Spørsmål om kosthold fra A og B

Frokost havregryn 10 gram,30 gram 4 korngryn,300 gram melk med laktose og d-vitamin og oboy lunsj 2 appelsiner med honnikorn eller 1 banan. middag varierer mellom kjøttdeig ,makaroni mais og ananas ,heimelaga kjøttkaker,fiskemiddag lett torsk,laks.fiskefile med fullkorn og kavring eller fjordlandsgrøt ikkje laktosefri.Tilbehør til kjøttkakene og fisk er gulrot,brokoli,blomkål og poteter. kaffikos 2 strimle kvikklunsj og 3 jappbiter eller litt coop nonstop.Ettermiddagslunsj 1 appelsin .1,5 eple , litt druer og litt kruskali i .Kvelds toro brokoli og blomkål suppe med melk og to egg til men ikkje hver dag og loff ca 50 til 60 gram. Sliter med vekt nedgang men for mer magefett ser ut som det er muskelmassen vi mister har vi nok protein kilder i maten. er det nok med vitamin b 9 og jern i kostholdet vårt .A ligger på verdier på b 9 på 6,7 og jern 34.B ligger på verdier på 5,5 og jern på 214 men har fått sprøyte med jern tilskudd.Person tar sanasol 1 ss skje.A skal sjekkast ut for cølaki etter funn på gastropi har lavere tarmtotter er det nok gluten i kostholdet.B lever på mosa mat og har nett innført loff i kostholdet holder på med blokking har innsnevring i mage .

Lise svarer

Vanskelig å svare godt på et så komplisert spørsmål, men skal forsøke mitt beste.

Kostholdet virker greit, men kan kanskje med fordel være litt mer varierende. Dere har nok proteinkilder i kosten. Hvis du sliter med å gå nedi vekt kan du forsøke å redusere matinntaket, kanskje droppe mellommåltidet du kaller «ettermiddagslunsj» og kveldsmat. Voksne mennesker trenger ikke spise mer enn 3 daglige måltider så lenge man ikke trener mye og blir veldig sulten mellom måltidene.  

Om det er nok vitamin B9 (folat) eller jern i kosten er vanskelig å svare på, da det avhenger av mye forskjellig bl.a. opptak fra tarmen. For eksempel så vil jernholdig mat tas lettere opp hvis man drikker et glass juice eller spiser en appelsin samtidig. Referanseområdet for jern ligger mellom 36-48 g/L, så A ligger nok litt lavt. B er vanskelig å si noe om pga jerntilskuddet. Jernrik mat er blod, innmat og kjøtt og mat laget av dette, som for eksempel leverpostei, grove kornprodukter, linser, bønner og grønne bladgrønnsaker.

Verdiene på B9 (folat) er kanskje litt lave - spesielt hos B. Man bør ligger over 5,7 nmol/L, og det anbefalte inntaket er 300-400 mikrogram folat daglig, avhengig av kjønn og alder. Gode kilder til folat er grønne grønnsaker som rosenkål, spisskål, spinat, bladsalat og brokkoli. Det er også folat i fullkorn, og spesielt mye i quinoa, en glutenfri kornsort man får kjøpt i de fleste dagligvareforretninger.

Lykke til med utredningen. Det høres ut som om A muligens kan ha cøliaki. Det vil nok prøvene vise. B har nok dårlig opptak av bl.a. folat og jern pga innsnevring i mage.