Ingrid, 27.Aug 2025 08:07
Hei! Jeg ser at det står "spor av..." eller "kan inneholde gluten". Skal jeg holde meg unna slike matvarer?
Ingrid, 27.Aug 2025 08:07
Trond svarer
For de aller fleste cøliakere betyr dette ingenting, og man kan trygt konsumere slike matvarer. Det er mest en juridisk sikkerhetsklausul, inspirert fra USA, som i praksis ikke betyr noe annet enn at de ikke kan garantere at det ikke har kommet noe glutenholdig inn i produksjonslinjen. De som lager glutenholdige varer i samme produksjonslokaler/utstyr (Freia) og som faktisk målte fant mellom 40-60 ppm (Grensen for glutenfritt er < 20ppm, gamle nivå var høyere og gjenspeiles i det som heter lav-gluten med grense <100 ppm gluten for mat som faktisk kan markedsføres som glutenredusert til cøliakere, men da merkes "lav-gluten eller «glutenredusert» (<100ppm). Så der man har mål mat som er merket "kan inneholde spor av..." så har man enten funnet ingenting (det vanligste) (<20ppm) eller altså rundt 50ppm +/- gluten. Mye mat som ikke er tilsatt noe glutenholdige ingredienser og altså bør være glutenfrie, er merket slik (for sikkerhetsskyld så slipper man å teste). Siden livet tross alt skal leves i den praktiske hverdagen, så trenger man ikke strengere glutengrense enn det vi vet er skadelig. Derfor har vi denne lav-gluten grensen. Når det er sagt ,så har italienske forsøk vist at dersom all mat inneholder 100ppm gluten så begynner tarmslimhinnen hos noen (3 av 10) å reagere etter 14 dager (økning av antallet hviteblodceller i tynntarmens overflateepitel) så helt ubemerket er det ikke om alt man spiser er slik mat.
Konklusjonen må vel da være at det er uproblematisk å spise det meste som er merket slik, men selvom de fleste med cøliaki vil kunne konsumere matvarer som f.eks. Freia sjokolade som har testet og funnet >20ppm, men < 100 ppm, uten problemer, iallfall om man spises det med måte.
Trond S. Halstensen, 27. august 2025 18.02
- Kategorier:
- Medisinsk