Crossed grain - symbolet på glutenfritt øl?
Jeg lurer litt på dette med glutenfritt øl. Da Ringnes LITE ble lansert for mange år siden, var det mye snakk om at dette ølet var det første godkjente glutenfrie ølet på markedet. Det ble henvist til "crossed grain" symbolet med nummer 001.001. Idag er det svært mange flere glutenfrie produkter i ølhylla, og mange av dem med "crossed grain"-symbolet. Spørsmålet mitt er: Jeg ser på nett at Mack har "crossed grain" symbolet oppgitt på alle sine Isbjørn LITE produkter, samt Isbjørn Free. Men ingen av symbolene har nummer under seg... Betyr dette at Mack har en felles godkjenning på alle sine LITE produkter fra Cøliakiforeningen, eller er nummeret kun oppgitt på emballasjen? Og: Hvordan kan et alkoholfritt øl være glutenfritt? Forsvinner ikke gluten under gjæring og filtrering på LITE-produkter?
Karoline, 10. juni 2024 09:29
Therese svarer
Det stemmer at Ringnes LITE var det første lisensierte glutenfrie ølet i Norge. Hver produsent har sitt eget lisensnr. (de første tre siffrene), etterfulgt av produktnr. (de tre siste siffrene). Derav Ringnes LITE som har nr. 001.001. De ulike produktene fra samme produsent skal derfor ha unike lisensnumre under crossed grain symbolet. Mack har produsentnr. 021., så alle produktene skal begynne med disse siffrene. Lisensnummeret bør være oppgitt under crossed grain symbolet på selve boksen, så dersom du har observert at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med min kollega som er ansvarlig for lisensieringen her i Norge (lars.johnsrud@ncf.no).
Når det gjelder alkoholfritt glutenfritt øl, er det slik at mye av glutenet brytes ned og fjernes under gjæring og filtrering. I tilleg må man i de fleste tilfeller tilsette et enzym for å oppnå ønsket nedbrytning (og derved uskadeliggjøring) av glutenproteinet. Men nedbrytningen av gluten er ikke i utgangspunktet avhengig av alkoholinnholdet. At det er litt mindre gluten i LITE produkter i utgangspunktet vil ha med filtreringen å gjøre, som du påpeker (men filtreringen holder altså ikke som eneste metode for å fjerne gluten).
Therese Lensnes, 12. juni 2024 18.00