Cøliaki eller IBS?

Hei! Jeg har slitt med magevondt og vekselsvis løs/hard mage hele livet. Jernlagrene mine er ofte lave, og jeg strever med å få opp D-vitaminnivåene til tross for at jeg tar tilskudd. Jeg strever ofte med energien og har ofte vondt i magen. Jeg tok derfor en test hos LAB1, og den viste: 1) Svært høye verdier for IgG mot gluten 2) Middels høye verdier for IgG mot gliadin 3) høye verdier (35,8 U/ml) mot deamidert gliadin 4) IgA mot transglutaminase var innenfor normalområdet Jeg har forsøkt å spise glutenfritt i en periode. Jeg opplever stor bedring mtp magevondt og fordøyelse. Overraskende nok er jernvediene og d-vitaminverdiene blitt en del høyere siden jeg kuttet gluten fra kosten. Men det har en stor sosial konsekvens å leve glutenfritt, og jeg vil ikke gjøre det dersom det ikke er belegg for å gjøre det. Jeg har derfor to spørsmål: Spørsmål 1. Er det sannsynlighet for cøliaki/senere utvikling av cøliaki, eller går dette under glutensensitivitet siden det ikke var utslag på IGA mot transglutaminase? DQ8 gen er bekreftet. Spørsmål 2: Dersom det er lite sannsynlig at dette kan utvikle seg til cøliaki-> er det da vits å kutte ut gluten? Har det en effekt (bortsett fra at jeg får mindre vondt i magen og bedre fordøyelse), eller om det rett og slett er tullete?

Trond svarer

Dersom du har spist normale mengder glutenholdig brød så er det neppe cøliaki som er årsaken til dine plager da du ikke har TG2-IgA autoantistoffer. Det som er mye vanligere er IBS og i hvete er det endel FODMAP karbohydrater (Fruktaner). Mange med IBS reagerer på brødets Fruktaner. Den viktigeste grunnen til å kutte ut hvete og derigjennom gluten: er at du da får et kosthold med mindre fodmap-karbohydrater som vil bedre din mulige IBS..