Kalle, 12. april 2023 09:22
Hei, 20 år gammel gutt fikk følgende verdier på cøliakiprøver: Anti -tTG IgA: 6 Anti-Deam glia IgG: 17 HLA DQ2: Positiv HLA DQ8: Negativ Ble anbefalt av fastlegen å enten spise helt glutenfritt i noen måneder, eller spise mer gluten, og så ta nye blodprøver. Det er jo ikke er anbefalt å spise glutenfritt før sikker diagnose. Har derfor valgt å spise mer gluten og skal ta nye blodprøver. Hva er din anbefaling for videre utredning? Hvis tTG IgA ikke øker? Eller hvis den øker bare litt? Hvis IgG synker? Eller hvis det ikke endres noe? Vet ikke hvilke tilleggsopplysninger du evt trenger. Hadde i 2017 folat på 7, i 2022 var folat på 5. Tatt reseptfri folsyre 400 mikrogram daglig i ett år, etter fastlegens anbefaling. (Men ser nå at det ifølge en veileder fra legeforeningen ved folat mangel skal gis 5 mg folsyre). Hva er riktig her? Etter ett år med 400 mikrogram folsyre er folat nå på 16. B12 har alltid vært bra, men har økt mye (til 600) etter tilskudd med folsyre. Vitamin D er på 46, til tross for daglig tilskudd med d-pearls. Vitamin D har vært lav i mange år og ser ikke ut til å bedres av tilskudd. HB på 15 og Ferritin på 153 (har økt mye, var på 22 i 2017). Det er mange symptomer som kan være mye forskjellig (tretthet i mange år, angst, lavt initiativ, depresjon, kun en liten prosent med skole, ADHD (umedisinert)). Det er flere i nærmeste familie med cøliaki. Er det sannsynlig eller usannsynlig at det er en cøliakidiagnose i tillegg til alt annet? Vil du anbefale gastroskopi uavhengig av hva de nye cøliakiprøvene viser? Er det evt. andre prøver som bør/kan tas?
Kalle, 12. april 2023 09:22
Trond svarer
Jeg skal forsøke å svare. Ved såpass svakt positive blodprøver, så må man fremprovosere mer cøliakiaktivitet skal man ha håp om at tynntarmsbiopsien blir konklusiv (les: viser tydlige cøliakiforandringer dersom du har cøliaki). Dette er en dose-respons reaksjon, om enn med individuelle variasjoner, så det blir en høyere sannsynlighet å få tydelige tynntarmsforandringer dersom man spiser mye gluten. Dersom brødmengden virker høy (minimum 2 skiver glutenholdig brødskiver per dag, helst 4-6) så kan man spe på både med spagetti/pizza/boller etc., eller kjøpe Glutenmel på en helsekostforetning eller på på nettet (er nesten rent gluten) som du tilsetter annen mat du spiser. Bruk ca 10-15 gram gluten/dag, desto mer, desto bedre mhp cøliakiaktiviteten. Ha en avtale med legen din slik at du raskt kan komme til for å få tatt nye blodprøver dersom du skulle få mage-tarm eller andre plager.
Folatmangel er noe av det typiske ved cøliaki så det vekker jo mistanke om at du kan ha/har hatt en aktiv cøliaki. Men dette er også kostavhengig, hvorvidt du har nok folinsyre i kosten. Men etter å ha spist vanlig kosttilskuddsmengder med folsyre (B9) på 400mcg/dg så fikk du et adekvat serumnivå. Det er kun ved påvist manglende absorbsjon fra tarmen (malabsorbsjon) at man anbefaler 5 mg folsyre/dg, ved påvist mangel uten holdepunkter for malabsorbsjon holder det med 400mcg-1mg/dg i 3 mnd (og du har holdt på i ett år). Nivået av Folsyre (5nmol) som du hadde i 2022 var for lavt, men nå har du godt med folsyre (16 nmol). Folsyre og B12 henger litt sammen, så det er mulig B12 har økt fordi du har tatt Folsyre-tilskudd. D-vitamin er et fettløslig vitamin som man med aktiv cøliaki kan ha problemer med å absorbere, så selv om du ligger rett under anbefalte nedre grense så taler det også for at du har en viss grad av malabsorbsjon.
Gjør det først enklere for deg selv ved å maksimere inntaket av gluten i minimum 6 uker, og så vurderes endringer av blodprøvesvar. Ved økende nivåer henvises du til tynntarmsbiopsi.
Dersom du som 20 åring, har diagnosen ADHD så burde du få ordnet med medisiner via fastlegen (det er du som har rettighetene til å bli medisinert, trenger ikke ny kontakt med psykiater). Ritalin synes mange voksne med ADHD er ubehagelig ("kjenne på seg selv" lett grad av "fylleangst"), men det finnes alternativer (Adjuvanze (Lisdeksamfetamindimesilat)) med færre emosjonelle bivirkninger. I tillegg til medisinering bør du ha fast kontakt med en samtaleperson "behandler" som kan hjelpe deg til å bli kjent med deg selv på nytt, uten alle de tankene inni i hodet ditt som du vanligvis må forholde seg til. Det kan bli litt stille, men det venner du deg til. Fordelen er at det blir lettere å få ting gjort og etterhvert får du mindre emosjonelle "gjennombrudd" (som angst). Ubehandlet så roter man det lett til for seg selv.
Håper dette hjalp litt :-)
Trond S. Halstensen, 12. april 2023 18.54
- Kategorier:
- Medisinsk