Kan man være sikker på at naturlige glutenfrie kornsorter ikke er forurenset med gluten på lik linje med havre?

Kan man være sikker på at bokhvete, quinoa, hirse, teff, amarant og sorghum ikke er forurenset med gluten på lik linje med havre?

Therese svarer

Forskning som undersøker dette tilsier at risikoen for kontamineringen er liten, og at eventuelle glutenmengder i kontaminerte produkter er svært lav. Likevel er det noen produkter som skiller seg ut. Det gjelder spesifikt vanlig havre, bokhvete og linser. Havre vet vi fra før at det er risiko for kontaminering, og derfor anbefaler vi som du vet glutenfri havre. Fremover tyder det også på at vi vil anbefale alle med cøliaki å bruke bokhvete og linser som er merket glutenfri (med tekst eller crossed grain). Hvis jeg ikke husker helt feil er de fleste bokhveteprodukter på det norske markedet merket som glutenfrie. Ut ifra det vi vet, er quinoa, hirse, teff, amarant og sorghum fortsatt trygt. 

Følg gjerne med i kommende utgave av glutenFRI, der skriver seniorrådgiver i ernæring, Lise Friis Pedersen, en artikkel om nettopp dette.