Kan mageplagene mine være cøliaki?

Hei, Jeg har hatt stor mage (som jeg i voksen alder har skjønt at har vært oppblåst mage) fra barndommen av - til tross for at jeg alltid har vært slank. I oppveksten var jeg ikke noe plaget med mageproblemer, bortsett fra noe forstoppelse ved et par anledninger som jeg kan huske. Har dog alltid slitt med allergier og eksem (og mye/ofte feber i barne-og ungdomsårene). I ung voksen alder har jeg blitt mer plaget med mageproblemer, og blitt diagnostisert med IBS. Kan dette egentlig være udiagnostisert cøliaki? NB: Jeg har ikke spist gluten på 6 år, men sliter fortsatt daglig med mageproblemer. Jeg blir dårlig i magen av mye forskjellig mat, blant annet av brød. Vil det ha noen nytte å ta en gastroskopi mht. cøliaki, og hvordan skulle jeg i så fall klart å begynne å spise gluten igjen for å få gjort undersøkelsen når jeg blir så dårlig av å spise gluten/brød osv.? Jeg har mye mageplager i det daglige, hovedsakelig etter måltider. Graden av mageplager og symptomene avhenger av hva jeg spiser og hvor mye jeg spiser.

Trond svarer

Cøliaki kan bare diagnostiseres på en aktiv cøliaki, noe som forutsetter at du må spise nok gluten lenge nok til å reaktivere din mulige cøliaki. På glutenfri kost er det ingenting konklusivt å finne på tynntarmsbiopsiene. Du har nok en IBS, og eventuelt også en cøliaki. Dersom du vil glutenprovosere deg med ren gluten, så må du bruke "glutenmel" som er et tørt pulver du får kjøpt på helsekostforetninger og/eller på nettet. Det er nesten rent, tørket gluten. Bruk 5 til 15 gram av glutenmelet pr. dag (kan strøs på annen mat) i minimum 6 uker. Da slipper du å spise brødmat, som inneholder foodmap-karbohydratene kalt fructaner, som mange med IBS reagerer på.