Er tradisjonell brygget soyasaus glutenfri?
Hei, jeg har en datter på 12 år med cøliaki. Hun blir skikkelig dårlig når hun får i seg gluten så er veldig streng selv med hva hun putter i munnen. Selv ting hun synes er veldig godt velger hun bort dersom hun er usikker. Pga dette har vi vært lite ute og spist på restaurant med henne da hun er redd for å bli dårlig. Hun og jeg skal på far/datter tur til Stockholm neste uke og jeg har booket bord på et sted som heter Sushi Sho som jeg har funnet anbefalt for glutenfri sushi i Stockholm. Sushi er det beste hun vet og hun gleder seg veldig. Jeg fikk mail av restauranten i går ( se under). Ringte dem i dag og Matilda (som sendte mail) fortalte at de må sende info, men at det er testet og de ikke finner noe gluten i soyasausen. Min datter blir ikke dårlig av produkter der det står «kan inneholde spor av». Har dere noe erfaring/råd med denne typen svar/ problemstilling? Beklager lang mail. Takk for eventuelt hjelp. Mvh Erik Engebretsen Mailsvar: Sv: Ny bokning fràn Sushi Sho Hi Erik, We can not exclude soy sauce from our menu. We have a traditionally crafted soy sauce from Shibanuma, which is fermented in the traditional way for over three years in wooden barrels. According to the lab results from the Swedish National Food Agency, there is no detectable gluten remaining after this process. Does this work for you or not? Best regards, Matilda Sushi Sho
Erik E, 6. august 2025
Lise svarer
Tradisjonelt brygget soyasaus, selv om den er produsert av hvete, er glutenfri. Dette er vis i uttallige tester. I Sverige har tradisjopnelt brygget soyasaus vært lov for de med cøliaki lenge. I Norge har vi vært mer restriktive, men har nå bestemt at vi kan gjøre som svenskene. Så din datter kan trygt spise soyasaus.
Lise F. Pedersen, 06. august 2025 18.00
- Kategorier:
- Kosthold/mat