Kan jeg gjøre en rugbasert surdeigsstarter glutenfri?
Har en diskusjon med noen angående å konvertere en surdeigsstarter på rug til å bli glutenfri. Greien er at dette er en godt etablert starter som har de rette egenskapene. Jeg har tatt 25 gram ferdig starter med rug og matet hver dag med jyttemel. Jeg mener nå etter at jeg har matet starteren hver dag ( tatt av 25 gram , tilsatt 25 gram vann og 25 gram jytte) at den vil bli glutenfri til slutt . Noen mener den aldri kan bli glutenfri på denne måten ? Tanker her? Vil jo ikke gi andre ubehag. Lager surdeigsbrød til barna mine med cøliaki.
Surdeigsbakeren, 20. oktober 2024 20:06
Therese svarer
Det korte svaret her er nok at - nei, denne kan du nok ikke konvertere. I teorien vil denne bli glutenfri (og derav inneholde mindre enn 20 ppm, altså mindre enn 20 mg gluten per kilo starter) etter x antall matinger etter x lang tid. Utfordringen her er at du ikke vet hvor mange matinger som skal til, over hvor lang tid. Det finnes per nå heller ingen måte å måle dette fremtidige gluteninnholdet i starteren din kommersielt på - med mindre du sender en bit av starteren inn til et godkjent laboratorium som går med på å teste den. Mange forbehold å ta her med andre ord. Det lureste, tryggeste og antakelig billigste, er å lage en egen glutenfri starter som kun mates med glutenfritt mel, og brukes til glutenfri bakst. Glutenfri starter fungerer for øvrig meget, meget bra, og gir svært gode og næringsrike brød. Så hvis du har det i deg å holde to startere gående, vil jeg absolutt anbefale deg å prøve det!
Therese Lensnes, 24. oktober 2024 14.00
- Kategorier:
- Kosthold/mat
- Baking
- Ingredienser