Glutenfri matglede
Tekst: Tone Amundsen Nyvold
Foto: Margrethe Myhrer og Tone Amundsen Nyvold
Opp en trapp og inn en dør. Og vips så står vi inne i selve kjernen til alt: kjøkkenet. Rommet er koselig, men ikke spesielt stort. Likevel er det her magien oppstår. Det er her Yiannis Filolias har stått time etter time og testet oppskrifter, veid ingredienser og bakt på nytt til resultatet er perfekt. Det er her Elisabeth Carlsen har sittet og skrevet ned oppskriftene og lagt dem ut på bloggen som har fått stadig flere følgere. Og det er her grunnarbeidet til «Den store glutenfrie bakeboka» er gjort.
– Det har nærmest sett ut som et laboratorium her, sier Elisabeth.
I dag er kjøkkenbordet hyggelig dekket med friske moreller og bær. I gangen ligger Atlas, familiens golden retriever på 14 år. Og så kommer Sevastianos Filolias (10) hjem og gjør familieidyllen komplett. Det er tiåringen med de lyse krøllene som er årsaken til både blogg og bok. Det har vært intens jobbing med bokprosjektet det siste halve året, og hele familien har vært involvert. Storebror Henrik (26) har stilt opp ekstra både som dataekspert, hundepasser og storebror.
Syk som 7-åring
Det hele startet egentlig for lenge siden, da foreldrene til Elisabeth kjøpte feriehus på den greske øya Antiparos. Her tilbrakte Elisabeth alle ferier, og hun og Yiannis var derfor i samme vennegjeng allerede som ungdommer. Noen år senere slo det gnister mellom norske Elisabeth og greske Yiannis. Paret bodde en liten stund i Norge, før de bosatte seg i Hellas, og her drev de både familiehotellet og to interiørbutikker på øya.
– Det var et fint liv. Det var full fart i sommerhalvåret, og så ble det så stille at vi nærmest levde som pensjonister i vinterhalvåret, smiler Yiannis.
Men da storebror Henrik var ferdig med videregående og det nærmet seg skolestart for Sevastianos, bestemte paret seg for å flytte tilbake til Norge. Det gikk fint for hele familien. Men da Sevastianos ble sju år, merket foreldrene at noe var galt.
Vokste ikke
– Han var ofte plaget med oppkast, særlig etter trening. Og fra å være en energisk og blid unge, ble han slapp og grinete, forteller Elisabeth.
Foreldrene ble selvsagt bekymret over denne forandringen, men fastlegen mente at det antagelig var psykisk, at han savnet venner og familie i Hellas, og at det var derfor han var så utilpass.
Dette syntes foreldrene var rart, for Sevastianos viste alle tegn på å trives godt i Norge før han ble dårlig. Til tross for mange legebesøk det kommende året, fant de ikke ut av hva som feilte Sevastianos.
Da Elisabeth oppdaget at Sevastianos ikke hadde vokst noe på et helt år, tok hun grep. Hun byttet fastlege og fikk time hos en spesialist som raskt kunne stille diagnosen cøliaki. Yiannis og Elisabeth reagerte med lettelse over at det ikke var noe mer alvorlig, men Sevastianos selv syntes ikke det var særlig stas i begynnelsen.
– Det å se Sevastianos snuse inn lukten av nybakte boller og annen bakst på kafé, men ikke kunne gå inn og spise, det stakk i hjertet, forteller Elisabeth.
Glutenfri matglede
De har alltid vært en matglad familie, og det var derfor viktig for dem at Sevastianos ikke skulle føle at han manglet noe. Og at maten skulle smake like bra som før.
Dermed begynte de å eksperimentere med glutenfri baking hjemme. Yiannis er kokk, og jobber med mat, men det viste seg raskt at selv for en kokk, var det ikke bare enkelt å legge over til glutenfri baking.
- Det har gått noen deiger i søpla, for å si det sånn, ler Elisabeth. Og mens Yiannis bakte og testet oppskriftene, begynte Elisabeth å skrive dem ned, og opprettet bloggen "Pappa uten gluten".
– Den var opprinnelig ment som et arkiv for Sevastianos slik at han kan finne fram til retter som er enkle å lage når han blir større, men så fikk vi så mange gode tilbakemeldinger fra folk, forteller Elisabeth.
Og så rullet ballen videre av seg selv. I fjor kom de også til finalen over de beste matbloggerne i landet, og deretter kom ideen om å lage sin egen kokebok. Frisk Forlag hadde troen på ideen, og i august kom boka ut i bokhandelen, og mottagelsen har vært over all forventning. Mange kjenner familien gjennom bloggen, og det er også blitt en personlig og fin kokebok. Og mottagelsen ble over all forventning. Første opplag ble utsolgt etter kort tid, og andre opplag er i salg nå.
Selv har Sevastianos flere favoritter i boka.
– Pasta carbonara kan jeg lage. Og så liker jeg crêpes med Nutella.
– Ja, de er søndagsfavoritten her i huset, smiler Elisabeth.
Det å se Sevastianos snuse inn lukten av nybakte boller og annen bakst på kafé, men ikke kunne gå inn og spise, det stakk i hjertet!
Se oppskrifter fra "Den store glutenfrie bakeboka" her:
Pasta carbonara della Sevastianos
Denne glutenfrie pastaretten er en middagsfavoritt for Sevastianos, og så enkel at han selv kan lage den.
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 pakke glutenfri spagetti
2 pakker bacon i terninger
2 ss smør
½ ts fint salt
3 ss frisk oregano, basilikum el. timian
1 boks matfløte
4 ss revet parmesan
Slik gjør du:
- Kok pasta som anvist på pakken. Stek bacon i smøret sammen med salt og urter.
- Ha i fløten og la det koke forsiktig i noen minutter. Bland inn pasta, dryss over med parmesan og server.
Urte- og hvitløksbrød med parmesan
Disse litt flate brødene passer godt som tilbehør til supper og salater.
3 brød
Dette trenger du:
3 ½ dl lunkent vann
1 pose tørrgjær
1 ts sukker
500 g glutenfritt lyst mel
½ ts salt
Pensling: 1 egg + 1 ss vann
Topping: 3 ss parmesan
Hvitløkssmør:
70 g smør (romtemperert)
1 hvitløksfedd
3 ss finhakket fersk persille
noen dråper sitronsaft
en klype fint salt
en klype malt pepper
Slik gjør du:
- Mos alle ingrediensene til hvitløkssmøret godt sammen og sett til side.
- Oppløs gjæren i 2 dl av vannet sammen med sukkeret. Når gjær og sukker er oppløst, tilsettes resten av vannet. Jobb forsiktig inn mel og salt. Elt deigen ferdig og la den hvile på benken i 10 minutter. Deigen trenger ikke å heve mer enn dette.
- Del deigen i tre emner som du triller ut til avlange brød. Trykk dem litt ned. Skjær noen snitt i hvert brød og fyll hullene med hvitløkssmøret.
- Pensle brødene med pisket egg og vann. Strø over revet parmesan.
- Dekk med et kjøkkenhåndkle (eller plastfolie) og etterhev i 30 minutter på et lunt sted. Forvarm stekeovnen til 220 °C.
- Stek i 20 minutter på midterste rille til de har en gyllen farge. Avkjøl på rist.
Tips!
Gjærbakst egner seg fint for frysing. Vi anbefaler at baksten tiner nesten ferdig på benken, deretter varmes i ovnen på svak varme (ca. 150 °C) i 6-8 minutter for et «nybakt» resultat.
Grovbrød med frø og kjerner
Populært grovbrød fra bloggen "Pappa uten gluten".
1 brød
Dette trenger du:
250 g glutenfritt grovt mel
100 g glutenfrie havregryn
100 g solsikkekjerner
100 g gresskarkjerner
30 g linfrø
1 ts fint salt
1 pose tørrgjær
6 dl lunkent vann
50 g lønnesirup
Topping: ekstra glutenfrie havregryn, gresskar- og solsikkekjerner,
Slik gjør du:
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene, bortsett fra gjæren.
- Rør ut gjæren i vann og sirup, og bland sammen alle ingrediensene til en fin og jevn deig. Den skal være litt klissete.
- Ha deigen over i en brødform med bakepapir og dryss over havregryn, gresskarkjerner og solsikkekjerner. Dekk med et kjøkkenhåndkle (evt. plastfolie) og sett til heving på et lunt sted i cirka 1 time.
- Forvarm ovnen til 170 °C. Stek brødet på midterste rille i cirka 70 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!
Frø, kjerner og havregryn vil trekke til seg mye væske, så pass på at deigen ikke blir for fast, da blir brødet litt hardt.
Den store glutenfrie bakeboka
Av Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen
Foto: Margrethe Myhrer
Frisk forlag, kr 349
Dette er en flott kokebok med 101 lekre oppskrifter. Glutenfri bakst kan være vanskelig, men her får du triks og tips til hvordan du skal få det til. Oppskriftene er såpass enkle, at her er det håp om at alle kan få til saftig glutenfri bakst. Boka inneholder også gode tips til hvordan du kan øke næringsinnholdet i maten og til hygiene på kjøkkenet, samt en oversikt over glutenfrie melsorter. Det er umulig å ikke få vann i munnen når du blar i denne kokeboka.