Vinnerlasagne
Ingredienser
Grønnsaksmiksen
3 ss olivenolje
1 rødløk finhakket
2 gulrøtter delt i små terninger
3 stilker stangselleri finhakket
2 ts tørket basilikum
2 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
½ ts tørket salvie valgfritt
1 ts chiliflak valgfritt
3–5 fedd hvitløk finhakket
400 g grovhakkede hermetiske tomater
1½ terning grønnsaksbuljong
1 stor boks røde linser skylt (230 g)
1 dl vann
1½ dl rødvin valgfritt el. 2 ss balsamicoeddik
pepper
Rød Pesto
2 ss olivenolje
6 ss soltørkede tomater i olje grovhakket
2 never valnøtter
10–12 basilikumblader
Béchamelsaus
7 dl melk* gjerne usøtet soyamelk
4 ss maisenna
2–3 ss smør
salt og pepper
Korianderdressing
1 stor potte frisk koriander med stilker
1 fedd hvitløk hakket
1 ss rødvinseddik el. 1/2 presset lime
4 ss olivenolje
1/2 ts salt
Annet
8–10 lasagneplater, glutenfrie
frisk basilikum
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 225 °C, over- og undervarme.
- Start med grønnsaksmiksen. Varm olje i en stor gryte på middels varme. Ha i rødløk, og la den frese i et par minutter. Tilsett gulrøtter, stangselleri og krydder, og la alt steke til det er mørt og fint. Tilsett hvitløk, og rør til alt er godt blandet.
- Lag pestoen. Ha soltørket tomat, olivenolje, valnøtter og basilikum i en foodprosessor eller stavmikser, og kjør til en tykk, rød pesto. Bland pestoen i gryten med grønnsakene, og tilsett resten av ingrediensene til grønnsaksmiksen. La gryten putre i 15 minutter.
- Lag béchamelsausen i mellomtiden. Ha melk og maisenna i en kjele, og rør med en visp under oppvarming. Tilsett smøret når melet har blandet seg godt med melken. La sausen småkoke i 5 minutter under omrøring, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper. (Dette er en uvanlig metode, som jeg har lært av svigermoren min som var husholdningslærer i Sverige. Sausen får aldri klumper på denne måten.)
- Når gryten er klar, smaker du eventuelt til med krydder. Jeg liker den med ganske kraftig smak.
- Finn frem en lasagneform på ca. 30 x 20 cm. Fordel 1/3 av fyllet i bunnen, så 4–5 lasagneplater, deretter 1/3 av sausen. Gjør det samme en gang til, og avslutt med resten av fyllet og til slutt resten av sausen.
- Stek lasagnen midt i ovnen i 35 minutter, og sjekk deretter om den tåler mer overvarme uten å bli svidd. Hvis den allerede er gyllenbrun og fin på toppen, legger du over aluminiumsfolie. Stek uansett videre i 10 minutter, og sjekk om lasagneplatene er myke med en kniv. La lasagnen avkjøles i 15 minutter før servering, slik at den setter seg i formen.
- Korianderdressing: Kjør alle ingredienser sammen med en stavmikser.
Tips: Topp gjerne med frisk basilikum og eventuelt korianderdressing før servering.
Kilde: Hanne-Lene Dahlgren