Arkiv

Resultat: Ingredienser (35) viser 1 - 20

Kan cøliakere bruke vanlig Kikkoman?

Hei! Er der riktig at Kikkoman naturlig brygget soyasaus kan spises av cøliakere, selv om hvete står på ingredienslista? Og hva med Kikkoman teriyakisaus? ...

Hei! Er der riktig at Kikkoman naturlig brygget soyasaus kan spises av cøliakere, selv om hvete står på ingredienslista? Og hva med Kikkoman teriyakisaus?

Trude, 16. august 2023 10:37

Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer malkesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteienen opp, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende test, og fikk samme resultat som i Sverige, men her sier vi at så lenge ikke produsentene er villige til å teste de vanlige søyasausene jevnlig kan ikke vi i NCF gå god for at alle typer soyasaus og alle produksjons-batcher er glutenfrie til all tid. Det samme gjelder teriakisaus som inneholder soyasaus. Så da vet du historien bak og kan gjøre dine egne vurderinger utfra dette.

Lise Friis Pedersen, 16. august 2023 18.00

Er det store mengder gluten i kornmaltekstrakt?

Hei! Hvis man får i seg kornmaltekstrakt når man har cøliaki, er det store mengder gluten i kornmaltekstrakt? F.eks Mars sjokoladen. Hvordan reagerer man? ...

Hei! Hvis man får i seg kornmaltekstrakt når man har cøliaki, er det store mengder gluten i kornmaltekstrakt? F.eks Mars sjokoladen. Hvordan reagerer man?

Jente 13 år, 03. august 2023 19:18

Det er lite gluten i kornmaltekstrakt, men den er likevel glutenholdig - hvis den da ikke er spesialprodusert glutenfri. Gluteninnholdet varierer mellom ca 50 og opp til ca 400 ppm. Tester viser at hvis malt er en av de siste ingrediensene i et produkt, feks i Mars sjokolade (dvs at det er mindre enn 2 % av totalmengden) er sluttproduktet glutenfritt (under 20 ppm).  

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Kan han spise dette brødet hver dag?

Hei og takk for en nyttig tjeneste! For å få i vårt barn brød (matpakke etc.) er det kun Frias Havrebrød som gjelder. Dette er visst det mest kjøpte glutenfrie brødet i Norge (?). Hva synes du som ernæringsfysiolog om dette produktet? Ut fra min fo...

Hei og takk for en nyttig tjeneste! For å få i vårt barn brød (matpakke etc.) er det kun Frias Havrebrød som gjelder. Dette er visst det mest kjøpte glutenfrie brødet i Norge (?). Hva synes du som ernæringsfysiolog om dette produktet? Ut fra min forståelse inneholder det hovedsakelig stivelse, og i tillegg fortykningsmiddel (cellulosegummi) og emulgeringsmiddel (mono -og diglyserider av fettsyrer), som jeg hører man bør styre unna (jf. Marit Kolby). Er det ok at en 8-åring, og tydeligvis mange andre cøliakere, spiser dette mange ganger pr. dag? Har du noe tips til erstatningsprodukt i tilfellet? Takk på forhånd!

Far til 8-åring, 19. juli 2023 13:28

Jeg er enig med Marit Kolby i at dette ikke er det beste brødet å spise jevnlig. Innimellom er det helt greit, men til daglig bør man velge et som inneholder mindre stivelse og tilsetningsstoffer og mer fullkorn og dermed også fiber og vitaminer og mineraler. Forstår at det kan være utfordrende ift 8-åringen, men barn bør utfordres på matens ulike smaker og konsistenser. Når man velger brød bør man se på innholdsfortegnelsen framfor produktnavnet. Er den/de første ingrediensene stivelse, inneholder det mange tilsetningsstoffer med tildels ukjente navn og har en lang ingrediensliste bør ikke det være førstevalget. Velg brød med fullkorn og glutenfritt mel framfor stivelse og de med få tilsetningsstoffer og korte ingredienslister. Det er foreløpig ikke så mange å velge mellom, men det kommer stadig flere. Kolonihagen har et par typer brød og rundstykker som har bra ingredienslister og som smaker godt. Det er spesifikke krav og restriksjoner for bruk av tilsetningsstoffer og konserveringsmidler i glutenfri mat. Tilslutt et tips: lag brødskivevafler med egg, melk (gjerne syrnet melk), havregryn og havremel. Det pleier å være veldig populært som brødskiveerstatning og er veldig mye sunnere enn mange av de glutenfrie brødene. 

Lise Friis Pedersen, 09. august 2023 18.00

Hvordan finne ut om mat kan inneholde gluten?

Hvordan påvise gluten i mat? Vår sønn har hatt glutenallergi i to år, men prøver viser enda antistoff i blodet, dvs. at han får i seg gluten. Hvordan finne ut om mat kan inneholde gluten? ...

Hvordan påvise gluten i mat? Vår sønn har hatt glutenallergi i to år, men prøver viser enda antistoff i blodet, dvs. at han får i seg gluten. Hvordan finne ut om mat kan inneholde gluten?

Per, 21. juni 2023 18:32

Det er viktig at man leser ingredienslisten og har kjennskap til hvilke ingredienser som er glutenholdige/glutenfrie. Det er også greit å vite at forskning viser at det er sjelden målbare mengder gluten i "vanlig" naturlig glutenfri mat selv om den er merket "spor av" eller ikke. Han kan ha fått i seg gluten på andre måter, feks på skolen eller når han har spist utenfor hjemmet. Det finnes flere test-kit der du kan teste om det er gluten i mat. Disse er ganske sikre og denne: https://nimapartners.com/products/nima-partners-gluten-sensor er kjekk å ha med seg i veska.

Lise Friis Pedersen, 28. juni 2023 18.00

Er det glutenfri hvetestivelse?

Hei, jeg har kjøpt noen glutenfrie tjukklefser (Klæbu bakeri. Godt og glutenfritt), og under ingredienser står det hvetestivelse. Er det da glutenfri hvetestivelse eller kan jeg ikke spise dette? ...

Hei, jeg har kjøpt noen glutenfrie tjukklefser (Klæbu bakeri. Godt og glutenfritt), og under ingredienser står det hvetestivelse. Er det da glutenfri hvetestivelse eller kan jeg ikke spise dette?

Luka, 08. mai 2023 16:24

Da "vanlig" hvetestivelse kan inneholde mer enn 20 ppm gluten bruker glutenfrie produsenter kun glutenfri hvetestivelse i produktene sine. Glutenfri hvetestivelse inneholder maks 20 ppm gluten, mens vanlig hvetestivelse er ikke alltid glutenfri. Så, hvis du tåler hvetestivelse kan du trygt spise glutenfrie produkter som inneholder hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 10. mai 2023 18.00

Sliter mye med huden – hva bør vi gjøre?

Hei Jeg har to unge voksne, som begge har hatt cøliaki siden de var 5 og 8 år gamle. Den ene har hveteallergi i tillegg (jeg har også hveteallergi, men jeg reagerer ikke på produktene.) Da de kom i tenårene fikk de veldig uren hud, og etterhvert kvisearr. De er nå...

Hei Jeg har to unge voksne, som begge har hatt cøliaki siden de var 5 og 8 år gamle. Den ene har hveteallergi i tillegg (jeg har også hveteallergi, men jeg reagerer ikke på produktene.) Da de kom i tenårene fikk de veldig uren hud, og etterhvert kvisearr. De er nå 20 og 25 år. Begge sliter fortsatt mye med huden sin. De har brukt hudpleieprodukter i flere år. Vi har prøvd litt forskjellig fra samme merke. Jeg har ikke tenkt på at det de tilfører gjennom huden også kan gi reaksjoner. Siden jeg selger dette merket selv, har jeg stolt på at det er bra, og har dessverre ikke tenkt at det kan inneholde noe de reagerer på. Tok kontakt med dem, og fikk en lang liste over de ingrediensene som er i noen av produktene deres. Har prøvd å google noen av de på nettet, men jeg blir ikke klokere av det. Begge vi som har hveteallergi er veldig sensitive for hårprodukter, og kan ikke bruke noe med hveteprotein til håret. Svar på mailen jeg sendte: «Forskning har vist at lokal påføring av gluten ikke forårsaker noen cøliakirelatert hudreaksjon i normale tilfeller, bortsett fra når det påføres områder rundt munnen. Hudpleieprodukter og kosmetikk bør derfor ikke være noe problem å bruke. Men noen allergikere vil kanskje likevel unngå produkter som inneholder gluten. Det er best å konsultere en lege om hva som er trygt å bruke og hva som ikke er det. Følgende ingredienser (INCI-navn) er avledet fra hvete, rug, bygg eller havre: Acai-ekstrakt Avena Sativa kjerneekstrakt Havremel Dextran Gliadin Hydrolysert hveteprotein Hydrolysert hveteprotein Hydroksypropylpolysiloksan Hydrolysert hveteprotein PG-Propyl Silanetriol Hydroksypropyl cyklodekstrin Maltodekstrin Saccharomyces Cerevisiae-ekstrakt Kornkornsfrøekstrakt Hydrolysert gjærekstrakt FAEX EKSTRAKT» Ungdommene har vært flere ganger hos fastlegen sin. Den ene har da fått antibiotikakur og den andre Baciron, uten at det har hjulpet noe særlig. Har prøvd å få henvisning til hudlege, noe fastlegen ikke mener er nødvendig. Dette er et veldig stort problem for dem. Hva anbefaler du oss å gjøre?

Agnete, 03. mai 2023 09:38

Hveteinneholdene kremer er ikke et problem for cøliakere, men det kan være et problem for hveteallergikere som reagerer på svært små mengder med hvetprotein. Behandling av akne (kviser) er nesten rutine og inkluderer flere medikamentgrupper enn antibiotika og det resptfrie Baciron (som inneholder benzoylperoksid som lager frie oksygenradikaler på huden). Behandlingstrinnene følger tilstandens alvorlighetsgrad, desto mer alvorlig tilstand er, desto "sterkere" medikamentell behandling som da inkluderer A-vitaminsyre (retenoider) kremer og/eller tabletter. Legen og pasienten kan nok ha ulike oppfatninger av hva som er et alvorlig akneproblem. Det er ingen andre enn den legen som ser pasienten som kan gi en behandling, men avogtil trenger man en second opinion dels fordi man er usikker på den legen man ha,r eller man trenger det for å falle til ro. Hvor lett det er å få en slik annen vurdering er avhengig av hvor man bor i landet, da det kan være langt mellom legene og langt til hudlegene/poliklinikk på sykehusene. Prinsippielt bør de med akneproblemer unngå hudkremer (sminke) da disse tetter hudporene og lettere lager talgobstruksjon som igjen induserer betennelse og kviser. Det finnes A-vitaminholdige kosemtiske kremer som muligens vil kunne hjelpe litt, men de er ikke av allverdens styrke. 

Det er de reseptbelagte A-vitaminsyre kremene som vil kunne avhjelpe akneproblemene, men da må dere få kontakt med lege som mener problemet er såpass alvorlig at det rettferdiggjør slik behandling.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2023 19.41

Kan vi med cøliaki spise vanlig Kikoman soyasaus?

Hei igjen. Du svarte meg at muligens så var det bare soya i denne soyasausen i Thaigryte til Fjordland som var dobbeltfermentert og ikkje hvetemelet som var i soyasausen. Men sånn det står på ingredienslisten så er det oppført på samme måte som t.d Ki...

Hei igjen. Du svarte meg at muligens så var det bare soya i denne soyasausen i Thaigryte til Fjordland som var dobbeltfermentert og ikkje hvetemelet som var i soyasausen. Men sånn det står på ingredienslisten så er det oppført på samme måte som t.d Kikoman sin soyasaus: https://oda.com/no/products/548-kikkoman-kikkoman-soyasaus/. Hvordan kan jeg få svar på om det er alle produkt i parantes bak gitt ingrediens som er dobbeltfermentert eller om det bare gjelder soya? Og hva er konklusjonen ang om vi med cøliaki kan spise vanlig Kikoman soyasaus? Er den dobbeltfermentert? Og i så fall også hvetemelet i parantesen? Fryktelig vanskelig å navigere i dette ingrediensgreiene….. på forhånd takk for svar.

Tidligere spørsmål ang dobbeltfermentert, 25. april 2023 18:11

Det er vanskelig, særlig fordi det er enkeltprodukter som er laget slik at de i praksis er glutenfrie selvom de inneholder hvetekomponenter, og så er det andre varianter av den samme "vare" som lages på en annen måte og som derved ikke behøver å være sikker. Fjordland sin soyasaus vet vi ingenting om, mens Kikoman og andre tradisjonelle soyasauser har blitt testet av flere, inkludert den svenske livsmedelverket som ikke har kunnet påvise gluten i dem med vanlige testmetoder. Men siden vi ikke vet noe om hva Fjordland benytter (har spurt de og venter på svar) så kan vi ikke påstå at den er noe annet en potensielt glutenholdig. Det er alltid en risiko og benytte mat som inneholder komponenter som kommer fra glutenholdig vare og som ikke er garantert glutenfrie (fra produsenten), men siden livet skal leves mest mulig ukomplisert så forsøker vi å veilede medlemmene våre i jungelen av "for-sikkerhetsskyld" merkinger (spor av etc). Jeg poster svaret fra Fjordland her når det dukker opp. 

Trond S. Halstensen, 26. april 2023 20.00

Hvilke havremelker er glutenfrie?

Hei! Hvilke havremelker er glutenfrie? Og hvor mye gluten er det i Gryr, Oatley og Coop sine havremelk typer? ...

Hei! Hvilke havremelker er glutenfrie? Og hvor mye gluten er det i Gryr, Oatley og Coop sine havremelk typer?

Frida, 31. mars 2023 12:03

I nettbutikkerer det noen typer glutenfri (<20 ppm) havremelk å få kjøpt. Blant annet på Bodystore.no og Økoland.no. Har ikke funnet noen i dagligvarebutikker, men det kan hende det finnes på helsekostforretninger. I havremelk som ikke er spesialprodusert ,er gluteninnholdet nok veldig varierende, men er testet til stort sett å ligge mellom 0-100 ppm. Siden det er mye usikkerhet knyttet til det eksakte gluteninnholdet, ønsker ikke produsentene å selge havremelk laget på vanlig havre som et glutenfritt produkt. I NCF har vi testet et utvalg havreprodukter fra Oatly. Alle de vi testet var glutenfrie, men vi kan ikke si at det gjelder alle vanlige typer havremelk - men mye gluten er det ikke i disse produktene, men pga. usikkerheten anbefaler vi det ikke.  

Lise Friis Pedersen, 11. april 2023 11.00

Kan chiafrø erstatte malte psylliumfrøskall i bakst?

Jeg har hørt at chiafrø gir mindre luft i magen enn andre volumøkende fiber, og at det kan erstatte malte psylliumfrøskall i bakst. Kjenner du til dette? Jeg skulle gjerne hatt et forslag til hvor mye chiafrø man bør bruke per brød (i 2 l form), enten...

Jeg har hørt at chiafrø gir mindre luft i magen enn andre volumøkende fiber, og at det kan erstatte malte psylliumfrøskall i bakst. Kjenner du til dette? Jeg skulle gjerne hatt et forslag til hvor mye chiafrø man bør bruke per brød (i 2 l form), enten det er som erstatning for psyllium, som kilde til fiber eller begge deler. Jeg vil bløte frøene først siden de sveller kraftig og lurer også på hvor mye vann jeg skal bruke og hvor lang tid det skal bløtlegges. I dag baker jeg surdeigsbrød med malte linfrø som jeg bløter over natten i kjøleskap. Disse brødene blir nesten like luftige som med psyllium.

Kristine, 3. januar 2023 15:14

Jeg kjenner ikke til at chiafrø skal gi mindre luft i magen enn andre typer volumøkende fiber. Nå er jo chiafrøene hele, mens for eksempel malte psylliumfrøskall og malte linfrø som du nevner er jo malte. Det kan være at det har en betydning. Eller at ulike folk reagerer forskjellig på ulike typer fiber.

Hele chiafrø kan sikkert erstatte psyllium i bakst, men jeg er usikker hvor mye du skal bruke. Kanskje noen spiseskjeer er nok, eller mulig du må bruke så mye som 1 dl. Prøv deg fram. Det er lurt å skålde chiafrøene med varmt/kokende vann først og så la de få romtemperatur før du har i resten av ingrediensene.

Malte linfrø som du bruker fungerer også godt som en erstatning for psyllium.

Lise Friis Pedersen, 04. januar 2023 18.00

Er brødet sunt nok?

Hei, etter mange forsøk har vi endelig funnet en oppskrift som faller i smak hos attenåringen med cøliaki. Jeg lurer imidlertid på om brødet er grovt og sunt nok. Ett brød inneholder følgende: 2,5 dl kokende vann, 2 dl kald melk, 150 gr mager kesam...

Hei, etter mange forsøk har vi endelig funnet en oppskrift som faller i smak hos attenåringen med cøliaki. Jeg lurer imidlertid på om brødet er grovt og sunt nok. Ett brød inneholder følgende: 2,5 dl kokende vann, 2 dl kald melk, 150 gr mager kesam, 2 ts fiberhusk, 1 pk Semper fiber mix, 75 gr knuste gresskarkjerner/solsikkefrø/linfrø, 1 ts maldonsalt, 1 ts sukker, 1 pk tørrgjær.

Berit , 9. november 2022 21:50

Det er ikke så verst, men hvis du ønsker et grovt brød, så ville jeg vel kanskje valgt en melmiks som inneholder fullkorn. Semper Mix Fiber har hvetestivelse som første ingrediens, og inneholder riktignok fiber av sukkerroe, og det er jo flott - men ikke noe fullkorn. Du kan jo prøve Møllerens grove melblanding eller noen av de andre grove miksene de har, eller de grove melmiksene til Det glutenfrie Verksted. De inneholder en del fullkorn. Lykke til med bakingen :-)

Lise Friis Pedersen, 16. november 2022 18.00

Hvilke krydderblandinger er glutenfrie?

Jobber i FFO og lurer på hvilke krydderblandinger som er glutenfrie? ...

Jobber i FFO og lurer på hvilke krydderblandinger som er glutenfrie?

Vigdis, 15. oktober 2022 19:41

Mest sannsynlig er alle krydderblandinger glutenfrie, jeg har aldri sett en med gluten i, men for sikkerhets skyld bør du lese ingredienslisten. Det finnes alltid unntak, feks krydder importert fra utlandet som kan ha "lurt seg unna" vår gjennomgang.

Lise Friis Pedersen, 19. oktober 2022 18.00

Er hveteolje glutenfritt?

Hei, lurer på om ekstrakt av hveteolje går fint når jeg har cøliaki? Innhold: Ekstrakt av hveteolje (inneholder ceramider): 70 mg. Produktet er sertifisert som glutenfritt, men vil uansett forhøre meg. Takk så lenge. ...

Hei, lurer på om ekstrakt av hveteolje går fint når jeg har cøliaki?
Innhold: Ekstrakt av hveteolje (inneholder ceramider): 70 mg. Produktet er sertifisert som glutenfritt, men vil uansett forhøre meg.
Takk så lenge.

Ann, 28. september 2022 14:54

Jeg kjenner ikke dette produktet selv, men som du påpeker så er produktet merket glutenfritt, og da er det nok det. Oljer som ekstraheres og renses vil da kun inneholde fettet, og ikke glutenproteinene.

Trond S. Halstensen, 28. september 2022 20.10

Er hvetefiber glutenfritt?

Er hvetefiber glutenfritt? ...

Er hvetefiber glutenfritt?

Ingunn , 29. april 2022 16:29

Ja, det er ikke noe gluten i hvetefiber. Glutenproteinet finnes bare i selve kornet.

Lise Friis Pedersen, 04. mai 2022 18.00

Er hvetedekstrin glutenfritt?

Min kone har hatt cøliaki i flere år. Nå hadde hun behov for noe kosttilskudd, og på Apotek 1 hadde de en serie fra Fresubin som skulle være både bra og glutenfrie. Pakningen består av fire småflasker omsluttet av pappemballasje. På flaskene st&...

Min kone har hatt cøliaki i flere år. Nå hadde hun behov for noe kosttilskudd, og på Apotek 1 hadde de en serie fra Fresubin som skulle være både bra og glutenfrie. Pakningen består av fire småflasker omsluttet av pappemballasje. På flaskene står det tydelig at de inneholder melk, soya og hvete. Under en innholdsforklaring med liten skrift på omslagspappen står det glutenfri, og i innholdslisten står ordet hvetedekstrin med strek under. Hva er det? Er det glutenfritt? Finner ikke noe skikkelig forklaring på det.

Arne A, 17. mars 2022 13:25

Hvetedekstrin er hydrolysert hvetestivelse og et fortykningsmiddel som brukes blant annet av matvareindustrien. Den er glutenfri, men ikke hvetefri. Siden glutenholdige kornsorter er en av de 14 allergenene som skal oppgis må den utheves med bold, kursiv eller understreket skrift i ingredienslisten. Hvis din kone ikke har hveteallergi i tillegg til cøliaki kan hun trygt innta dette kosttilskuddet.

Lise Friis Pedersen, 23. mars 2022 18.00

Kan man spise vanlig havregryn ved cøliaki?

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det. ...

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det.

Marie, 11. februar 2022 16:47

Vanlig havregryn og glutenfrie havregryn er egentlig det samme produktet. Det som skiller er at glutenfrie havregryn er dyrket, høstet og foredlet under kontrollerte former uten sjanse for forurensing av glutenholdige kornsorter. Vanlig havre kan være trygg, men den kan også være veldig forurenset, og derfor er det en risiko forbundet med å spise vanlig havregryn - derfor abefaler vi det ikke. 

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Er chillinøttene fra Sørlandschips virkelig glutenfri?

Hei. Jeg lurer på om chillinøttene fra Sørlandschips virkelig er glutenfri? Jeg har fått veldig vondt i magen, og er redd for om de kan ha glemt å nevne en ingrediens på pakken. ...

Hei. Jeg lurer på om chillinøttene fra Sørlandschips virkelig er glutenfri? Jeg har fått veldig vondt i magen, og er redd for om de kan ha glemt å nevne en ingrediens på pakken.

Sofie , 20. juli 2021 00:30

Mye man kan reagerer på, inkludert Tetrazin-fargestoffene som inngår i mange matvarer. Jeg kjenner ikke til om Sørlandschipsen inneholder dette, men alle magereaksjonene er ikke pga gluten, selv ikke hos en cøliaker. Muligens reagerer du på noe annet i chillinøttene.

Trond S. Halstensen, 11. august 2021 19.00

Inneholder kakaomasse eller soyalechitin i sjokoladen gluten?

Kan jeg spise sjokolade som inneholder kakaomasse og soyalechitin? ...

Kan jeg spise sjokolade som inneholder kakaomasse og soyalechitin?

Awsbjørn, 15. mai 2021 10:28

Det kan du. Både kakaomasse og soyalechitin er glutenfritt.

Lise Friis Pedersen, 19. mai 2021 18.00

Jeg ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse. ...

Hei! Ønsker å vite mer om surdeig og cøliaki og ikke cøliaki hveteintoleranse.

Monica, 5. mai 2021 19:33

Flott at du ønsker å vite mer om surdeig. Mulig vi kan ha en ny artikkel med oppskrifter i glutenFRI i nærmeste framtid, ellers så finnes det mye nyttig informasjon om glutenfri surdeig på nettet. Vi har også flere oppskrifter med surdeig på nfc.no som for eksempel denne https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter/glutenfrie-surdeigsbagetter

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Hva kan jeg bruke i stedet for eple?

Hei, Lise. Heftet med "Sunnere bakst" har flere oppskifter med eple i. Jeg er allergisk mot eple. Har du et forslag til alternativ? Jeg ønsker ikke å bruke gulrot. Kan jeg eventuelt kutte det helt ut uten at det påvirker kvaliteten av baksten? ...

Hei, Lise. Heftet med "Sunnere bakst" har flere oppskifter med eple i. Jeg er allergisk mot eple. Har du et forslag til alternativ? Jeg ønsker ikke å bruke gulrot. Kan jeg eventuelt kutte det helt ut uten at det påvirker kvaliteten av baksten?

Elisabeth, 8. mai 2021 12:51

Du kan prøve revet pære (en fast sort), eller revne rotgrønnsaker som pastinakk eller kålrot. Du kan jo prøve å kutte det ut, men jeg er ikke sikker på om det vil påvirke kvaliteten på baksten. 

Lise Friis Pedersen, 12. mai 2021 18.00

Hva er gode, glutenfrie alternativer til usunne glutenfrie brød?

Isteden for å prøve å lage "glutenfri" alternativer som da er dårlig og kanskje usunn (ref NRK reportasje i forrige uken) - finnes det naturlig fri for gluten alternativer av mat/grøt/frø som burde fremmes litt mer som et alternativ til "usunn&qu...

Isteden for å prøve å lage "glutenfri" alternativer som da er dårlig og kanskje usunn (ref NRK reportasje i forrige uken) - finnes det naturlig fri for gluten alternativer av mat/grøt/frø som burde fremmes litt mer som et alternativ til "usunn" brødmat?

Ena, 3. mai 2021 16:34

Det finnes en del naturlig glutenfritt i markedet, men noen sliter litt med å bake med det uten en gjennomarbeidet oppskrift. Denne typen oppskrifter kan du finne mange av i kokebøker og på nettet, både på norsk og engelsk. I medlemsbladet glutenFRI har vi publisert denne typen oppskrifter ved flere anledninger – både i form av grøt og bakst, men også som tilbehør til middagsmat. Hvis du er medlem, kan du gå tilbake i gamle utgaver av glutenFRI for å finne disse. Vi har også skrevet flere artikler om temaet. Du finner også gode oppskrifter på https://ncf.no/mat-oppskrifter/oppskrifter på både grøter og brød med litt andre mel og kornsorter.

Lise Friis Pedersen, 05. mai 2021 18.00