Kan jeg ha cøliaki selv om antistoffblodprøvene er negative?
Jeg har vært i kontakt med fastlegen for å finne ut om jeg har cøliaki, ettersom jeg daglig har oppblåst mage, løs mage, samt mye fatique, og har begynt å reagere på laktose (som jeg tidligere ikke har reagert på). Har også funnet ut at jeg har mangel på folsyre og d-vitamin, som jeg har lest er vanlig ved uoppdaget cøliaki. Kuttet ut gluten og melk for en ukes tid siden, hvorpå alle plagene forsvant og energien er tilbake. Problemet er nå at min lege mener at blodprøven som jeg tok ikke slo ut på cøliaki, og at det dermed er bortkastet å utrede det videre (han mener at jeg mest sannsynlig kun har glutensensitivitet). Jeg har lest og hørt at man enten har cøliaki eller ikke, og lurer derfor på om jeg fortsatt burde be fastlegen om å bli ordentlig utredet for cøliaki.
Camilla, 05. februar 2024 20:09
Trond svarer
Dersom du på normalkost med plager, ikke hadde tegn til cøliaki i blodprøvene dine, og ble bra på gluten- og melkefri kost i løpet av en uke, så forstår jeg fastlegen din. Plagene du beskriver er forenlig med irritabel tarmsyndrom (IBS) og da er det kostens innhold av ikke-absorberbare karbohydrater (FODMAP) som er problemet. Hvete inneholder mye av disse (Fruktaner), som kan gi plager som likner de man kan se ved ubehandlet aktiv cøliaki. Det typiske er at plagene raskt blir borte når man slutter å spise gluten. Videre utredning av en pasient med dine plager som ikke har tegn på cøliaki i blodet (bortsett fra folinsyre og vitamin -D mangel, som er vanlig også hos de uten cøliaki) fører som oftest ikke frem til noen diagnose med mindre det er flere klare tegn på cøliaki, som jernmangel, fallende vekt, etc. Det blir da en vurdering om mengden symptomer og tegn tilsammen rettferdiggjør tynntarmsbiopsi. Man kan bare stille diagnosen ut ifra en aktiv cøliaki og det fortstetter at man spiser nok gluten (2 brødskiver om dagen) i minimum 6 uker før man blir forsøkt diagnostisert. Desto mer gluten, desto høyere cøliakisykdomsaktivitet. Forandringene i tynntarmen blir da tydelige nok til å få diagnosen. Alt for mange biopsier har inkonklusive forandringer som kan skyldes cøliaki, men som ikke nødvendigvis er cøliaki. Muligens må du spise mer gluten. For å unngå inntak av mer vanlig hvete som gir deg symptomer (pga fruktanene), kan du tilsette 15-20 gram "glutenmel" i annen mat daglig. Glutenmel får man kjøpt over nettet eller i helsekostforetninger og er nesten rent gluten.
Trond S. Halstensen, 07. februar 2024 18.19
- Kategorier:
- Diagnostisering