Hvordan kan jeg bruke mer næringsrike kornsorter i brød?

Jeg leser i glutenFRI 2-2020 om næringsrike kornsorter, og tenker at jeg burde bruke noen av disse i brødet jeg baker. Når jeg baker brød til min mann bruker jeg Semper Mix Fiber (1350 g til 3 brød) og tilsetter havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø og chiafrø. Kan jeg f eks erstatte noe av Semper-melet med hirse, sorghum, teff, bokhvete, quinoa eller amarant for å få brødet mer næringsrikt? Evt hva anbefaler dere, og hvor mye? På forhånd takk for svar. Mvh Mari

Lise svarer

Det er flott at du tilsetter ulike typer frø og kjerner når du baker. Glutenfrie melmikser er jo som kjent ikke særlig sunne sammenlignet med glutenholdig mel, og derfor trenger det mer «næring» i form av vitaminer, mineraler, fiber og protein. Men selv om frø og kjerner er noe av det sunneste man kan spise, må man ikke se bort fra at sluttproduktet (brødet) kan bli litt fett i forhold til vanlige grovbrød hvis man tilsetter en del av disse. Det er det mange som ikke tenker over. Som eksempel så inneholder solsikkefrø 54 % fett. Derfor er det lurt som du foreslår å tilsette naturlig glutenfritt fullkornsmel som hirse, sorghum, teff, bokhvete, quinoa eller amarant. Hvilken type er litt opp til hva du synes er greit å få tak i og hvor mye det koster. Jeg vet at Meny har tatt inn en del av dette melet nå, og ellers så finner du det jo også på helsekosten, men der er det ofte litt dyrere. jeg synes at teff, bokhvete og quinoa er lettest å få tak i, så du kan jo begynne med disse. Prøv deg fram med ulike typer og mengde. Erfaringsmessig kan du erstatte opptil 25 % av den glutenfrie melmiksen med en av disse naturlig glutenfrie melsortene uten at det går utover smak og konsistens. Lykke til!