Åse, 05.Feb 2023 13:06

Er det flere korn som kan være forurenset på samme måte som havre? Står ofte på ulike havregryn naturlig glutenfri, men er jo likevel ikke godt nok for en med cøliaki. Hva med f.eks. hirse, teff, kikertmel osv.? Må det stå spesifisert glutenfri?

Lise svarer

Det kan være flere typer "korn" som er forurenset, men langt fra alle. I en italiensk undersøkelse ble 200 ulike matvarer tilfeldig valgt ut og testet for gluteninnhold. Det var både "naturlig glutenfrie" og glutenfrie spesialproduserte og sertifiserte (merket med Crossed Grain) produkter med i denne testen. 173 av produktene hadde et gluteninnhold på under 10 ppm. Ni av produktene inneholdt mellom 10 og 20 ppm, mens 18 produkter hadde et gluteninnhold mellom 20 og 100 ppm (kalles svært lavt gluteninnhold). De aller fleste av produktene som inneholdt mer enn 20 ppm var basert på havre, bokhvete eller linser - og de var ikke sertifiserte, dvs merket med Crossed Grain. Dette viser at den største kontamineringsfaren, selv om den likevel ikke er veldig stor er i produkter laget av havre, bokhvete eller linser som ikke er merket med Crossed Grain. Nå finnes det heldigvis mange ulike bokhveteprodukter som er sertifiserte med Crossed Grain og som dermed er trygge!