Hvordan jeg skal få til et grovt og næringsrikt glutenfritt brød?

Hei! Jeg har prøvd å finne et sunt, grovt glutenfritt brød, men har dessverre ikke lykkes og tenker at jeg må begynne å bake det selv. Jeg er bekymret for at jeg på grunn av cøliakien ikke spiser nok fullkorn og spiser mer usunt enn det jeg gjorde før jeg fikk diagnosen. Tidligere orienterte jeg etter brødskalaen, men nå som jeg har bytta til glutenfritt er jeg rådvill. I den forbindelse lurer jeg på om dere har noen tips til hvordan jeg skal få til et grovt og næringsrikt brød. Hvilke meltyper er lurt å bruke og hvilke bør man holde seg unna? Hvor mye diverse frø kan jeg tilsette uten at brødet da inneholder for mye fett? Hvordan skal jeg erstatte proteinet fra gluten? Mvh Ivana

Lise svarer

Jeg kan anbefale Hatting sine grove glutenfrie produkter. Spesielt «grovt sandwichbrød» er supergrovt og har fire fylte kakestykker på Brødskala’n. Kolonihagen sine glutenfrie produkter, to typer rundstykker og to typer brød, er også sunne og grove. De selges på Rema 1000.

Flott om du har lyst til å bake selv. Da kan jeg i så tilfelle anbefale Det glutenfrie verksted sine to grove mikser «Monicas rundstykker» og «Monicas superbrød». Møllerens har også minst en grov og sunn melmiks. De har også oppskrifter tilpasset miksene sine. De finner du her: https://www.mollerens.no/oppskrifter/glutenfri

Det er flott å tilsette nøtter og frø til deigen, men som du sier det kan bli et veldig fett produkt, selv om det er sunt fett. Jeg tenker at 1 dl frø til et glutenfritt brød er helt innafor. For å øke proteininnholdet ytterligere kan du bake med fullkornsmel – ikke stivelse -  og/eller kikertmel, eller gram-mel som det også heter.

Ellers vil jeg anbefale deg å delta på et av våre bakekurs der vi baker kun grovt og naturlig glutenfritt, nemlig «Sunnere glutenfri bakst». Dette kurset settes opp flere stedet i landet utover våren. Informasjon om tid og sted for våre bakekurs finner du på ncf.no/kurs