
Med lidenskap for god smak og glutenfri baking, har Lydia Moore skapt sin egen bedrift. Foto: Privat.
Lydias lidenskap
Tekst:Tone Amundsen Nyvold
Foto:Privat
– Når man går ut og spiser, så er det vanlig å sette fram godt brød og smør mens man venter på maten. Og mens de andre fikk nybakt surdeigsbrød, fikk jeg et ferdiglaget og tørt glutenfritt brød. Så jeg oppdaget at det var et «hull» i markedet når det gjaldt glutenfrie håndverksprodukter av høy kvalitet, forteller Lydia Moore, som har nå har startet bakeriet Lyd's Gluten Free.
Lydia Moore kommer opprinnelig fra Cork, en livlig universitetsby på sørkysten av Irland, og var vant til en større variasjon i det glutenfrie tilbudet der. Som 24-åring ble hun sendt til Norge i forbindelse med jobb, og oppdaget raskt at det var mindre utvalg her i landet.
Glad i å bake
– Jeg fikk diagnosen cøliaki som barn, og da var jeg veldig dårlig. Jeg har alltid slitt med magen, fra jeg hadde kolikk som baby. Men jeg trodde i mange år at det var melk jeg ikke tålte, forteller hun.
I begynnelsen var det heller ikke lett å få tak i gode glutenfrie produkter i Irland, de måtte på apoteket for å få tak i glutenfritt brød – og det var steinhardt,
forteller Lydia.
Hun har alltid vært glad i å bake og lage mat. Allerede som tenåring begynte hun å bake for andre, og drev med catering til konfirmasjoner og lignende. Hun utdannet seg først som kokk og konditor, men fant ut at hun ikke trivdes i den stressende hverdagen på et kjøkken. Hun studerte derfor markedsføring, og det var gjennom jobben som markedsfører i et internasjonalt firma at hun ble sendt til Norge.
Startet med smaksprøver
Etter å ha oppdaget dette hullet i det glutenfrie markedet, tok Lydia opp hobbyen fra ungdommen, og begynte å bake.
– Jeg tenkte at jeg ville forsøke å bake til noen uavhengige kafeer, og startet med Dapper i Oslo. Jeg bakte noen smaksprøver og spurte om de kunne tenke seg å selge noen av mine produkter. De gikk med på å prøve en uke, og det gikk bra, så der startet det. Deretter forsøkte jeg hos en annen kafé, og de ville også prøve.
Kakene Lydia baker er så lekre og gode, at de er populære også blant folk som ikke har cøliaki. Etter hvert fikk Lydia en idé om hvordan hun kunne få flere kunder. Hun laget ti bokser med smaksprøver som hun fikk presentert for ulike hoteller og restauranter. Blant annet hos Grand Hotel i Oslo, og de ville gjerne ha rundstykkene hun laget.
– Plutselig ble jeg bedt om å lage 200 glutenfrie rundstykker, og på det tidspunktet hadde jeg bare bakt 10 rundstykker, smiler Lydia.
Populære Pop-ups
Lydia startet også med å ha såkalte pop-ups, altså midlertidige utsalg, hos andre kafeer i Oslo. Alt ble annonsert på Instagram, og hun holdt en pop-up i måneden. Fortsatt bare som hobby, ved siden av full jobb som portfolio manager.
– Når forstod du at du kunne satse på Lyd’s Gluten Free?
– Da jeg annonserte på Instagram at jeg skulle ha en pop-up på Sagene. Rett før åpningen tenkte jeg at det sikkert ikke kom til å komme noen. Men da jeg skulle åpne var det kø utenfor. Jeg hadde sagt at jeg skulle ha åpent fra klokken 10 til 16, men alt var utsolgt klokken 13. Da skjønte jeg at jeg var inne på noe, forteller Lydia.
Hun har også fått mange positive tilbakemeldinger fra kunder. Noen kommer og kjøper lekre kakestykker for å ha i fryseren til ulike anledninger eller for å sende med barnet sitt i en bursdag. Andre bestiller bryllupskaker. All publisitet har Lydia så langt kun fått via Instagram, men nå tenker hun på å lage en nettside til bedriften.
Ingen tilsetningsstoffer
– Jeg leier et produksjonskjøkken der det ikke er noen fare for kontaminering fra andre glutenholdige melsorter. Og jeg lager alt fra bunnen av, det er ingen tilsetningsstoffer i mine produkter, forteller Lydia.
Hun har nå slått seg til ro i Norge med norsk samboer, hun har til og med lært seg å gå på ski. Nå har hun altså tatt det store spranget og sagt opp sin faste stilling, og gleder seg til å kunne satse for fullt på sin bedrift. Hun har en del kunder i Osloområdet, men jobber med muligheten for å levere til flere. Lydia er spent på hva tiden vil bringe, men satser på at lidenskapen for smak, kvalitet og god håndverksbakst vil bringe henne langt.
Her finner du Lyd's glutenfrie
Brødvarer:
- Grand Hotel
- Jimmys
- Brasserie Rivoli
- Hos Peder
- Dapper Bar & Dapper Bistro
- Henie Onstad Cafe
- Cru
Søte saker:
- Kuro
- Havens Kafe
- Dapper Bar
- Henie Onstad Cafe
- Brinner
- Nord Bjølsen
- Nord Helsfyr
- Nord Forskningsparken
- Sorgenfri
- Vippa
- Creative Collective