Glutenfrie matvarer og johannesbrødkjernemel
Leste på matportalen.no at en del produkter med johannesbrødkjernemel blir trukket fra markedet pga det ulovlige plantevernmiddelet etylenoksid. Hva har dette å si for bruken av glutenfrie matvarer som ofte inneholder johannesbrødkjernemel?
Anne-Line, 24. juli 2021 23:39
Lise svarer
Jeg ville anta at de glutenfrie produktene med Johannesbrødkjernemel også blir trukket. Dette har ikke noen spesiell konsekvenser for cøliakere utenom, som du korrekt påpeker, at mye av den glutenfrie erstatningskosten (f. eks. glutenfrie brød) inneholder dette. Så mengden cøliakere og andre konsumenter av glutenfri kost kan ha fått i seg av etylenoksid er nok høyere enn i den generelle befolkningen. Eylenoksid er kreftfremkallende om det inntaes over tid og derfor forbudt brukt i matproduksjonen i EU. Man antar at de nivåene man har avdekket ikke representerer noen helsefare, men det var viktig å oppdage det å få varene bort fra markedet.
Lise F. Pedersen, 11. august 2021 19.11