatningsprodukt i tilfellet? Takk på forhånd!

Far til 8-åring, 19. juli 2023 13:28

Jeg er enig med Marit Kolby i at dette ikke er det beste brødet å spise jevnlig. Innimellom er det helt greit, men til daglig bør man velge et som inneholder mindre stivelse og tilsetningsstoffer og mer fullkorn og dermed også fiber og vitaminer og mineraler. Forstår at det kan være utfordrende ift 8-åringen, men barn bør utfordres på matens ulike smaker og konsistenser. Når man velger brød bør man se på innholdsfortegnelsen framfor produktnavnet. Er den/de første ingrediensene stivelse, inneholder det mange tilsetningsstoffer med tildels ukjente navn og har en lang ingrediensliste bør ikke det være førstevalget. Velg brød med fullkorn og glutenfritt mel framfor stivelse og de med få tilsetningsstoffer og korte ingredienslister. Det er foreløpig ikke så mange å velge mellom, men det kommer stadig flere. Kolonihagen har et par typer brød og rundstykker som har bra ingredienslister og som smaker godt. Det er spesifikke krav og restriksjoner for bruk av tilsetningsstoffer og konserveringsmidler i glutenfri mat. Tilslutt et tips: lag brødskivevafler med egg, melk (gjerne syrnet melk), havregryn og havremel. Det pleier å være veldig populært som brødskiveerstatning og er veldig mye sunnere enn mange av de glutenfrie brødene. 

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Hvordan finne ut om mat kan inneholde gluten?

Hvordan påvise gluten i mat? Vår sønn har hatt glutenallergi i to år, men prøver viser enda antistoff i blodet, dvs. at han får i seg gluten. Hvordan finne ut om mat kan inneholde gluten? ...

Hvordan påvise gluten i mat? Vår sønn har hatt glutenallergi i to år, men prøver viser enda antistoff i blodet, dvs. at han får i seg gluten. Hvordan finne ut om mat kan inneholde gluten?

Per, 21. juni 2023 18:32

Det er viktig at man leser ingredienslisten og har kjennskap til hvilke ingredienser som er glutenholdige/glutenfrie. Det er også greit å vite at forskning viser at det er sjelden målbare mengder gluten i "vanlig" naturlig glutenfri mat selv om den er merket "spor av" eller ikke. Han kan ha fått i seg gluten på andre måter, feks på skolen eller når han har spist utenfor hjemmet. Det finnes flere test-kit der du kan teste om det er gluten i mat. Disse er ganske sikre og denne: https://nimapartners.com/products/nima-partners-gluten-sensor er kjekk å ha med seg i veska.

Lise Friis Pedersen, 28. juni 2023 18.00

Er det glutenfri hvetestivelse?

Hei, jeg har kjøpt noen glutenfrie tjukklefser (Klæbu bakeri. Godt og glutenfritt), og under ingredienser står det hvetestivelse. Er det da glutenfri hvetestivelse eller kan jeg ikke spise dette? ...

Hei, jeg har kjøpt noen glutenfrie tjukklefser (Klæbu bakeri. Godt og glutenfritt), og under ingredienser står det hvetestivelse. Er det da glutenfri hvetestivelse eller kan jeg ikke spise dette?

Luka, 08. mai 2023 16:24

Da "vanlig" hvetestivelse kan inneholde mer enn 20 ppm gluten bruker glutenfrie produsenter kun glutenfri hvetestivelse i produktene sine. Glutenfri hvetestivelse inneholder maks 20 ppm gluten, mens vanlig hvetestivelse er ikke alltid glutenfri. Så, hvis du tåler hvetestivelse kan du trygt spise glutenfrie produkter som inneholder hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 10. mai 2023 18.00

Sliter mye med huden – hva bør vi gjøre?

Hei Jeg har to unge voksne, som begge har hatt cøliaki siden de var 5 og 8 år gamle. Den ene har hveteallergi i tillegg (jeg har også hveteallergi, men jeg reagerer ikke på produktene.) Da de kom i tenårene fikk de veldig uren hud, og etterhvert kvisearr. De er nå...

Hei Jeg har to unge voksne, som begge har hatt cøliaki siden de var 5 og 8 år gamle. Den ene har hveteallergi i tillegg (jeg har også hveteallergi, men jeg reagerer ikke på produktene.) Da de kom i tenårene fikk de veldig uren hud, og etterhvert kvisearr. De er nå 20 og 25 år. Begge sliter fortsatt mye med huden sin. De har brukt hudpleieprodukter i flere år. Vi har prøvd litt forskjellig fra samme merke. Jeg har ikke tenkt på at det de tilfører gjennom huden også kan gi reaksjoner. Siden jeg selger dette merket selv, har jeg stolt på at det er bra, og har dessverre ikke tenkt at det kan inneholde noe de reagerer på. Tok kontakt med dem, og fikk en lang liste over de ingrediensene som er i noen av produktene deres. Har prøvd å google noen av de på nettet, men jeg blir ikke klokere av det. Begge vi som har hveteallergi er veldig sensitive for hårprodukter, og kan ikke bruke noe med hveteprotein til håret. Svar på mailen jeg sendte: «Forskning har vist at lokal påføring av gluten ikke forårsaker noen cøliakirelatert hudreaksjon i normale tilfeller, bortsett fra når det påføres områder rundt munnen. Hudpleieprodukter og kosmetikk bør derfor ikke være noe problem å bruke. Men noen allergikere vil kanskje likevel unngå produkter som inneholder gluten. Det er best å konsultere en lege om hva som er trygt å bruke og hva som ikke er det. Følgende ingredienser (INCI-navn) er avledet fra hvete, rug, bygg eller havre: Acai-ekstrakt Avena Sativa kjerneekstrakt Havremel Dextran Gliadin Hydrolysert hveteprotein Hydrolysert hveteprotein Hydroksypropylpolysiloksan Hydrolysert hveteprotein PG-Propyl Silanetriol Hydroksypropyl cyklodekstrin Maltodekstrin Saccharomyces Cerevisiae-ekstrakt Kornkornsfrøekstrakt Hydrolysert gjærekstrakt FAEX EKSTRAKT» Ungdommene har vært flere ganger hos fastlegen sin. Den ene har da fått antibiotikakur og den andre Baciron, uten at det har hjulpet noe særlig. Har prøvd å få henvisning til hudlege, noe fastlegen ikke mener er nødvendig. Dette er et veldig stort problem for dem. Hva anbefaler du oss å gjøre?

Agnete, 03. mai 2023 09:38

Hveteinneholdene kremer er ikke et problem for cøliakere, men det kan være et problem for hveteallergikere som reagerer på svært små mengder med hvetprotein. Behandling av akne (kviser) er nesten rutine og inkluderer flere medikamentgrupper enn antibiotika og det resptfrie Baciron (som inneholder benzoylperoksid som lager frie oksygenradikaler på huden). Behandlingstrinnene følger tilstandens alvorlighetsgrad, desto mer alvorlig tilstand er, desto "sterkere" medikamentell behandling som da inkluderer A-vitaminsyre (retenoider) kremer og/eller tabletter. Legen og pasienten kan nok ha ulike oppfatninger av hva som er et alvorlig akneproblem. Det er ingen andre enn den legen som ser pasienten som kan gi en behandling, men avogtil trenger man en second opinion dels fordi man er usikker på den legen man ha,r eller man trenger det for å falle til ro. Hvor lett det er å få en slik annen vurdering er avhengig av hvor man bor i landet, da det kan være langt mellom legene og langt til hudlegene/poliklinikk på sykehusene. Prinsippielt bør de med akneproblemer unngå hudkremer (sminke) da disse tetter hudporene og lettere lager talgobstruksjon som igjen induserer betennelse og kviser. Det finnes A-vitaminholdige kosemtiske kremer som muligens vil kunne hjelpe litt, men de er ikke av allverdens styrke. 

Det er de reseptbelagte A-vitaminsyre kremene som vil kunne avhjelpe akneproblemene, men da må dere få kontakt med lege som mener problemet er såpass alvorlig at det rettferdiggjør slik behandling.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2023 19.41