Kan de med cøliaki spise vanlig soyasaus?
Hei. Så en reportasje om at de med cøliaki kan spise rød vanlig soyasaus/hosinsaus. Stemmer dette?
Hege, 25. september 2025
Lise svarer
Det stemmer. Alle tradisjonelt bryggede soyasauser er glutenfrie. Årsaken er at fermenteringsprosessen bryter glutenproteinene ned til enkelte aminosyrer.
Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen/fermenteringen foregår ved at det tilsettes ulike typer mekesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene ned til de enkelte aminosyrer. I Sverige og Finland er vanlig soyasaus ansett som glutenfri, og har vært det i en del år. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. Senere er det flere andre studier som har kommet fram til tilsvarende resultat.
Om hoisinsaus er glutenfri eller ikke avhenger av om den er tilsatt hvetemel, som ofte blir benyttet til fortykningsmiddel. Så du bør lese ingredienslisten for å se hva den inneholder. Inneholder den ikke hvetemel eller andre glutenholdige råvarer er den trygg, selv om den inneholder soyasaus.
Lise F. Pedersen, 01. oktober 2025 18.00
- Kategorier:
- Kosthold/mat
- Merking