Havrerundstykker_1200x500.jpg

Fiber og jern i glutenfrie produkter

Visste du at ...

 • Fullkorn inneholder mer vitaminer, mineraler og fiber fordi det er i skallet og kimen man finner dette. I fint mel bruker man bare kjernen som inneholder mye stivelse og mindre fiber, vitaminer og mineraler.
   
 • Grove kornprodukter gir langsommere blodsukkerstigning og jevnere blodsukker, som igjen gir bedre konsentrasjon og mindre søtsug.
   
 • Glutenfrie produkter inneholder ofte en stor andel hvetestivelse, rismel, maismel og lite fullkorn. Men glutenfrie produkter inneholder oftest nok fiber, da det tilsettes. 
   
 • Ulike fibertyper som cellulosefiber, xantangum, fiberhusk, pofiber, ertefiber, eplefiber og sukkerroefiber brukes for å erstatte den fiberen som mangler, og for å øke kvalitet og holdbarhet på baksten.
   
 • Brød bør inneholde minst 5 gram fiber per 100 gram.
   
 • Hvetestivelse er det som blir igjen av hveten når glutenproteinene, fett og fiber vaskes bort. I glutenfri hvetestivelse er dette utført ekstra grundig slik at sluttproduktet ikke overstiger 20 ppm, og dermed kan regnes som glutenfri. Man kan ikke være helt sikre på at hvetestivelsen er glutenfri hvis ikke den er merket "hvetestivelse (glutenfri)" i innholdsfortegnelsen. Er du i tvil kan du ta kontakt med produsenten.
   
 • Jernmangel er vanlig hos nydiagnostiserte cøliakere, og det er vanlig å bli trøtt, kortpustet, få blek hud, få konsentrasjonsproblemer og hodepine. Jern er nødvendig for normal vekst og utvikling og beskytter mot infeksjoner. Jern må tilføres via kosten.
   
 • Gode kilder til jern finnes i storfekjøtt og innmat. Det er også en del i svinekjøtt, kylling, fisk og egg. Belgfrukter, grove kornprodukter og mørke grønne bladgrønnsaker, frø, nøtter, frukt og grønnsaker inneholder også jern.
   

Gode kilder til fiber:  Grønnsaker, frukt og bær, grove glutenfrie kornprodukter, belgfrukter og nøtter er de matvarene som inneholder mest fiber.

Her ser du hvor mye fiber pr 100 g det er i:


- Havregryn: 10,8 g

- Grønnkål: 3,8 g

- Eple: 2,5 g

- Brokkoli: 2,9 g

- Poteter: 1,6 g

- Kokte bønner: 6,8 g

- Nøtter: 6,7 g