Er det misvisende å skrive "dyrking av glutenfri havre"?
Hei! I siste utgave av «glutenFRI» er det en artikkel om dyrking av glutenfri havre. Er det ikke litt misvisende å skrive «dyrking av glutenfri havre»? Man kan få inntrykk av at havre egentlig inneholder gluten. Havre har jo ikke noe gluten i seg når den kommer opp av jorden, men blir forurenset av andre kornsorter i møller, siloer etc. Eller misforstår jeg? :-) Mvh Elin
Elin, 13. september 2025
Lise svarer
Det er helt riktig at havre ikke inneholder glutenprotein når den kommer opp av jorda. Jeg tenker det er helt innafor å skrive "dyrking av glutenfri havre". Havre kan bli kontaminert før den kommer kommer til mølla/siloen. Det er flere årsaker til det: 1) Havre kan bli forurenset på åkeren hvis det er dyrket andre kornsorter der tidligere eller på naboåkeren. 2) Såkornet som benyttes er glutenfritt, dvs helt rent. 3) Havreåkeren lukes manuelt, slik at andre kornsorter ikke blir med ved et uhell. Så det er helt greit å skrive "dyrking av glutenfri havre".
Lise F. Pedersen, 17. september 2025 18.00
- Kategorier:
- Håndtering
- Kontaminering