Kathrine-Skjelvan-web.jpg

Kathrine Kragøe Skjelvan viser oss hvordan vi kan lage gluten- og melkefri mat med hverdagspuls i sin kokebok. 

– Jeg vil vise hvor enkelt det er!

– Alle kan lage knallgod gluten- og melkefri mat – med hverdagspuls, sier Kathrine Kragøe Skjelvan. Og etter å ha lest den nye kokeboka hennes, så tror vi også at det er mulig.

✎ Tone Nyvold 📷 Kathrine Kragøe Skjelvan


altFra sitt idylliske småbruk i Trøndelag har Kathrine Kragøe Skjelvan lenge inspirert og veiledet mange som har behov for gluten- og melkefri mat gjennom blogg og sosiale medier. Nå har hun også samlet sine beste oppskrifter og tips i kokeboka med det forlokkende navnet «Lag gluten- og melkefri mat med hverdagspuls».

– Hverdagspuls – det er denne tilstanden mellom makspuls og hvilepuls hvor hverdagen er god, forklarer Kathrine.

Og nå er hverdagene hennes for det meste gode, men det var noen år hvor det var langt fra slik. Studietiden ble preget av sykdom, sykehusbesøk og utredning for alt mellom himmel og jord. Løsningen fant hun til slutt ved å kutte ut melk og gluten fra kostholdet. 

Se alt du kan spise!

Mange kan få litt høy puls bare ved tanken på å skulle lage glutenfri mat, og i alle fall når den i tillegg skal være melkefri. Og er man ny med diagnosen, kan man naturlig nok føle på en liten sorg over alt man ikke lenger kan spise. Kathrines råd er da rett og slett å snu seg rundt. 

– Jeg er opptatt av at folk ikke skal henge seg opp i alt de ikke kan spise. Når de står og ser på den litt stusselige allergihylla er jeg opptatt av at de skal snu seg rundt og se på alt det andre som er i butikken: kjøtt, fisk, fugl, frukt og grønnsaker. Vi må endre tankegangen til «SE, alt jeg kan spise!» Tenk på alt det fantastiske du kan lage! Gluten- og melkefri mat er ikke annerledes eller rar, det er helt vanlig mat bare uten gluten og melk. 

Barndomsdrøm før 40

Kathrine har drømt om å skrive bok siden hun var liten og møtte morens gamle klassevenninne, Unni Lindell. 

– Stefaren min er kokk, og jeg har vokst opp med at det lå en oppslått kokebok på kjøkkenbenken  hjemme. Jeg har alltid tenkt at jeg skal lage en kokebok, og begynte å leke med ideen da eldstemann
var liten i 2012. Men jeg innså at det kom aldri til å gå, for han skreik hele tiden, smiler Kathrine.
– Så kom koronaen – og da tenkte jeg at «NÅ har jeg masse tid». Men da ble det hjemmebarnehage og hjemmeskole, ler hun.
– Jeg begynte likevel å se på innhold til kokeboka, og oppdaget at jeg hadde ganske mye klart. Og så tenkte jeg at nå må jeg bare gjøre det før jeg blir 40. Da hadde jeg rundt et halvt år på meg. 

Den 7. juni 2021 fylte hun 40, og da var boka akkurat hentet på trykkeriet og fylte bilen hennes med duften av nytt papir.  

Tar utfordringer

Å bli kokebokforfatter var likevel ikke så enkelt. Kathrine pitchet ideen til flere forlag, men ingen tente på ideen om en gluten- og melkefri kokebok. Men siden Kathrine er en moderne Pippi Langstrømpe, brettet hun bare opp ermene og gjorde hele jobben selv.

– Jeg har tatt alle bilder, skrevet alle tekster og gjort alt det grafiske selv. Jeg har jo den innstillingen til livet at jeg tar utfordringer. Det er ikke noe krise å ikke kunne alt på forhånd. Og det er også viktig i forhold til mat. Det er «learning by doing». Du må bare prøve. Smaker det fælt, så kan du jo prøve å spise opp – eller lage det en gang til. Du kan ikke sette deg ned og skrike hvis du ikke får det til på første forsøk. Det ville du aldri gjort hvis du forsøkte å hoppe på ski. Da ville du reist deg opp igjen, og hoppet på nytt.

– Arbeidsgiveren min, Explorative AS, ble med på bokprosjektet som ansvarlig utgiver. Men da vi stod og skulle sende ut 250 bøker, da lurte jeg på hva jeg hadde gjort, sier hun med smil. 

Gjør hverdagen enklere

– Hvilke typer oppskrifter var viktig for deg å ha med i kokeboka?
– Jeg tenkte at det var viktig å ha en kombinasjon av enkel og litt mer komplisert mat. Og mat som det er enkelt å lage store porsjoner av slik at  du kan lage en firedobbel porsjon – og putte tre av dem
i fryseren. Det gjør hverdagen så mye enklere. Mat skal ikke ta for stor plass i livet, heller. Jeg er ikke typen som for eksempel har kaker i fryseren – men det å være litt forberedt på hverdagen, synes jeg er veldig greit. 

– Derfor har jeg i kokeboka merket de middagene som egner seg å lage i store porsjoner med symbolet for hverdagspuls, slik at du kan lage så mye du gidder og har tid til, fryse ned og varme opp ved behov. God mat med hverdagspuls – det er noe jeg har savnet selv, sier Kathrine.

– Hva liker du selv best å lage?

– Jeg elsker å lage suppe. Det er utrolig hva man kan lage av grønnsaker og en høne. Eller du trenger ikke en høne en gang, bare en buljong du tåler. Du kan bare åpne kjøleskapet og se hva du kan lage. Jeg synes det er helt rart at ikke folk lager mer suppe. Det er SÅ godt og enkelt. Kutt opp  grønnsaker med skall og alt. Sett det på kok og la det stå. Det gjør jeg gjerne mens ungene leker etter middag, og lar det stå til etter kveldsturen. Deretter kjører jeg det med stavmikser, og så er middagen klar til morgendagen.

Gøy på landet

Som student levde Kathrine gjerne på gluten- og melkefrie knekkebrød kjøpt i Sverige, men da jobben brakte henne til en bygd i Nord-Trøndelag med lite utvalg av gluten- og melkefrie produkter, måtte hun lære seg å lage maten selv. 

– Etter hvert var det mange som begynte å få nyss om at jeg hadde knekt koden på gluten- og melkefri matlaging, og det ble veldig mange henvendelser om tips og oppskrifter. Til slutt ble jeg lei av å være et døgnåpent opplysningskontor for gluten- og melkefri mat, så da startet jeg bloggen Gluten- og melkefri inspirasjon – for kos og travle hverdager i 2010.

I Trøndelag traff hun også en høy kar som gjorde at hun ble værende, og drømmen om det gode liv på landet ble oppfylt. 

– Nå har vi vært samboere i 13 år, gift i 9, og har to gutter på 10 og 7 og to hester i hagen. En fjording og en islandshest. Jeg drømmer om å være selvforsynt med urter fra hagen, men det går ikke så bra. Løpstikken kuttet mannen ned. Jordskokkene spiste hesten, og rabarbraen ble druknet av hesteskitt i et forsøk på å gjødsle den, ler Kathrine. 

 

alt

 

 

Kathrine har funnet det gode liv på landet, og rir gjerne på tur med sønnen Thorvald (10). 

 

Uhøytidelig

Kathrine tar ikke seg selv så høytidelig, og byr på seg selv både i kokeboka og i sosiale medier.
– Mens mange ønsker å vise hvor flinke de er, så ønsker jeg heller å vise hvor enkelt det er. Jeg kan komme på jobb med høy i håret fordi jeg har matet hestene på veien, så jeg ville gjort meg en  bjørnetjeneste om jeg skulle prøve å fremstå som noe jeg ikke er, sier Kathrine. 

Kathrine deler både livets opp- og nedturer på Instagram, som gleden over å kunne få kjøpe en gluten- og melkefri kake ute. 

– Ja, det er et glutenfritt bakeri i nærheten som heter Marens bakeri. Jeg blir nesten rørt av å snakke om det. Jeg var helt euforisk. Jeg har faktisk aldri kunnet spise noe som ligner på en dessert ute. Det er så ofte det inneholder hvetestivelse eller skummetmelkpulver eller lignende, og da vet jeg at jeg må stå over. 

Vondt i mammahjertet

– Du deler noen nedturer også. Som da sønnen din fikk sjokolademelk på fotballskolen? 

Kathrines ansikt forandrer seg, og tårene presser på. Å leve gluten- og melkefritt med de begrensninger det medfører, takler hun greit for sin egen del. Men det er noe annet når det gjelder barna.

– Jeg synes det er så vondt når det gjelder ungene. Å være 6 år og få sjokolademelk på fotballskolen, med beskjed at «den kan han drikke, for den er laktosefri». Men når man reagerer på melkeprotein, hjelper det ikke at den er laktosefri...

– Det er ingen andre å være sint på enn meg selv. For hadde jeg bare undersøkt, eller hadde det bare falt meg inn at de fikk sjokolademelk, som i min oppvekst var godteri og ikke hørte til på en fotballskole, så hadde jeg sendt med han sjokolademelk han tåler. Det er ikke 6-åringen som har det ansvaret. Han skal få lov til å være barn. Det er et handikap å se på at alle spiser noe du ikke kan spise. Blir det kake på dag tre av fotballskolen, så baker jeg kake og sender med. Men da må jeg vite det på forhånd.

Gode løsninger

– Er du en «Supermamma» som fikser alt?

– Nei, jeg er ikke noe supermor i det hele tatt, men jeg vil gjerne vise barna at vi voksne prøver så godt vi kan. Jeg har en venninne med barn som har diabetes, og jeg gjør ingenting i forhold til henne. Det er viktig å sette ting i perspektiv. Jeg har jobbet i Astma- og allergiforbundet, og vet at det er barn som har så alvorlig lateksallergi at de går i anafylaktisk sjokk om de passerer en ballong. Så at man ikke tåler melk og gluten er ingen ting i forhold. Det er kjipt, men vi kan ikke grave oss ned i det. Jeg er mer opptatt av å finne gode løsninger vi kan leve helt utmerket med. 

Og gode tips og løsninger finnes det mange av i boka til Kathrine. For eksempel en liste over hva som er lurt å ha i skapet. Foreløpig selges boka fra Kathrines nettbutikk på bloggen, i en bokhandel i Steinkjer, samt i to butikker langs den Gyldne omvei, den berømte veistrekningen på Inderøy i Trøndelag, kjent for sin lokalmat, åpne gårdsbutikker og gallerier. Målet er at salget skal finansiere det neste prosjektet, og Kathrine har planene klare: 

– Nå som vi har fått på plass det grunnleggende som frokost, lunsj og middag, da må det bli luksus: Kaker og gjærbakst!


3 gluten- og melkefrie smakebiter fra kokeboka:

altGulasj med potetmos

Gulasj er ei knallgod gryte som passer perfekt for hele familien.
Den smaker godt og er veldig enkel å lage. Den lager seg nesten
selv mens du tar deg en velfortjent søndagstur. Bruk denne oppskriften
som utgangspunkt, og lek deg med kjøtt, krydder og
grønnsaker!

Stor porsjon

1,5 kg nakkekoteletter
4 løk
3 fedd hvitløk
3 ss paprikapulver
1 ss spisskummen
1-2 røde paprika
0,5-1 liter kraft
1 boks hakkede tomater (4-500 ml)
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss balsamicoeddik
6 mellomstore gulrøtter

Potetmos
15 poteter
¼ blomkål (kan sløyfes)
2 fedd hvitløk
2 ss smøremyk margarin
0,5 ts hvit pepper
3 ts salt
0,25 ts muskat

Slik gjør du:
Kutt kjøttet i solide terninger og brun det på høy varme i en tykkbunnet stor gryte. Skru ned varmen, ha over krydder, kraft og tomater. I en annen gryte har du i litt olje, løk og hvitløk. Surr dette mykt og ha det over i gryta med kjøttet sammen med paprika, salt og pepper. Kutt gulrot i mellomstore biter
og ha det over i gryta. Sett gryta i ovnen på 125 grader i ca. 3 timer. Etter 3 timer tar du gryta ut av ovnen og smaker gryta til med balsamicoeddik, salt og pepper før servering. Lag potetmosen ved å skjære alt i små biter og kok til det er helt gjennomkokt. Hell av kokevannet og ha over smøremyk
margarin. Rør godt med en potetmoser til alt er skikkelig most. Smak til med salt, hvit pepper og muskat.

Tips:
Du kan bruke annet kjøtt i gryta om du vil det. Det er veldig smakfullt med kjøtt av storfe og elg. Velg for eksempel høyrygg av storfe. Det er rikt på smak og blir utrolig mørt!


altØrret med asiatiske smaker

Det finnes knapt nok noe mer norsk enn ørret, enten den er selvfisket i et fjellvann eller kjøpt i butikken. Den fete fisken smaker ekstra godt sammen med dette syrlige og heite tilbehøret, og gir deg en liten
smak av sydligere strøk hjemme på eget kjøkken. 

Du trenger:
4 ørretfileter
Quinoa
4 dl quinoa
12 dl vann
4 ss kyllingfond som tåles

Grønnsaker
4 fedd hvitløk
4 ss hakket fersk ingefær
4 ts hakket chili
1 paprika
1 rødløk
1 gulrot
1 bunt vårløk
2 gulrot
2 lime, saften
4 ss fiskesaus
1/2 potte fersk koriander

Slik gjør du:
Skyll quinoaen godt i kaldt vann til den slutter å skumme. Ha den i kjelen og hell over vann og  kyllingfond. Kok på middels varme i ca. 20 minutter. Skjær opp alle grønnsakene i små biter og surr alt mykt i olje. Ha gjerne i gulroten først til slutt, så den blir krønsjy og god. I mellomtiden steker du fisken på høy varme. Bruk litt pepper om du vil, men unngå salt da retten blir salt av fiskesausen og kyllingfonden. Hell vannet av den ferdige quinoaen og ha den over i pannen med de ferdige grønnsakene. Rør godt og hell over limesaft og fiskesaus. Smak til med fiskesaus. Rett før servering has den ferske hakkede korianderen over quinoaen og fisken.


Tips:
Det er veldig godt med små buketter av brokkoli og små biter spinat sammen med quinoaen og de øvrige grønnsakene.


altTagliatelle med spekeskinke og sort pepper

Kan det friste med pasta med en smak av Italia? Skjem deg bort med tagliatelle omsluttet av en kremet saus med hvitløk og sort pepper, som toppes med kvalitetspekeskinke, italienske soltørkede tomater og rikelig med nykvernet sort pepper.

Slik gjør du:
Kok pasta i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Finhakk hvitløk og surr den myk i god olivenolje i stekepannen. Ha over fløten og la det koke opp, rør av og til. La fløten småkoke mens pastaen koker. Smak til med salt og rikelig med nykvernet sort pepper. Når pastaen er ferdig, heller du av vannet og har pastaen over i fløtesausen. Rør grundig, men forsiktig og sørg for å dekke all tagliatellen med saus. Ha pastaen over i skåler og dander med revne biter av spekeskinke, soltørkede tomater og
nykvernet sort pepper

4 porsjoner
6 nøster glutenfri tagliatelle
1 ss god olivenolje
4 fedd hvitløk
4,5 dl vegansk fløte
nykvernet sort pepper
salt
soltørka tomater
spekeskinke – mengde etter ønske

Tips:
Har du ikke spekeskinke? Da kan du bruke sprøstekt bacon.


altHverdagsmat med hverdagspuls

Kathrine Skjelvans kokebok er befriende ujålete og jordnær, og full av gode tips og oppskrifter. Hun er opptatt av at alle skal kunne spise den samme gode maten når det inviteres til middag. I tillegg til gode oppskrifter finner du tips om gode råvarer, tips til tidsbesparing i en travel hverdag og tips til hva du bør ha i hus. Boka selges primært i fra Kathrines nettbutikk.

 

 

 

 


Denne artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 3 2021. Oppdatert 28.06.2022.

Se også:

Hanne Lene Dahlgren med familie_1280x720.jpg

– Vi er en glutenfri familie de luxe

Prisvinnende vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren har et stort engasjement for klima og kosthold, og med mann og to barn med cøliaki, går det også så klart i glutenfritt.