Arkiv

Resultat: Medisin (7)

Hva mener du om "kosttilskudd med enzymer"?

Hei, det finnes noen produkter "kosttilskudd med enzymer" som f.eks. GlutenGo fra Apotek 1. Funker det? Kan man sjekke et sted om dette er noe sertifisert produkt? Eller bare til å prøve om det virker? Finnes det noe bedre? Hadde gjerne visst deres mening om det. Jeg har diagn...

Hei, det finnes noen produkter "kosttilskudd med enzymer" som f.eks. GlutenGo fra Apotek 1. Funker det? Kan man sjekke et sted om dette er noe sertifisert produkt? Eller bare til å prøve om det virker? Finnes det noe bedre? Hadde gjerne visst deres mening om det. Jeg har diagnostisert cøliaki, men har få symptomer. Lurer på om det er mulig å beskytte seg litt for noen effekter i enkelte tilfeller som f.eks. restauranter eller invitasjoner...

A, 5. desember 2023 16:54

Disse gluten-nedbrytende enzymene fungerer kun for å avhjelpe de som har såkalt "ikke-cøliakisk glutensensitivitet". Man har aldri påstått at de kan brukes av cøliakere for å kunne spise glutenholdig mat. Eksperimentelt klarer enzymene å bryte ned spormengder av gluten, så ved usikker spising (resturanter selv om man har bedt om glutenfri mat) så er det lett å forstå at noen tar slike enzym-tabletter, for sikkerhetsskyld. Selvom det heller ikke er vist å avdempe cøliakireaksjoner (som igjen er avhengig av hvor følsom man er), så er det det eneste man for tiden har til å eventuelt å kunne redusere en potensiell reaksjon. 

Trond S. Halstensen, 06. desember 2023 18.27

Bekymrer meg litt for at hun ikke har mer matlyst

Hei! Jente på 7 fikk diagnose i februar. Har i etterkant slitt mye med forstoppelse. Tok en runde picoprep i sommer og ble bedre av forstoppelsen. Fortsatte med movicol etter dette, men vi foreldre ble litt slepphendte med movicolen da alt gikk så fint en god periode. Dette resulterte de...

Hei! Jente på 7 fikk diagnose i februar. Har i etterkant slitt mye med forstoppelse. Tok en runde picoprep i sommer og ble bedre av forstoppelsen. Fortsatte med movicol etter dette, men vi foreldre ble litt slepphendte med movicolen da alt gikk så fint en god periode. Dette resulterte dessverre i at hun ble skikkelig forstoppet på ny. Vi tok derfor ny runde med picoprep og to poser movicol hver dag. Nå klarer hun stort sett å gå på do ordentlig hver dag, men virker sliten og har ikke så mye matlyst. Spiser mer på ettermiddagstid og kveldstid, men virker nesten som hun er redd for å bli kvalm av å spise og er meget selektiv på hva hun velger å spise. Maten hun spiser er veldig lite variert, mest lyse rundstykker med fiberhusk som jeg lager, grøt og taco. Det skal nevnes at hun fikk i seg tre kjeks med gluten for en uke siden, merket egentlig ikke noen spesiell forverring på formen, men er jo generelt ikke i kjempeform for tiden, så vanskelig å vite hva som er hva. Bekymrer meg litt for at hun ikke har mer matlyst etter at tarmen er tømt. Da er det vel ingen grunn til å føle seg kvalm? Får oppfølging av barnelege. Hun sier vi må ha is i magen..

Nils , 25. november 2023 14:12

Enig med barnelegen, se det ann, ikke mas for mye om maten. En del barn er "matpirkere" og generelt kresne, men best er det om man ikke lager så mye "fuzz" omkring det. Forstoppelse er det mange som har så prøv å hold det gående på movicol, og se om det er en god fiberkilde hun liker.

Trond S. Halstensen, 29. november 2023 19.07

Må man vise erklæring på at man har cøliaki for å få influensavaksine?

Hei! Jeg er nygift med en amerikansk kvinne med cøliaki, og hun har flyttet nå til Norge sammen med meg. I påvente av oppholdtillatelsen, som kan ta opptil 6 måneder, har det vært et sterkt ønske for henne å ta årets influensavaksine her i Norge. Vi ...

Hei! Jeg er nygift med en amerikansk kvinne med cøliaki, og hun har flyttet nå til Norge sammen med meg. I påvente av oppholdtillatelsen, som kan ta opptil 6 måneder, har det vært et sterkt ønske for henne å ta årets influensavaksine her i Norge. Vi troppet opp hos Vitus Apotek igår, etter å ha fått beskjed om at så lenge hun kom med sitt amerikanske pass, skulle det ikke være noe problem. Det viste seg å være delvis riktig, helt til spørsmål om allergier og autoimmune sykdommer dukket opp. Vi opplyste at hun har cøliaki. I og med at hun fortsatt ikke er registrert hos norske helsemyndigheter, ønsket farmasøyten en legeerklæring på at hun har cøliaki. Uten denne legeerklæringen kunne hun ikke få vaksine. I utgangspunktet var det ikke noe problem med å få legetime her i Norge. Problemet, som min kone beskrev det, er at å få påvist cøliaki er en lang og særdeles smertefull prosess, der man ikke nødvendigvis får dette påvist ved første forsøk. Ei amerikansk venninne av oss, som er i samme situasjonen, måtte gjennom fire tester med spising av gluten før hun fikk testet positivt. Influensavaksinen er nødvendig, så hvordan kan vi løse dette?

Vidar, 08. november 2023 14:00

  • Ingen grunn til å skulle ha legeattest på at man har en inaktiv cøliaki for å kunne få vaksine. Det er da heller ingen krav om å dokumentere at man har en cøliaki ovenfor apotekpersonalet for å få en influensavaksine. En glutenfri cøliaker gir ingen økt risiko for uheldige reaksjoner på influensavaksinen.  Så enten går dere til et annet apotek og sier at hun ikke har noen kronisk sykdom (for hun har blitt frisk fra sin cøliaki på GFD, og cøliaki er ingen autoimmun sykdom, det er en autoimmun reaksjon på gluten, som hun ikke lenger har da hun spiser og har spist glutenfritt i lang tid), og tar influensavaksinen. Evt. så ordner du en akutttime hos din fastlege og legger frem problemet og får en vaksinasjon. Uansett bør dere be legen hennes i USA  som stilte diagnosen, sende over epikrise (dokumentasjon) på hennes diagnose (som hun også trenger for å kunne få grunnstønad fra NAV for fordyrende kosthold, når den tid kommer). Man kan bare stille diagnosen cøliaki på en aktiv sykdom så derfor må man reaktivere cøliakien med gluten for å kunne bekrefte diagnosen, om det skulle vise seg å være nødvendig.

Trond S. Halstensen, 08. november 2023 19.38

Kan en med cøliaki ta Gluten Go og spise glutenholdig mat?

Kan jeg ta Gluten Go og spise vanlig mat som inneholder gluten? Har cøliaki-diagnose. ...

Kan jeg ta Gluten Go og spise vanlig mat som inneholder gluten? Har cøliaki-diagnose.

Tone, 4. november 2022 20:13

NEI! Absolutt ikke. Det står også tydelig på boksen at disse tablettene IKKE er beregnet til de med cøliaki (de er langtfra effektive nok).

Trond S. Halstensen, 09. november 2022 18.46

Er det noen kunnskap om hvordan Rituximab påvirker cøliaki?

Hei. Jeg går på Rituximab grunnet annen autoimmun sykdom. Er det noen kunnskap om hvordan dette påvirker cøliaki? ...

Hei. Jeg går på Rituximab grunnet annen autoimmun sykdom. Er det noen kunnskap om hvordan dette påvirker cøliaki?

Rituximab, 18. oktober 2022 17:23

Om noe så er det noen publiserte enkelttilfeller hvor cøliakere med annen autoimmun sykdom har blitt bedre av sine cøliakiplager på Rituximap, men endringene i tarmen bestod. Det hindrer dem ikke i å måtte fortsette på GFD.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2022 18.42

Er det sammenheng mellom migrene og cøliaki?

Kan jeg ta Ibux eller Aspirin 500 mg ved nydiagnostisert cøliaki, ev i forløpet? Er CGRP hemmere (mot kronisk migrene) frarådet ved cøliaki? Er det assosiasjon mellom migrene (fikk diagnosen for 2,5 år siden) eller kronisk hodepine (hatt i 1,5 år) og cøl...

Kan jeg ta Ibux eller Aspirin 500 mg ved nydiagnostisert cøliaki, ev i forløpet? Er CGRP hemmere (mot kronisk migrene) frarådet ved cøliaki? Er det assosiasjon mellom migrene (fikk diagnosen for 2,5 år siden) eller kronisk hodepine (hatt i 1,5 år) og cøliaki? Bør man prøve å ta det litt med ro og ikke trene når en har aktiv inflammasjon/fått diagnosen denne uken? Føler meg litt slapp. Det er ingen andre i familien med kjent cøliaki, datteren min på 7 har innimellom litt vondt i magen og raper litt, bør hun testes? Takk for svar

Karo, 29. september 2022 19:11

1. Ja du kan godt bruke NSAID (ubux / acetylsalicylsyre (asperin))

2. CGRP-hemmere (kalsitoningenrelaterte peptid hemmere) vil kunne også hemme CGRP i tarmen og gi redusert tarmbevegelse (obstipasjon), men dette er nok ikke hovedproblemet for en nydiagnostisert cøliaker.

3. Ja, både hodepine og migrene (ofte uten aura) er vanligere hos cøliakere enn i befolkningen (nesten dobbelt så vanlig med migrene). Gjennomgang av forskningslitteraturen indikerer at hele 75% av cøliakere med hodepine, blir bra eller vesentlig bedre av sin migrene/hodepine på glutenfri kost.

4. Du merker selv på kroppen om du føler for å trene. Er du slapp så ikke press deg for hardt. Man bør alltid lytte til kroppen sin, men din cøliaki er ikke til større hinder for din trening nå enn det den var rett før du fikk diagnosen, da du ikke visste at du hadde cøliaki. Så det er ingenting i veien for lett trening, men du bør muligens ikke løpe maraton..., ennå.

5.  Ja, alle nære familiemedlemmer (mor/far/bror/søster/barn) av nyoppdagete cøliakere bør screenes for cøliaki med blodprøve.

Trond S. Halstensen, 05. oktober 2022 18.05

Bør man unngå Sobril om man har cøliaki?

Hei. Bør man unngå Sobril om man har cøliaki? ...

Hei. Bør man unngå Sobril om man har cøliaki?

Hilde , 25. august 2022 10:42

Ingen spesiell grunn til å unngå Sobril fordi man har cøliaki.

Trond S. Halstensen, 31. august 2022 18.00