athrine og Magnus_1280x720.jpg

– Vi velger å fokusere på alt det gode Magnus faktisk kan spise, sier Cathrine Fossum Hovdan. Foto: Maria Fossum Hovdan
 

Positivisten

– Jeg kunne selvfølgelig ønske for Magnus’ skyld at han ikke hadde cøliaki, men nå er det jo heller ikke så ille å ha det! sier mamma, programleder og Sommerhytta-aktuelle Cathrine Fossum Hovdan. Hjemme disker hun opp med deilige, glutenfrie retter, men selvfangede maur serverer hun bare til spesielle anledninger …

✎ Tjodunn Dyrnes 📷 Privat


Å få barn var helt fantastisk, men det gjorde meg ikke akkurat mindre bekymret. Jeg er en sånn litt bekymret type, skjønner du, innrømmer Cathrine Fossum Hovdan. Barna Maria (11) og Magnus (9) har også gjort Tv2 journalisten mer sårbar.

– Å få barn er på en måte som å flytte hjertet sitt ut av kroppen. Som mor kan jeg ikke beskytte dem mot alt, så da blir oppgaven vår, som foreldre, å gjøre dem trygge på at de er verdifulle, at de duger og at de klarer seg på egenhånd. Å gi dem en god selvfølelse er viktig, sier Cathrine.

Forstod at noe ikke stemte

Magnus har alltid vært en aktiv gutt, og som hos mange andre barn var matlysten varierende. Høsten 2019 merket foreldrene at noe ikke var som det pleide. Han fikk periodevis vondt i magen, og hadde mindre energi. Blodprøvene viste at han hadde cøliaki.

– Jeg synes først det var trist, men samtidig var jeg glad for at vi fant ut hva det var. Og at dette er en sykdom man kan bli frisk av med riktig kosthold. Det er flere i familien som har cøliaki, så jeg kjente godt til hva det var. Havregrøt til frokost kunne vi jo fortsette med, og ellers ble det jo bare mindre justeringer, sier hun.

Positivisme

Når diagnosen var klar, gikk Cathrine i butikken og kjøpte seg «Pappa uten gluten» sin kokebok. Så tok hun sønnen på fanget, og sammen gikk de gjennom boken for å se på all den deilige maten de nå skulle lage og spise.

– Du har tatt et bevisst valg om å vinkle sykdommen positivt?

– Ja, vi er opptatt av å konsentrere oss om alt Magnus kan spise, som jo er det aller meste. De fleste matvarer inneholder jo ikke gluten.

Det blir generelt mye naturlig glutenfri mat hjemme hos familien Hovdan. Det er to sett med brødkniver, to sett skjærefjøler og to smørpakker. All pasta er glutenfri, og det går mye i glutenfrie knekkebrød. Men hun er ellers opptatt at av de som ikke har cøliaki ikke skal ha et glutenfritt kosthold.

– Jeg mener man ikke skal leve glutenfritt hvis man ikke må det av medisinske årsaker. Kan du spise vanlig grovbrød så bør man velge det. 
 

Vi er takknemlige for at et riktig kosthold gjør Magnus helt frisk!

Gikk i glutenfella

Komiker Nils-Ingar Aadne fortalte til glutenFRI tidligere i år at han hadde utviklet en slags glutenradar, og også Cathrine har blitt flink til å spotte hva som kan inneholde skjult gluten. Likevel kan det gå galt. For ikke lenge siden opplevde Magnus et glutenuhell.

– Det var noe så uskyldig som en pose nachochips, som ofte er glutenfritt, men som denne gangen viste seg å inneholde hvetemel. Det er umulig å helgardere seg mot alle glutenfeller, og jeg tenker det er viktig å gjøre barn bevisste på kostholdet, men ikke nervøse, sier mamma Cathrine. Hun forteller at Magnus har blitt kjempeflink til å spørre: Er det gluten i denne? Er det gluten i dette? når han er ute. 

– Han spør også hjemme, selv om han jo egentlig vet at alt han får servert her er garantert glutenfritt, ler Cathrine.

Heldige med vennekretsen

Magnus var sju år da han fikk diagnosen cøliaki, og foreldrene var spente på hvordan samarbeidet med skole og AKS skulle gå, og hvordan Magnus skulle oppleve et nytt glutenfritt liv sammen med venner.

– Det har gått bra, synes jeg. AKS måtte tilpasse litt med glutenfritt brød, og til jul sendte vi med glutenfrie pepperkaker. Jeg er spent på hvordan det blir når han skal begynne med Mat og helse-faget, men slik jeg opplever det, så vil jo alle det beste – så da blir det jo som regel ganske bra, sier positivisten.

Også ute hos venner og i sosiale settinger opplever både mor og sønn at det ordner seg.

– De fleste er flinke til å ta hensyn, og Magnus er, som sagt, flink til å spørre om ting er glutenfritt. I bursdager bakes det ofte en glutenfri kake i tillegg til en vanlig, så det går veldig bra. Eller kanskje er det vi som er heldige med vennekretsen, spør Cathrine seg.
 

Det er umulig å helgardere seg mot alle glutenfeller, og jeg tenker det er viktig å gjøre barn bevisste på kostholdet, men ikke nervøse.

Må våge å improvisere

Når man har cøliaki eller et barn med cøliaki, er det lurt med litt planlegging. Cathrine forteller at hun ofte har med seg litt knekkebrød og kanskje litt glutenfritt brød, som har lang holdbarhet og skal stekes i ovnen, når familien drar på tur.

– Men nå er det jo sjelden langt til nærmeste butikk, uansett hvor man drar. Og så finnes det mange glutenfrie alternativer, som for eksempel wraps og pizzabunner. Fryseren blir en god venn for oss med cøliaki i familien.

– Å ha cøliaki krever iblant litt improvisasjon. Hvor god er du til å ta ting på sparket?

– Ekstremt god, ler Cathrine. Og det vil jeg også at Magnus skal lære seg. Livet skal ikke leves med bremsene på – han skal kunne leve livet og aldri slutte å være spontan. Magnus har blitt en klok, fornuftig og fin type. Jeg føler meg sikker  på at han vil ta gode valg også i fremtiden når han blir tenåring og vil bestemme mer selv. 

– Å ha et barn med cøliaki, går veldig fint, sier programlederen.

Cathrines tips

For å få tips til god, glutenfri mat tyr Cathrine gjerne til sosiale medier. I tillegg til «Pappa uten gluten» er venninnen, Camilla Aastorp med profilen «Treningsfrue», også en inspirasjonskilde hun gjerne trekker frem. I tillegg tråler programlederen nettet på jakt etter gode oppskrifter.

alt

– Har du et tips til andre foreldre?

– Først og fremst: Det går så bra! Helt sikkert! sier Cathrine. Det hjelper å ha et positivt fokus på kostholdet og alt det gode man faktisk kan spise. Ikke grav dere ned og ikke la cøliakien definere matpraten hjemme. Vi har lite fokus på det Magnus ikke kan spise, og masse positivt fokus på alt det gode, sier Cathrine som fikk TV-publikum til å sperre opp øynene da hun serverte gjestene selvfanget maur i programmet «4 stjerners middag».

– Jo, maur er selvfølgelig glutenfritt, men det har foreløpig blitt med den ene gangen, ler hun. 

– Kanskje jeg skulle servert Magnus maur en dag, skjønt jeg tror ikke han ville sette særlig pris på det, om jeg skal være ærlig.

 

 

Magnus og Cathrine koser seg på Norges-ferie.

Det skjøre livet

Hun blir alvorlig. Arbeidet som nyhetsjournalist har vist henne at virkeligheten kan være tøff, og hun vet derfor at livet kan være skjørt. At det finnes sykdommer barna våre pådrar seg hvor det er lite eller ingen hjelp å få. Kanskje er det derfor hun velger sin positive innstilling til livet og utfordringer, selv om hun hevder at grunntonen er generelt bekymret.

– Livet går aldri bare på skinner, men å få et barn med cøliaki i dag har foreløpig gått veldig bra. Vi er takknemlige for at et riktig kosthold gjør Magnus helt frisk! 

Artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 3 2021, oppdatert 26.04.2024.

Fortell om det i klassen

alt
​​​​​​​Magnus (9)

Hvordan er det å ha cøliaki? 
– Det går bra.

Hvordan merker du at du har cøliaki? 
– At jeg ikke kan spise all vanlig mat. Jeg merker også at jeg ikke bør spise gluten, for da får jeg vondt i magen.

Kjenner du flere som har det?
– Ja, mormor har det.

Hva er det verste med å ha cøliaki?
– At jeg ikke kan spise all mat jeg liker.

Hva er det beste med å ha cøliaki?
– At jeg kan spise veldig mange gode ting, og så får jeg ofte pizza eller annen mat som bare er min.

Se også

Hanne Lene Dahlgren med familie_1280x720.jpg

– Vi er en glutenfri familie de luxe

Prisvinnende vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren har et stort engasjement for klima og kosthold, og med mann og to barn med cøliaki, går det også så klart i glutenfritt.