Edvald-1200x500.jpg

Sykkelproff med cøliaki

Edvald Boasson Hagen er en av verdens beste syklister. Det mange ikke vet, er at han har slitt med magen i mange år, og likevel klart å prestere i verdensklasse. Til slutt fikk han diagnosen cøliaki, og livet ble mye bedre.

Tekst: Tone Amundsen Nyvold


Hele verden ble plutselig forandret i midten av mars. Også for Edvald Boasson Hagen (33). Han var på treningsopphold i Spania, men måtte reise hjem til karanteneliv i Oslo.

– Alle mine hovedmål for våren er avlyst, sier Edvald Boasson Hagen. Og da er det selvsagt sykkelløp han snakker om.

– Paris-Roubaix og Flandern rundt. Det er synd at det skal være sånn, men det er tross alt ikke det verste. Man får ikke gjort noe annet enn å følge de rådene man får. Og det er deilig å være hjemme i Norge, sier han.

Edvald bor i Oslo sammen kona Marlen Kristiansen. Paret giftet seg i 2018, og sykkelproffen depper ikke over litt ekstra tid på hjemmebane.

– Jeg trener og sykler som vanlig, og forbereder meg så godt jeg kan. Akkurat nå krysser jeg fingre for at Tour de France ikke blir avlyst, sier han. Det er i skrivende stund fortsatt et lite håp om at det vil gå en litt forenklet utgave av «Touren».alt


SYKLIST I VERDENSKLASSE

Den sympatiske 33-åringen fra Lillehammer har mange meritter å se tilbake på, alt for mange til å nevne alle her. Blant annet har han vunnet Tour of Norway tre ganger, VM-sølv i landeveisritt og en etappeseier i Giro d’Italia. Men det er de tre etappeseirene i Tour de
France som han selv rangerer høyest. I dag er Boasson Hagen en del av det sørafrikanske laget NTT Pro Cycling, og mange husker nok også at han syklet for det britiske laget Sky i fem sesonger.
 

SLITT MED MAGEN

Til tross for at Edvald Boasson Hagen har levert prestasjoner i verdensklasse gjennom en årrekke, har han slitt med magen i lang tid. Over flere år prøvde han ut ulike dietter for å få orden på magen, og til slutt så spiste han tilnærmet glutenfritt fordi det var det som fungerte.

– Jeg tok flere tester, og ble også testet for cøliaki tidligere, uten at det slo ut. Men så utviklet sykdommen seg slik at den endelig slo ut på tester, forteller Edvald Boasson Hagen.

– Når du ser tilbake, kan du se at du hadde flere tegn på cøliaki?

– Det var stort sett magen jeg hadde problemer med, men i ettertid kan jeg kanskje se at jeg var litt mer sliten. Men jeg er jo flink til å finne grunner til at ting er som de er, så det er vanskelig å si, sier Edvald.
 

BLE RASKT BRA

Da diagnosen endelig ble satt, merket Edvald raskt bedring. 

– Jeg fikk bra mage med en gang jeg la over til glutenfritt kosthold. Det er godt å kunne spise vanlig frokost uten å måtte fly på do etterpå, sier han.

– Hvordan synes du det var å få diagnosen?

– Det var litt både òg. Jeg ser det som et lyspunkt at jeg fikk vite hva det var som plaget meg. Jeg har melkeallergi i tillegg, men jeg klager ikke. Jeg velger å se positivt på det, for det er tross alt verre å gå rundt med vondt i magen og ikke vite hva det er. Men jeg var jo i utgangspunktet veldig glad i brød, boller og kaker. Glutenfritt blir ofte litt tørt, sier Edvald Boasson Hagen.

– Hva er den største utfordringen ved å være cøliaker og idrettsutøver?

– Å få i seg nok mat, og å holde seg unna gluten, sier Edvald.

Han er veldig streng med kostholdet sitt, og spiser strikt glutenfritt. Ellers er han glad for å kunne spise brød igjen, så lenge han velger glutenfritt. Til frokost går det som regel i spirebrødet fra Pure Food.
 

SER FREMOVER

– Hvordan taklet du utfordringen det er å få cøliaki?

– Jeg meldte meg inn i Norsk cøliakiforening, og har lest meg opp på emnet, og jeg plukker stadig opp noen tips her og der. Og så er jeg flink til å legge ting bak meg og se fremover, sier Edvald.

Selv er han ikke den store glutenfrie bakeren, men han er så heldig at han har kone og familie som er flinke til å legge til rette for ham i hverdagen, og passer på at det er glutenfrie alternativer.

– Det kjipeste er kanskje å spise middag hos venner, for man har jo ikke så lyst til å være «den vanskelige gjesten», forteller Edvald.


HA DET GØY

Han har holdt på med idrett nesten hele livet, og de siste 12 årene som proff-syklist. Når han er på reise med laget er maten stort sett ikke noe stort problem, for laget har med egen kokk som er flink til å legge til rette. Men det kan jo være utfordrende på fly og flyplasser.

– Har du noen gode råd til andre unge cøliakere som drømmer om en idrettskarriere?

– Pass på at du alltid har det gøy med det du driver med. Ha et godt miljø og behold leken i det du gjør, ikke vær blodseriøs fra tidlig alder, råder Edvald.

I skrivende stund er han nettopp ferdig med 14 dagers karantene etter å ha kommet hjem fra Spania. Det byr ikke på den store forandringen for idrettsmannen.

– Hva er planen fremover?

– Jeg spiser, trener og holder meg hjemme – som jeg alltid gjør, smiler Edvald Boasson Hagen.
 

Denne artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 2 2020.

Se også:

Hanne Lene Dahlgren med familie_1280x720.jpg

– Vi er en glutenfri familie de luxe

Prisvinnende vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren har et stort engasjement for klima og kosthold, og med mann og to barn med cøliaki, går det også så klart i glutenfritt.