Bør cøliakere holde seg unna øl merket glutenfritt?

Hei! Leste tidligere svar vedr glutenfritt øl: "Dette gjøres ved å tilsette et klaringsmiddel til ølet som klipper opp glutenproteinene i mindre biter og dermed uskadeliggjør dem. Men hvor mye de blir uskadeliggjort, og hvilken betydning det har for en med cøliaki, er forskerne ikke helt sikre på, derfor er det noe de ser på for tiden. Det blir spennende å se hva forskerne kommer fram til." Har googlet litt, og ser at det er en del skepsis der ute i verden. Tror dere det som cøliaker er lurt å være føre var og holde seg unna øl basert på opprinnelig glutenholdige ingredienser, men som er merket glutenfritt?

Trond svarer

Man har ulike metoder for å gjøre øl glutenfritt, enzymatisk og filtrering (og kombinasjon). Byggets viktigeste gluten, Hordein, er mindre "farlig" for cøliakere enn gliadin (hvetens gluten), men farlig nok. Når man måler mengden gluten i en matvare brukes ulike test-metoder, men de er alle basert på å gjenkjenne en proteinstruktur som er mer eller mindre felles for hvetens Gliadin og byggets Hordein. Det finnes mer følsomme metoder som kartlegger protein-bitenes aminosyre-rekkefølge (peptid-sekvensen), men de brukes ikke rutinemessig. Når man enzymatisk behandler øl slik at proteinene spaltes opp, til små proteinbiter (peptider) forsvinner området, overflatestrukturen til Hordeinet som test-metoden bruker. Da forsvinner Hordein-reaktiviteten, testmetoden sier da at man ikke kan påvise Hordein, eller det blir svær tlite igjen (under minste målbare grense som p.t. er satt til 10-20 parts per million (ppm). Diskusjonen går på om det er igjen små proteinbiter i ølet som cøliakere kan reagere på (peptider) siden de reagerer på endrete (såkalt deamiderte) proteinbiter som bare er ca 10-12 aminosyrer store. Metodene som nå benyttes for å gjøre bygg-øl glutenfritt er en enzymatisk prosess under selve bryggingen. Enzymene som tilsettes klipper glutenproteinene midt i det området som gjør peptidene farlige for cøliakere. De som har undersøkt dette har vist at det ikke er noen cøliaki-toksiske proteinbiter (peptider) igjen i ølet. Det skal da være helt trygt å drikke mhp cøliaki. At noen reagerer på ølgjær og/eller andre bestandeler i øl er velkjent, men det er uavhengig av cøliakien. Cøliakiforeningen har testet ulike glutenfrie øltyper (https://ncf.no/aktuelt/vi-tester-ol) og der er det også endel informasjon om metoder som brukes for å gjøre øl glutenfritt.