Bør personer med cøliaki spise surdeigsbrød?

Jeg har nettopp hørt at surdeigsbrød er gunstig for personer med cøliaki. Er dette noe nytt eller bare tull ? Jeg har flere venner som har cøliaki og vil gjerne vite dette for evt å sette en stopper for feilinformasjon. Takk

Therese svarer

Surdeigen vil over tid bryte ned glutenproteinene i brødet. Under kontrollerte forhold i et laboratorie (i forskningssammenheng) har man faktisk klart å fremstille surdeigsbrød av glutenholdige kornsorter, som etter lang nok fermentering blir glutenfrie. Men! Dette er kun gjort i studiesammenheng, og vil ikke være trygt nok i en restaurant/bakeri/hjemmesetting. Surdeigbrød man kan kjøpe kommersielt er derfor ikke trygt for en med cøliaki. Jeg kan imidlertid sterkt anbefale dine venner med cøliaki å bake glutenfrie surdeigsbrød selv. Det både smaker bedre, har bedre konsistens, og oppleves bedre for fordøyelsen enn vanlige kommersielle gjærbakstbrød.