Hva er status vedrørende kontaminering av meltyper og linser i Norge?

Når jeg baker glutenfritt ønsker jeg å bruke mest mulig næringsrikt mel. Både rismel og maismel fås kjøpt som "fullkorn", men er dette maismelet noe annerledes enn vanlig maismel? Rismelet antar jeg er malt med skallet på, slik at det inneholder mer fiber og andre næringsstoffer enn "vanlig" rismel, stemmer det? Jeg har forstått at der er viktig å velge havremel og bokhvetemel som er merket glutenfritt pga kjent fare for kontaminasjon, men hvor viktig er dette for rismel og maismel? Til slutt et spørsmål om linser. Dere hadde en fin artikkel om at stikkprøver viste at det var økt fare for glutenkontaminasjon i linser man får kjøpt. Har dere noen tips til hvor man får kjøpt linser, tørre eller gjerne på boks, som er testet og består glutenfritester? Jeg har slitt med å finne det, mulig kunnskapen er for ny om at dette er et problem? Takk for hjelpen!

Lise svarer

Du stiller gode spørsmål, og jeg er litt usikker på om jeg får til å svare godt på alle. Jeg tror nok i hovedsak at "fullkorn" maismel markedsføres som fullkorn fordi hele maiskornet blir malt til mel, og folk flest er vant med produktet "maizenna", som er maisstivelse. En del tror nok at maizenna er det samme som maismel, men det er det ikke. "Fullkornsrismel" bør være malt med skallet på ja (upolert), eller rett og slett av brun ris/villris. Såvidt meg bekjent er det ikke påvist kontaminering i rismel og maismel, men som du også skriver angående linsene - dette er relativt ny kunnskap, så litt utfordrende å si noe om. Når det gjelder linsene som Lise skrev om i glutenFRI, var det en dansk studie det ble referert til. Jeg tror ikke liknende er gjort med norske linser, så det er rett og slett ikke mulig å svare på om det er direkte overførbart til norske matvarer. Kunnskapen er nok for ny, som du skriver, til at dette per nå anses som et problem. Tiden vil vise, og matmyndighetene pleier å være tidlig ute når det er grunn til bekymring. Til sammenlikning endret man raskt merkingen på bokhvete da man så at denne hadde økt risiko for kontaminering, og nå tror jeg det skal godt gjøres å finne bokhvetemel som ikke er merket "glutenfri" i norske fysiske matvarekjeder.