Er det ok å spise tørka frukt, nøtter, ris og andre naturlig GF matvarer fra butikk sjølv om det ikkje er merka GF?

Det står så mye søppel på nettet. Er det ikkje ok å spise tørka frukt, nøtter, ris og andre naturlig GF matvarer fra butikk sjølv om det ikkje er merka GF? Eg kjøper og spiser bare dersom det ikkje inngår gluten i ingredienslista og det ikkje står «kan innholde spor av gluten» Da er det vel GF? Mange skriver i ymse fora at dette ikkje er trygt, dersom produktet ikkje er merka GF. Hva er riktig?

Trond svarer

Det er helt trygt å spise mat som er naturlig fri for gluten, og man har ikke lov til å merke f. eks. en appelsin som "glutenfri", for det er den "by nature".  Det er kun produkter som i sin ingrediensliste kunne ha inneholdt gluten, som kan merkes "glutenfritt". All annen mat, inkludert tørket frukt og nøtter er glutenfri, og kan spises av cøliakere.

Noen er veldig påståelige og overfører sin engstelse for at det "kan inneholde..." til andre ved å påstå at det er utrygt å spise. Men man skal tross alt leve et så normalt liv som mulig, og det gjør man best ved å unngå mat som opplagt kan inneholde gluten og som derved har dette i ingredienslisten sin (det må de). "Spor av" er en merking som primært er for å dekke seg i forhold til amerikansk erstatningsrett, der man har undersøkt har det ikke vært så mye gluten å finne i disse produktene, så de fleste cøliakere kan spise slike produkter uten problemer.