Ingrid, 27.Aug 2025 08:07

Hei! Jeg ser at det står "spor av..." eller "kan inneholde gluten". Skal jeg holde meg unna slike matvarer?

Trond svarer

For de aller fleste cøliakere betyr dette ingenting, og man kan trygt konsumere slike matvarer. Det er mest en juridisk sikkerhetsklausul, inspirert fra USA, som i praksis ikke betyr noe annet enn at de ikke kan garantere at det ikke har kommet noe glutenholdig inn i produksjonslinjen. De som lager glutenholdige varer i samme produksjonslokaler/utstyr (Freia) og som faktisk målte fant mellom 40-60 ppm (Grensen for glutenfritt er < 20ppm, gamle nivå var høyere og gjenspeiles i det som heter lav-gluten med grense <100 ppm gluten for mat som faktisk kan markedsføres som glutenredusert til cøliakere, men da merkes "lav-gluten eller «glutenredusert» (<100ppm). Så der man har mål mat som er merket "kan inneholde spor av..." så har man enten funnet ingenting (det vanligste) (<20ppm) eller altså rundt 50ppm +/- gluten. Mye mat som ikke er tilsatt noe glutenholdige ingredienser og altså bør være glutenfrie, er merket slik (for sikkerhetsskyld så slipper man å teste). Siden livet tross alt skal leves i den praktiske hverdagen, så trenger man ikke strengere glutengrense enn det vi vet er skadelig. Derfor har vi denne lav-gluten grensen. Når det er sagt ,så har italienske forsøk vist at dersom all mat inneholder 100ppm gluten så begynner tarmslimhinnen hos noen (3 av 10) å reagere etter 14 dager (økning av antallet hviteblodceller i tynntarmens overflateepitel) så helt ubemerket er det ikke om alt man spiser er slik mat. 

Konklusjonen må vel da være at det er uproblematisk å spise det meste som er merket slik, men selvom de fleste med cøliaki vil kunne konsumere matvarer som f.eks. Freia sjokolade som har testet og funnet >20ppm, men < 100 ppm, uten problemer, iallfall om man spises det med måte.