Åsulv Edland toppbilde

– Jeg er ikke helt fortrolig med cøliakien ennå

Med tarmkreft i nærmeste familie ble NRK-veteran Åsulv Edland (79) bekymret da han raste ned i vekt og fikk mageproblemer. At diagnosen var cøliaki, kom som en overraskelse og en lettelse.

Artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 2/24

Tekst og foto: Tjodunn Dyrnes

 

Vi møtes på bryggekanten midt i Oslo, bak Munch-museet. I ett av byens nye og attraktive strøk har den tidligere NRK-journalisten Åsulv Edland kjøpt seg leilighet.

– Det er vel rundt fire år siden jeg flyttet inn her i Vannkunsten og jeg trives godt. Her ser du Bispevika og nedover kaikanten ligger restaurantene på rekke og rad, forteller han og peker.

– Mange spør meg om det ikke er veldig bråkete her, men jeg hører lite til det og det lille jeg hører plager ikke meg, sier han med et skuldertrekk og viser vei opp til den moderne leiligheten.

 

Bekymret nabo

En del husker kanskje Edland som mangeårig NRK-reporter med myk Telemarksdialekt.

– Jeg kommer opprinnelig fra Vinje og tenker fortsatt på det som hjem. Men det var ikke aktuelt å flytte tilbake dit når jeg pensjonerte meg.

Dialekten til tross, bygdegutten har blitt bymann. At både sønnen og datteren bor i Oslo, er også en avgjørende faktor. Han forteller at begge barna gjerne stikker innom på besøk eller at de sammen drar ut og koser seg på restaurant.

Men for to år siden skjedde det noe som kastet om på både hverdagen og restaurantlivet til NRK-mannen.

– Høsten 2022 hadde jeg stadig utfordringer med magen. Jeg har også multippel sklerose (MS) og i forbindelse med den sykdommen har jeg også hatt litt mageproblemer, men nå ble det mer plagsomt. Naboen kommenterte en dag at hun syntes jeg var blitt tynn. Jeg svarte at jeg hadde gått ned fem kilo og da sa hun strengt at nå må du dra til legen.

Som sagt, så gjort. Hos legen fikk Edland tatt prøver og snart hadde han i tillegg til sin MS-diagnose også ervervet seg en ny, nemlig cøliaki. Det kom som en overraskelse og en lettelse, forteller NRK-mannen.

– Det går greit. Jeg har levd helt glutenfritt siden, men jeg er fortsatt ikke helt bra i magen. Jeg har to søstre som har dødd av mage- og tarmkreft, så jeg tror kanskje jeg burde ta en tur til legen igjen? Man må være litt observant på mageregionen med slikt i familien, mener Edland.

alt

Elleve i søskenflokken

Han ble født i Telemark, som den yngste av imponerende elleve søsken. Oppveksten minnes han som fin, selv om det var enkle kår. Han forteller at han delte seng med tre av sine søsken de første leveårene.

– Mor bakte alle brød hjemme og det gikk vel mest i hvetemel og ikke spesielt grovere kornslag når hun bakte, tror jeg, minnes Edland.

I dag er det bare tre søsken igjen av flokken på elleve.

Åsulv Edland flyttet hjemmefra bare 15 år gammel for å bo på internat og gå på realskolen. I 1962 flyttet han til Kristiansand og gikk på lærerskolen der frem til 1966. Etter et år som lærer på Bømlo, fulgte norsk- og historiestudier ved Universitetet i Trondheim.

– Samtidig med studiene der var jeg lærer ved gymnaset i Orkdal og i 1970 fikk jeg jobb i NRK. Der ble jeg til jeg fylte 70 år i 2014.

 

Åpen om MS-diagnose

Det er ikke overraskende at Åsulv Edland er åpen om cøliakidiagnosen. Han har heller ikke lagt skjul på at han har MS.

– Jeg skjønte vel for alvor at noe var galt på en skitur i påsken -79 eller -80. Jeg gikk på ski sammen med min kollega Kari Sørby og en annen fra jobben og jeg merket at jeg var mer ustø enn vanlig.

– Kom det plutselig?

– Tja, jeg hadde merket at jeg var litt ustø sommeren før, men det gikk liksom over. Men min eldste søster hadde allerede fått påvist MS, så jeg var ikke så overrasket over at det var det jeg også hadde da de fortalte meg det på Rikshospitalet. Og det har gått bra! Jeg har jobbet nesten som vanlig, og har ikke vært borte en eneste dag på grunn av MS’en.

– Det må jo likevel ha vært en ganske overveldende beskjed å få?

– Ja, det var jo det. Jeg visste at om jeg var uheldig, kunne jeg havne i rullestol i løpet av få måneder. I NRK var vi faktisk tre, jevnaldrende kollegaer som alle fikk diagnosen MS samtidig. Alle tre jobbet vi til vi var 70, men av oss tre er nok jeg den som er i best form, nikker han.

Hver dag er han ute på tur og tilbakelegger fem-seks kilometer. Skrittelleren på telefonen pisker ham ut uansett vær og det blir turer både i Gamlebyen og ned til Rådhuskaien.

– Men nå, etter at jeg fikk denne cøliaki-greia, har jeg blitt litt mer hemmet med magen og slikt, sier han oppgitt.

alt

Bare du og Vår Herre vet

Ute i gangen henger det både familiebilder og bilder av avisforsider fra VG og Dabladet hvor Åsulv Edland selv er coverstoryen. Etter å ha jobbet 40 år i NRK er det særlig en av forsidehistorie han vil trekke frem: Den gangen Arbeiderpartiets Håkon Lie ba ham dra til helvete.

Det Dagsrevyens reporter ville ha svar på var om den tidligere partisekretæren hadde hatt uoffisiell kontakt med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. På telefon fikk Edland tak i Lie, som var på sin eiendom i USA.

Opptaksbåndet gikk, Edland presenterte seg og ba Lie om en kommentar.

– Han eksploderte! Og opptaket ble sendt på NRK. Jeg burde informert ham om at båndet gikk, men jeg sa jo hva jeg het og ba om en kommentar til Dagsrevyen. Til VG sa Lie i etterkant at jeg drev med gangstermetoder og hvis han fikk tak i meg skulle han vri nesa om på meg. Hahaha. Det var lærerikt og jeg har hatt stor glede av denne saken i ettertid, humrer han, og legger til at de to skværet opp på et senere tidspunkt.

Edland forteller videre at Dagsrevy-sjefen skrev et brev til Håkon Lie og hvor han beklaget at journalisten ikke hadde sagt “båndet går”.

– Men han skrev også: Bare du og Vår Herre vet om du hadde uttrykt deg på en annen måte om Åsulv hadde sagt båndet går.

alt

Det går relativt greit

79-åringen lever et innholdsrikt pensjonistliv. Som styremedlem i NRKs aktive Veteranklubb er det nok å gjøre.

– Gro Harlem Brundtland skulle holde foredrag for oss på tirsdag ettermiddag, men på morgenen ringte kontaktpersonen og sa at Gro hadde fått feber og måtte avlyse. Vi kastet oss rundt og klarte å få tak i en ny foredragsholder, og det ble faktisk ganske så bra det også: Astrofysiker og forfatter Eirik Newth tok utfordringen på strak arm, smiler Edland.

I tillegg til sine månedlige møter med program og middag, arrangerer Veteranklubben også tre reiser i året. Om få dager er NRK-veteranen på vei til årets første tur: Et elvecruise på Rhinen.

– Og så pleier jeg å treffe en gjeng hver fredag, som drikker vin og løser verdensproblemer. Frem til for to år siden har jeg jo spist alt jeg har hatt lyst på både hjemme og på restaurant og jeg har aldri tenkt en tanke på at det var noe jeg ikke tålte. Nå har jeg både MS og cøliaki.  Overraskende nok synes jeg at jeg har hatt flere plager av cøliakien enn jeg har av MS-en. Cøliakien har på en måte sosialt invalidisert meg, for jeg nå må jeg alltid holde meg i nærheten av et toalett, og det opplever jeg som skikkelig hemmende. Men det vil kanskje bli bedre når det har gått litt mer tid?

– Er det noe du savner matmessig?

– Kringle! Jeg har alltid vært mer glad i det enn i kaker, innrømmer han.

– Og pølse i lompe savner jeg også. Men når det kommer til drikkevarer, er jeg heldigvis mer glad i å ta meg et glass vin enn en øl, så der slipper jeg å tenke på det. Ikke at jeg drikker så mye, legger han raskt til.

– Jeg har levd glutenfritt i over et år nå og akkurat selve omleggingen av kostholdet synes jeg går relativt greit, både hjemme og på tur. Altså, jeg er ikke helt fortrolig med cøliakien ennå, men jeg gjør så godt jeg kan, sier den spreke pensjonisten.