inger marie, 26.Nov 2025 08:29

Junior 11 år fikk cøliaki i sommer og lurte på hvor mye skal til for krysskontaminering: Kan noen som har tatt på glutenholdigmat og så henter skolemelken og gir den til han, medføre krysskontaminering? Han virker til å tåle spor av. Pølser i bursdager, holder det med egen pølseklype eller bør hans pølser tas opp først. Og når en griller burgere og burgerbrød i forbindelse med sportsarrangementer, må han helt avstå?

Trond svarer

Vi har ikke undersøkelser på akkurat disse eksemplene, men om vi ser hva man har undersøkt og ikke funnet krysskontaminering så inkluderer det brødristere og frityrsteking. Det holder med å tørke av redskapen, og de bør kunne bruke samme pølsevann om pølsene ikke sprekker. Grilling på fellesgrill kan være utfordrende om det sitter igjen synlige smuler fra glutenholdig brød, men igjen, en rask omgang med stålbørsten der man vil legge de glutenfrie brødene (eller dedikere et eget område på grillen) burde fungere, men igjen man må kunne vurdere forurensningsfaren selv (avhengig av hvor "renslig" grillen er).