50-årsjubileumet ble feiret Norge rundt
Tekst og foto: Fylkeslagene
Oslo og Akershus
– 50-årsdagen ble feiret på selve bursdagen den 6. mai, forteller fylkesleder Anne Kjersti Toft. Rundt 30 mennesker tok turen innom Glutenfrihuset hvor NCF Oslo og Akershus hadde invitert til feiring. Gjestene ble traktert med både deilig glutenfri marsipankake samt melke og glutenfri kake for de som ønsket det.
Den 21. september var det pannekakefest på Geitmyra Matkultursenter. Her var både store og små velkomne og alle fikk smake på flere ulike pannekaketyper. I tillegg var det anledning til å besøke skolehagen, hilse på hønene og ta en prat med andre som også lever glutenfritt.
Hedmark
I Hedmark ble 50-årsjubileumet markert både høyt og lavt da fylkeslaget inviterte medlemmene til bursdagsfeiring i klatreparken på Helgøya den 16. juni.
– Vi hadde en fantastisk dag med totalt 56 deltakere, hvorav 17 var barn under 12 år. Både barn og voksne klatret og koste seg. Det ble også grillet pølser, og vi hadde selvsagt glutenfri marsipankake, og to forskjellige sjokoladekaker for å imøtekomme andre matallergier, forteller Tove Alstad Attestog, sekretær i NCF Hedmark.
Er du glad i italiensk mat blir det arrangert pizzakurs i samarbeid med Glunot i Trysil den 24. november. Kurset er gratis for medlemmer og det er første mann til mølla, så her er det bare å kaste seg rundt.
Trøndelag
I Trøndelag har de ikke hatt bare ett jubileumsarrangement. De har feiret bursdag hele året ved å markere jubileet i sine ordinære samlinger, forteller styremedlem Jorid Løhre Nordløkken til glutenFRI.
– 1. til 3. august deltok vi på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Her fikk alle barn steke sin egen glutenfrie svele, og vi hadde massevis av besøk alle dager. Etter opptelling har vi konkludert med at det ble stekt drøyt 1700 sveler! sier Nordløkken.
7. og 8. september var det medlems- og familietur til Rypetoppen Adventurepark i Meråker med over 30 deltagere. Her ble det klatring, kos og moro i et fantastisk vær. I en «klatrepause» ble det servert «50-års sjokoladekake».
3. oktober var det medlemsmøte på Scandic Hell Hotell med besøk av overlege og førsteamanuensis Eivind Ness-Jensen fra Levanger. Rundt 30 medlemmer fikk med seg det spennende foredraget og her ble 50-årsjubileet markert med «sprudlevann» og kake.
– Senere i høst blir det også treff for unge voksne, seniortreff, samling for frivillige og juleverksted. Jeg vil takke alle frivillige både fra NCF og NCFU Trøndelag som muliggjorde alle arrangementene! avslutter Nordløkken.
Hordaland
NCF Hordaland har slått på jubileumsstortromma. De har nemlig hatt to jubileumsfeiringer, en for voksne og en for barn.
– 25. august hadde vi Barnebursdag med Sølja og Ki på Øvre-Eide gård hvor vi fikk besøke dyrene, ri på hest og skyte med pil og bue. Det var også grilling av pølser og selvfølgelig bursdagskake. Loddtrekning og tegnekonkurranse med fine «Sølja og Ki-premier» hadde vi også, forteller fylkesleder Cecilie Heldal Pettersen.
For de voksne var det flott 50-årsjubileum i Åsane Kulturhus den 24. september. Festen startet med sosialt samvær, hvit dame (kake), bobler i glasset og kaffe. I kultursalen bød fylkeslaget på spennende historier fra NCF Hordalands oppstart på Haukeland sykehus 16. oktober 1974. Overlege Birgitte Emken fra cøliakipoliklinikken på Haukeland sykehus fulgte opp med et interessant foredrag med temaet:«Cøliaki – noen historiske milepæler». Hun tok seg også god tid til å svare på spørsmål fra salen, noe som var verdifullt. En fin feiring med mange engasjerte medlemmer.
– Og har du ikke fått det med deg, så har fylkeslaget konkurranse på Instagram hvor du kan vinne et års medlemskap. Se @NCF_hordaland, tipser Heldal Pettersen.
Møre og Romsdal
Det har vært mange smakfulle samlinger i NCF Møre og Romsdal i år. Det glutenfrie bakeriet Brisk åpnet dørene til storstilt 50-årsfeiring den 6. mai. Her ble det servert mye velsmakende, glutenfri bakst og kaker. Styret i fylkeslaget innledet med betydningen av foreningen og den frivillige innsatsen for å gjøre livet bedre for alle som er berørt av cøliaki.
– I løpet av disse 50 årene har vi vært til sterk støtte for hverandre. NCF har vært kilde til kunnskap og et fellesskap som gir håp og styrke i de vanskelige øyeblikkene, sa fylkesleder Eva Svingeseth.
En måned tidligere kunne medlemmene i fylkeslaget glede seg over tilstelningen «Damenes og herrenes aften med vått og tørt» på Frei grendahus i Kristiansund. Her ble det bakt og kokkelert under dyktig veiledning av bakelederne Randi og Gjøran Gjestad. Deretter fikk alle prøvesmake seks ulike typer glutenfritt øl til maten, mens Dag Inge Aae fortalte om ølets historie.
Fylkeslederen vil også trekke frem et svært vellykket medlemsbesøk hos den nye glutenfrie kafeen i Vestnes, Noko attåt. Svingeset er full av lovord over nykommeren og satser på flere besøk i året som kommer.
Troms
I vårt nest nordligste fylkeslag har det vært mange fine arrangementer, men ingen klassisk bursdagsfest, forteller fylkesleder Marit Simonsen. Hun trekker frem et familietreff på Charlottenlund hvor det blant annet ble snakket om utfordringer på skole, baking og venner. Dessverre ble oppmøtet litt tynt, fordi det sammenfalt med andre arrangementer i byen, men det ble en kjempebra formiddag for deltagerne.
– Vi har hatt foredrag med dr Rasmus Goll, angående forskningen på cøliakipillen, og det ble også arrangert en likepersonskafe med fokus på samme tema. I tillegg har det vært arrangert lefsekurs og det kommer også flere bakekurs i november, lover Simonsen.
Oppland
I Oppland har det vært stor innsats med stands hele året: Den 4. mai deltok fylkeslaget på Frivilligdagen i Gjørvik, hvor det ble servert bursdagskake. Den 14. september var det stand på Frivilligdagen på Raufoss og 12. oktober var det stand i gågata i Lillehammer.
– På våre stands har vi masse gode samtaler med både medlemmer og ikke-medlemmer, cøliakere og ikke-cøliakere, pårørende, venner og mange flere. Alle disse fine samtalene er
en av grunnene til at vi ønsker og liker å stå på stands, forteller fylkesleder Siv M. Øverstad.
Vivi, Siv og Gro fra styret rakk også å dra til Oslo for å bli med på den sentrale feiringen foran Stortinget 6. mai.
I februar sendte fylkeslaget tre medlemmer som ville bli bakeledere til bakeskole i Porsgrunn. Og nå skal de ha sitt første bakekurs sammen på Snertingdal skole den 3. november. Flere bakekurs står på planen fremover blant annet i Gudbrandsdalen, Valdres , Hadeland og Gjøvik/Toten.
– 16. juni hadde vi vår årlige tur til Hunderfossen for barn og unge fra 0-14 år. Dette er som alltid et populært arrangement og alle koser seg med glutenfri pizza og is i løpet av dagen. I år deltok det 49 små og store, forteller fylkeslederen.
Men bursdagsfeiringen var ikke over. 50-års dagen til Norsk cøliakiforening ble markert hos Hverdag Mat & Mening på Gjøvik.
– Dette er et nytt spise- og samlingssted hvor alt som serveres er glutenfritt og marsipankaken de hadde bakt var kjempegod. Lokallagsleder i NCFU Innlandet, Andrine Berg Sæther, holdt foredrag for oss der hun fortalte litt om sin cøliaki, hva NCFU jobber med og hva de gjør for og sammen med sine medlemmer i løpet av året. Om vi ikke var så mange, så koste vi oss og hadde en flott stund, forteller Siv M. Øverstad.
Nordland
– Det har vært bra med aktivitet i Nordland i jubileumsåret. Det har vært bakekurs både i Ballangen, Leknes og Bodø. Og den 18. september hadde vi medlemsmøte med professor Trond S. Halstensen i Bodø, forteller fylkesleder Asbjørn Jørgensen.
Halstensen holdt to foredrag, det ene om hvordan det er for barn og unge å vokse opp med cøliaki, det andre om siste nytt innen forskning.
Den 19. september var det duket til jubileumsfest for nåværende og tidligere frivillige på Jektefartsmuseet i Bodø. De som ville, fikk først en herlig historietime og omvisning på en gammel jekte, og fikk levende formidlet hvordan det var å være på Lofotfiske i gamle dager. Hver mann måtte blant annet ha med seg 40 kg flatbrød i skipskista.
– Det ble en flott kveld, med god mat, quiz og kunstnerisk innslag. Og ikke minst var det fascinerende å få høre de fire flotte damene fra det første styret i NCF Nordland fortelle om pionertiden, avslutter Jørgensen.
Sogn og Fjordane
Den 16. oktober 2024 hadde Norsk cøliakiforening Sogn og Fjordane en stand i forbindelse med Rosa sløyfeaksjonen i Førde, der de serverte deilige glutenfrie lapper og informerte om cøliaki. Her fikk alle smake deilige lapper, både de med cøliaki og andre som kom innom. De fikk også lære mer om glutenfri matlaging.
– Standen var en suksess og et inspirerende møtepunkt for flere viktige helseutfordringer og viktig solidarisk bidrag i kampen mot brystkreft, forteller fylkesleder Joanna Galek.
Buskerud
– Under planleggingen av jubileumsfeiringen innså vi behovet for et trekkplaster for å få nok besøkende. Vår kreative bakeleder og styremedlem, Anette Tjugum, foreslo å arrangere en lokal matmesse som et alternativ. Etter en kort diskusjon ble vi enige om å invitere mindre, lokale leverandører for å gi dem en arena til å vise frem sine produkter. Vi endte opp med 14 utstillere. NCF-sekretariatet deltok også med foredrag fra Lise Friis Pedersen, forteller fylkesleder Knut Nilsen.
De var spente på oppslutningen da messedagen opprant, den 26. oktober, og håpet på rundt 200 besøkende. Resultatet ble langt over forventningene og over 700 besøkte messen «Glutenfri matfest» i Drammen, en fantastisk suksess.
– Lokale besøkende strømmet til, men også tilreisende fra blant annet Kongsberg, Hønefoss og Oslo Både publikum og utstillere gav oss overveldende positive tilbakemeldinger, til tross for litt kaos ved åpningstid. Vi vil rette en stor takk til alle som bidro til at messen ble så vellykket – både utstillere og frivillige i NCF Buskerud. Tusen takk til alle som gjorde dagen uforglemmelig! sier Nilsen.
– Dette frister absolutt til gjentakelse, sier Anette Tjugum, som var primus motor for «Glutenfri matfest».
Rogaland
I NCF Rogaland har de ikke hatt noen spesifikk jubileumsfeiring, men de har likevel hatt bobler i glassene. Under en glutefri ølsmaking presenterte Vinmonopolet ølhistorie og bryggeprosess og serverte smaksprøver av ulike glutenfrie øl.
Fylkesleder Eivind Grouleff forteller at det også har vært medlemssamling på sushirestauranten Sabi Enso i Stavanger Det ble servert fantastisk mat, så det er leit at restauranten dessverre måtte stenge dørene i oktober, sier Grouleff.
Fylkeslederen forteller at de hadde planlagt flere arrangementer, men har slitt med å få nok deltagere og har måttet avlyse disse.
Vestfold og Telemark
Det har vært et smakfullt jubileumsår i NCF Vestfold og Telemark.
– Vi har hatt besøk av chef Dino som lærte oss å lage deilig italiensk, glutenfri pizza og pasta i Larvik. Det var god stemning og mye å lære, forteller fylkesleder Ailin Helen Johansen.
Ellers ble det den 19. oktober arrangert inspirasjonskafe i Bø, hvor flinke bakeledere hadde med både smaksprøver og oppskrifter som de sjenerøst delte med deltagerne. I tillegg bidro flere av medlemmene sine egne bake-erfaringer.
– Og vi har også flere bakekurs som går jevnt og trutt hele året, forteller fylkeslederen.
Østfold
Det ble en riktig vellykket 50 års feiring på Skauen gård lørdag 31. august. NCF Østfold var heldige med været med sol fra skyfri himmel.
Fylkesleder Kjell Vidar Skogseth Bjørneby ønsket de rundt 50 gjestene velkommen. Nils Rusås Ruud og Anita Bach Henriksen, fra TV-programmet «Bakemesterskapet», lagde glutenfri pizza og serverte flotte glutenfrie kaker.
Mona fra NCF Østfold fortalte om foreningens historie og litt om forskningsprosjektet hun selv hadde vært med på. Det ble også tid til mingling, småprat og erfaringsutveksling. Gjestene var alle fornøyde over en fantastisk dag og håper det ikke blir 50 år til neste gang.
I tillegg kan vi trekke frem den spennende aktivitetsdagen, 8. september, hvor både voksne og barn fikk bryne seg på de morsomme løypene til klatreparken i Halden.
Finnmark
I april var det 50-årsfest og badedag i Alta i vårt nordligste fylkeslag! Store og små kombinerte sosialt samvær med kakespising, pizza og dypdykk i bassenget.
Den 18.–20. oktober ble det arrangert glutenfri helg i Kirkenes, og det ble en suksess for alle deltagerne. Weekenden hadde tre flotte arrangementer på programmet: Fredagen var det pizzakveld med gode samtaler rundt bordet. Lørdagen var det bakekurs med både julebakst og gjærbakst. Her var det muligheter for å erverve seg basis bakekunnskaper, for den som trengte det, men man kunne også få mer viderekomne tips og triks. Helga ble rundet av med glutenfri afternoon tea på Thon Hotell.
Det har også vært arrangert bakekurs i Alta der bakeleder Eli Sætereng kunne fortelle om suksess, særlig når det gjaldt lefser og sveler.
– Folk virket veldig fornøyde, forteller baklederen.
Agder
På spørsmål om spennende aktiviteter i jubileumsåret 2024 trekker fylkesleder i Agder, Bjørnar Vestøl, en personlig favoritt: Dresinturen den 14. september. En aktivitet som fikk tilskudd fra DAM ekspress. Dresin er en slags sykkel som kjører på jernbaneskinner.
– Vi var heldige og fikk fin sol og blå himmel og hele 22 personer var med på turen. Det var faktisk ganske spennende å sykle dresin, for dresinsyklene hoppet litt rundt på skinnene og i tunnelene var det både mørkt og dryppet fra taket. Heldigvis var det sol og flott utsikt mellom tunnelene, sier Vestøl.
Mange deltakere synes det var nok med den første delen av løypen, på grunn av mange oppoverbakker. På holdeplassen Flikkeid var det matpause.
– Her laget vi pinnebrød som ble stekt med pølser, men også i en søtvariant med kanel og sukker på. Veldig godt begge deler, sier fylkeslederen som testet oppskriften hjemme helgen etter til stor glede for både store og små.
– Vi fikk også god tid til hyggelig prat og jeg tror alle syntes det var lett å snakke med de andre deltagerne. Arrangementet ga mersmak, så vi satser på flere turer til neste år!