Må man bytte ut alle kjøkkenredskaper når man får cøliaki?

Hei! Har lest på mange engelske nettsider at man må bytte ut nærmest alt man har på kjøkkenet som har vært i kontakt med gluten når man har fått påvist cøliaki. Nå har jeg byttet ut alt av bakeutstyr, non-stick panner og alt av plast/treverk. Men hvor godt henger gluten i for eksempel benkeplater og bestikk? Får man noen gang vekk gluten fra benkeplatene? Er det trygt å spise mat fra godt brukte fat som har vært brukt til glutenholdig mat? Er det noe man bør tenke på når man er på besøk og skal spise middag? Må man ha eget bestikk, fat, skjærebrett, stekepanne og lignende til sin egen mat når man har cøliaki? Fester gluten seg på klær? Hvis noen spiser en glutenholdig skive og klemmer en med cøliaki, får de da gluten på klærne sine som de med cøliaki igjen kan ta på og eventuelt få det i seg? Har også lest at mel kan være i luften i 12-24 timer etter bruk og at hvis man har cøliaki så bør man ikke være i det rommet der melet har vært brukt på 24 timer. Hvor alvorlig bør man ta dette?

Trond svarer

Veldig mange av disse (sterke) påstandene har ingen vitenskapelig dokumentasjon, noe som betyr at det er bare påstander. Bevisbyrden er hos de som påstår dette. Cøliakere reagerer på gluten i mat de spiser. Cøliakireaksjonen er et komplisert samspill mellom gluten og et enzym vi alle har som heter transglutaminase-2 (TG2). Glutenspising fører til en autoimmun reaksjon hvor det lages antistoffer mot TG2 som påvirker hvordan enzymet fungerer i tarmen (og andre steder ved kraftig reaksjon). I tillegg har cøliakere en spesiell betennelsestilstand i tynntarmsslimhinnen. Det er en dose-respons kurve, desto mer gluten du spiser, desto sterkere blir reaksjonen. De hypotetiske små mengdene gluten de engelske pasientene snakker om, har ingen påvisbar effekt på en cøliaker. Livet skal leves, og gjør man det for komplisert så er det enda flere som ikke bryr seg, og som derved svikter seg selv mhp den glutenfrie dieten.
Vi har gode holdepunkter for at det holder å børste bort synlige smuler fra benkplater, snu skjærefjøler, eventuelt tørke av med fuktet klut. Man trenger ikke egne kjøkkenredskaper, og enkel vask holder. Melstøv i luften spiller liten rolle utennom i bakerier hvor det kan bli mye melstøv, da har man sett bronkial irritasjon hos cøliakere (og hos andre). Det er lov til å bruke hodet, og cøliaki er ikke en allergi slik allergi vanligvis oppfattes (IgE-mediert akutt reaksjon), så de små mengdene allergen allergikere kan reagere på, gjelder ikke for cøliakere.