Sine Foto Marika Mørkestøl.jpg

Foto: Marika Mørkestøl

- Jeg har aldri spist kjøtt

Sine Stokke (23) fikk cøliaki da hun var seks år, og har aldri spist kjøtt. Mamma Linn Stokke (57) har vært vegetarianer i 28 år. Sammen har de skrevet bok om hvordan man kan leve sunt, glutenfritt og plantebasert, og byr på mer enn 100 fristende oppskrifter. Tre av dem får du her.

 

- Jeg er født og oppvokst som vegetarianer, og det kommer som et sjokk på alle jeg møter. Men jeg har aldri hatt lyst til å smake kjøtt, og synes ikke jeg har gått glipp av noe, sier Sine Stokke.

- Slik jeg ser det, har det kun vært positivt, både for min egen helse og for miljøet, sier den unge forfatteren. Til daglig studerer hun til å bli kjemiingeniør i Bergen, og har bare vært på et raskt helgebe­søk hjemme hos familien på Nesøya i helgen, da vi møtes sammen med mamma Linn Stokke en tidlig morgen i Oslo for å snakke om boken de har skrevet.

Linn Stokke ble tidlig anerkjent som en dyk­tig skuespiller, og har jobbet både med teater, film og tv. Det er mange som husker hvor de var da Odd­var Brå brakk staven. Det gjør ikke undertegnede, men jeg husker hvor jeg var da radioen meldte om den tragiske bilulykken hvor Linns skuespillersamboer døde. Hun hun var da gra­vid med deres barn nummer to. Senere giftet hun seg med Atle Brynestad og fikk to barn til, og Sine er Linns yngste barn.

De senere årene har Linn gitt ut flere bøker, blant annet om sorg. I tillegg har hun skre­vet en del musikk og holdt foredrag om min­dfulness. Kosthold og ernæring har interes­sert henne hele livet, og dette er den første boken om dette temaer.

Balanse i kroppenalt

Linn har selv kjent på det å vokse opp med "vond mage", og det har vært med på å vekke interessen hennes for ernæring.
- Jeg har alltid søkt etter balanse i kroppen, og syntes at dyrene var venner mer enn mat, sier hun. Allerede som tenåring leste hun det hun kom over om helse, yoga og meditasjon. Og hun begynte tidlig å teste ut ulike dietter på egen kropp.

- Jeg har vært fruktarianer, vegetarianer og pescetarianer (se egen faktaboks). Veien til å finne mat som fungerer for meg har vært lang og interessant. Jeg har ikke spist kjøtt på 28 år, og har prøvet og feilet meg fram til min livsstil som i dag er 100 prosent vegetarianer. Men møtet med "raw food" endret alt for meg. Etter bare tre uker på raw food følte jeg meg friskere enn noen gang, og hadde aldri følt meg så vel,  både fysisk og psykisk, forteller Linn

Vegetarisk oppvekst

Sine har vokst opp som vegetarianer, og da hun var 6 år fikk hun diagnosen cøliaki.  
- Hvordan var det det å få cøliaki?
- Det var litt tungt med en gang, men mamma var veldig flink til følge meg opp. Hun bakte glutenfrie kaker, pakket vegetarmat og sørget alltid for at jeg alltid hadde lik mat som de andre barna. Det var aldri noe problem, og jeg tenkte heller aldri på at vennene spiste kjøtt, forteller Sine.

Som vegetarianer spiser man ikke kjøtt, men Sine kunne spise andre animalske produkter som melk, ost, egg, smør og honning.

- Må man ta ekstra hensyn når man skal oppdra barn på en vegetarisk eller plantebasert diett?
- Uansett om det er barn eller voksne, så må maten være sunn og variert. Det hjelper ikke å kutte ut kjøtt hvis man bare lever på ferdigmat eller ensidig plantekost. Men det kan være lurt å følge med på om man har nok jod, B 12-vitamin og D-vitamin. Dette er det mange som mangler på vanlig kost også, sier Linn.
 
- Det er viktig å huske på at det å være vegetarianer ikke nødvendigvis er det samme som å være sunn. Det er ikke uten grunn at jeg ble kalt «sugar mon­ster" da jeg var liten, smiler Sine. 

Felles bokprosjekt

Linn og Sine har laget mye mat sammen, og gjort seg mange erfaringer opp gjennom årene. I boka byr de derfor ikke bare på lekre oppskrifter, men gir også tips til hvordan man kan spise både sunt, glutenfritt og plantebasert.

- Vi har laget en bok om plantebasert mat, men rettene kan kombineres med annen diett om man ønsker det. For oss er det viktigst å gjøre det enkelt å inkludere mer plan­tebasert mat hver dag, sier Linn.

Det hele startet egentlig som en ide om å lage et hefte til Linns venninner som spurte etter oppskrifter.Men så økte prosjektet i omfang, og Linn og Sine gikk i gang med å lage bok sammen. De er begge opptatt av at plantebasert mat er bedre for både miljøet og helsen.

Denne tankegangen er sterkt økende i den vestlige verden de siste årene, og mange har kastet seg på "Meat less Monday" eller "kjøttfri mandag" som det heter på norsk, og varehandelen melder om stor etterspørsel etter vegetarprodukter.


Lever som de lærer

I boken får man en enkel oversikt over hvilke planter som gir best næring, og gode råd til hvordan man kan begynne å spise mer plantebasert.

- Man trenger ikke gjøre alt på en gang. Fremfor å ta bort mat, tilfør heller litt mer av de plantebaserte alternativene og øk etter hvert, tipser Linn.

Selv har Sine gått over til et vegansk kosthold, og har helt kuttet ut animalske produkter. Linn har tatt interessen for kosthold et steg videre, og bruker også faste som en tid for hvile, refleksjon og ny energi. For å forberede en faste er det lurt å unngå koffein, suk­ker og alkohol en tid i forveien.

Denne kjølige morgenen er vi alle litt frøsne da vi ankommer kafeen. Journalisten bestiller en dobbel latte, men føler seg straks litt skyldig. Sine vil ha en latte med soyamelk (vegansk) og Linn vil bare ha en kopp varmt vann. Det er ingen tvil om at Sine og Linn lever som de lærer.

 

 - Det var veldig hyggelig med et mor-datter-prosjekt. Det var full fres i hele fjor sommer.

Prøv noen av oppskriftene fra Mat for livet:

Her er tre av favorittoppskriftene fra Linn og Sine.

Squash-pasta med pestoalt

Enklere og lekrere blir det ikke.

 2 porsjoner

Ingredienser
1-2 store squash til "spaghetti"

Pesto

100 g pinjekjerner
1 potte basilikum eller 50 g ruccola, hakket
1-2 hvitløksfedd, finhakket
5 ss olivenolje
½ sitron, kun saften
½ -1 avokado – valgfritt
smak til med næringsgjær*, salt og pepper
cherrytomater til servering

* Næringsgjær er ikke gjær i vanlig forstand, men en næringsrik smakstilsetning som gir en osteaktig smak. Fås kjøpt i helsekostforretninger.
 

Slik gjør du

  1. Skjær av endene på squashen og bruk en spiralizer til å lage tynne spaghettistrimler.
  2. Lag pesto: Ha basilikum, pinjekjerner og hvitløk i en foodprosessor.
  3. Bland og tilsett oljen gradvis.
  4. Smak til med næringsgjær, salt og pepper.
  5. Alternativt kan du blande inn avokado for en fyldigere pesto.
  6. Legg deretter squashpastaen i en dyp stekepanne på svak varme, og bland med pestoen. Det viktig at blandingen vendes kjapt i pannen før den serveres med èn gang med cherrytomater som pynt.

Tips: Raw food varmes ikke opp mer enn til ca. 40-46 °C for å bevare næring og enzymer.
 

 

Burger med søtpotet, kikerter og villris à la chef Tomaszalt

Sine er eneste jente i søskenflokken, og når hele familien er samlet står det gjerne burgere på menyen.

6-8 burgere

Ingredienser

1 middels store søtpotet, kuttet
3 poteter, kuttet
300 g kikerter, ferdigkokte
2 gulrøtter, kokte
120 g villris
½ gul løk, finhakket
1 grønn chili, finhakket
1 ss fersk koriander, finhakket
salt og pepper etter smak
 

Slik gjør du

1. Kok villrisen
2. Kutt opp søtpotet, potet og gulrot i jevne biter. Kok opp vann og la grønnsakene koke til de er passe møre.
3. Stek løk og hvitløk i en panne til litt brunet, sett til side.
4. Kjør de kokte grønnsakene med en stavmikser sammen med kikerter og chili.
5. Ha blandingen i en bolle sammen med løkblanding, villris, krydder og koriander.
6. Form deigen til burgere og stek i panne.

Tips!
Server med burgerbrød, tomat, løk, salat, (vegan)cheddar, aioli og hjemmelagde fries. Eller kjøp ferdig rødbetsalat på butikken, det smaker også veldig godt til.

 

Sheperds pai à la chef Tomasz

altDenne retten er skikkelig kosemat på kalde dager.

4 porsjoner

Ingredienser

4 søtpoteter, skrellet og kuttet i jevne biter
2 middels store gulrøtter, skrellet og kuttet i biter
600 g linser, ferdigkokte
200 g sopp, kuttet i biter
6 ss erter, frosne
1,25 dl melk/plantebasert melk
1 middels løk, hakket
1 hel hvitløk, delt i to med skallet på
3 ss grønnsaksbuljong rørt ut i 1,25 dl varmt vann
2 ss maismel
1 ss tomatpuré
1 ts fersk timian, finhakket
salt og pepper.

Slik gjør du

  1. sett ovnen på 200 °C.
  2. Legg hvitløkshalvdelene i folie og sett inn i varm ovn, stek i ca. 15 minutter eller til de er myke.
  3. Skrell søtpoteter og kutt i jevne biter. Kok i en gryte i ca. 10-15 minutter til de er myke. Hell av vannet og ha søtpotetene tilbake i gryten.
  4. Press hvitløksfeddene ut av skallet og ha i gryten med søtpotetene.
  5. Tilsett melken i gryten og bruk en stavmikser til å lage potetmos. Spe med mer melk etter behov
  6. Smak til med salt og pepper
  7. Mens søtpotetene koker, ha hakket løk, gulrot i biter i en stor panne. Tilsett så grønnsaksbuljong og vann, la surre noen minutter over middels varme.
  8. Tilsett deretter sopp, erter, linser og tomatpuré i pannen.
  9. Rør ut maismel i kaldt vann til klumpene er borte. Hell så over i pannen.
  10. Krydre med fersk timian, salt og pepper.
  11. Hell grønnsaksblandingen over i en ildfast form. Topp med søtpotetmosen.
  12. Stek 20-30 minutter i ovnen, eller til det er varmt og boblende, og potetmosen er litt brunet på toppen.

Alle matfoto: Studio Dreyer Hensley

 

Mat for livetalt
Helsen og jorden vår

Linn Stokke og Sine Stokke
Coverfoto: Marika Mørkestøl
 

I denne boken får du en enkel og god innføring i hvordan du kan innføre mer planter i kostholdet ditt, og boken byr på mer enn 100 lekre og plantebaserte oppskrifter. Du trenger ikke være vegetarianer eller veganer for å ha glede av boken. I tillegg til enkle oppskrifter byr Linn og Sine på sine egne historier, og for de litt mer «hard core»-interesserte er det også noen kapitler om optimalisering av næring, faste og miljøbevissthet.

 

 

 

Faktaboks

Fleksitarianer – en som spiser mest vegetarkost, men spiser kjøtt av og til.
Fruktarianer – en som lever hovedsakelig på frukt
Pescetarianer – en som lever på grønnsaker og fisk
Raw Food – plantebasert mat som ikke varmes opp til mer enn til ca. 40-46 °C for å bevare næringsstoffene og enzymer.
Veganer – en som kun spiser plantebasert mat, og derfor holder seg unna smør, egg osv.
Vegetarianer – en som ikke spiser kjøtt, men som kan spise produkter fra dyreriket som smør, egg og honning.

Se også:

Hanne Lene Dahlgren med familie_1280x720.jpg

– Vi er en glutenfri familie de luxe

Prisvinnende vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren har et stort engasjement for klima og kosthold, og med mann og to barn med cøliaki, går det også så klart i glutenfritt.