Er det lov å selge kontaminert mat?
For noen uker siden, var søsteren min (som også har cøliaki) på en restaurant/bistro som tilbydde glutenfri pizza. Hun var svært nøye med å stille kontrollspørsmål om tilbereding og mathygiene, og fikk beskjed om at glutenfri pizza blir tilberedt på rengjort separat benk, og stekes i egen ovn. Det er jo helt supert, tenkte hun. Hun var på reise denne helgen og spiste hjemme hos noen andre også, og ble kjempedårlig. Så jævlig dårlig at hun måtte være hjemme fra jobben i mange dager. Hun la derfor "skylda på" dem hun hadde vært på besøk hos, fordi alle andre steder hadde vært trygge. Noen uker senere, reiste jeg og søsteren min til nevnte bistro, fordi de hadde så god pizza der. Denne gangen var det jeg som bestilte, og stilte oppfølgingsspørsmålene. Men denne gangen kunne jenta i disken fortelle at de IKKE har spesielle rutiner og regler for tilbereding av glutenfri pizzabunn, og alle pizzaer blir stekt i samme steinovn UTEN eget underlag. HVA i alle dager!? Er det lov? Og ikke minst, er det lov å lyve til kunder med cøliaki!? Og hvordan i all verden håndterer man dette, hvem skal man rapportere til? Vi konkluderte med at de hun hadde vært på besøk hos den helgen ikke var skyldig i forgiftningen likevel. Hun endte med å gi en kraftig skyllebøtte til resepsjonisten, og vi takket nei til middag hos dem. Men det fikk meg til å undre - har egentlig restauranter lov til å tilby glutenfrie alternativer, hvis alternativet til syvende og sist IKKE ER GLUTENFRITT!? 😭 Mvh Ingrid
Ingrid, 17. juli 2025
Lise svarer
Utfra hva du skriver så synes jeg det er vanskelig å si hvor din søster kan ha fått i seg gluten eller blitt matforgiftet. Spiste hun både pizzaen og hjemme hos de hun besøkte i løpet av samme dag? Hvor lenge etter måltidet ble hun syk? Vanligvis går det 1-4 timer etter et måltid før glutenreaksjonen kommer. Vi vet heller ikke hvem på restauranten som snakket sant? Var det når søsteren din var der eller var det når du var der? Det kan jo hende at den/de ansatte «gjettet» seg til rutinene for glutenfritt og egentlig ikke kjente til rutinene. Så jeg synes det er vanskelig å mene noe i dette tilfellet.
Når det gjelder å rapportere glutenuhell så er det Mattilsynet du kan ta kontakt med. Se: https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/merking-av-mat/merking-av-ikke-ferdigpakket-mat Det er også Mattilsynet som kontrollerer rutinene til spisestedene. På Mattilsynet sine nettsider fant jeg følgende informasjon: I virksomheter som tilbyr ikke-ferdigpakkede matvarer, er det virksomheten selv som er juridisk ansvarlig for at matinformasjonen er korrekt og oppfyller kravene i regelverket. Dette kan for eksempel være driftsansvarlig for kantinen, daglig leder eller kjøkkensjef. Den som har ansvaret skal sørge for at matinformasjon er korrekt, oppdatert og tilgjengelig.Ved usikkerhet skal maten ikke serveres før dette er avklart. Dersom maten inneholder et allergen og dette ikke kommer frem av merkingen, vil denne maten bli ansett som helseskadelig eller utrygg. Et næringsmiddel skal ikke omsettes dersom det er helseskadelig.
De står at de har ikke lov til å selge mat som er helseskadelig – og det gjelder jo gluten for de som har cøliaki. Det står at det er virksomheten som er juridisk ansvarlig, så da er det jo på en måte «ulovlig» men det står ingenting om hvilke konsekvenser dette kan få (bortsett fra at de mest sannsynlig ikke får «smilefjes»). Men hvis du tar kontakt med Mattilsynet for å rapportere (hvis det er der hun har blitt syk), så kan du jo høre med dem om dette samtidig.
Lise F. Pedersen, 06. august 2025 18.00
- Kategorier:
- Håndtering
- Glutenuhell
- Spise ute
- Kontaminering