Er bygg og byggmalt skadelig for meg?

Hei. Ser på ncf.no at det skal gjøres en undersøkelse ift om bygg fører til skade på tarmen. Jeg blir da bekymret og lurer på om det nå kanskje er skadelig for cøliakere å drikke glutenfritt øl med byggmalt? Glutenfrie brødvarer med byggmalt og kanskje også glutenfri hvetestivelse? Er det for å sjekke om disse produktene som er merket glutenfrie, faktisk er glutenfrie? Da jeg er voksendiagnostisert, så er jeg svært redd for å innta noe som helst som kan være farlig for meg. Jeg har tross alt inntatt gluten i mange år, uten å vite at jeg hadde cøliaki. Eller er årsaken til undersøkelsen at bygg kanskje ikkje er farlig for oss?

Trond svarer

Byggmalt (byggstivelse) er hovedsakelig et så renset karbohydrat-produkt at det er å betrakte som fri fra hordein (byggets gluten). I tillegg er det mye mindre hordein i bygg enn det er gliadin i hvete. Det man ønsker å undersøke er om bygg faktisk er farlig for cøliakere eller om de gamle undersøkelsene var heftet med problemet rundt korn (hvete) tilblanding, på samme måte som de gamle havreundersøkelsene hadde problemer med tilblandet hvetekorn.