Blir glutenfritt brød bedre ved bruk av kjøkkenmaskin?

Jeg har "ikke" kjøkkenmaskin. Har vært på bakekurs med dere for mange år siden - og der brukte vi kjøkkenmaskin. Er for så vidt enig at brødet ble mye bedre med maskin. 1) hvorfor er det slik? 2) har dere hatt noe innlegg om hvilken kjøkkenmaskiner som er best/billigst/dyrest/best motor - regner med at info "går ut på dato" etter hvert som nyere produkter kommer til? Vurderer å gå til innkjøp av maskin nemlig.

Therese svarer

Siden glutenfri deig ofte er mer klissete og kan inneholde flere typer mel/ingredienser, opplever vi at kjøkkenmaskin er praktisk å bruke i glutenfri baking fordi den hjelper til å blande deigen ordentlig. I tillegg opplever vi at baksten blir noe mer luftig, fordi K-kroken/eltekroken og hastigheten kan medføre at det kommer mer luft inn i deigen. Selv om det ikke er noe gluten som skal eltes ved glutenfri bakst, vil kjøkkenmaskinen bidra til mer kaos i deigen, som særlig vil virke positivt inn på stivelsen (les mer om retrogradering av stivelse - som betyr at deigen i praksis blir tørr og smulete). 
Når det gjelder typen kjøkkenmaskin har vi ikke hatt noe eget innlegg om dette. Kan imidlertid anbefale deg å sjekke den nyeste testen for kjøkkenmaskiner på tek.no, de pleier å teste grundig. En god kjøkkenmaskin er vel verdt investeringen når det gjelder glutenfri bakst. Håper du kan finne en du liker, og blir fortolig med!