Jeg blir dårligere av glutenfri mat – så hva bør jeg gjøre nå?

Jeg begynte å spise glutenfritt i starten av januar etter å ha fått cøliaki og etter jeg endret kostholdet har magen min blitt verre enn noen gang. Jeg fant ut av det ved en tilfeldighet, så jeg har med andre ord ikke vært spesielt plaget. Har hatt diaré i perioder, men ikke vært så plaget at jeg har oppsøkt lege pga det. Har vært hos fastlege og har kuttet ut laktose i ca en mnd nå, uten noe som helst bedring. Jeg forstår at det kan ta lang tid, men med en betydelig forverring av å spise det som skal gjøre meg frisk, så er det heller ikke så motiverende å holde seg unna gluten. Det plager meg så mye at jeg også er nødt til å takke nei til sosiale ting. Noen tips til hva jeg bør undersøke? Og er dette «normalt»? Kan legge til at jeg har lagt om til ett naturlig glutenfritt kosthold, spiser ikke glutenfrie erstatningsprodukter som feks brød osv. Da lager jeg ting med havregryn(glutenfri så klart), mandelmel, maismel osv.

Trond svarer

Vanskelig å være sikker, og avhengig av alder kan det være ulike årsaker til plagene. Det er mer enn cøliaki som kan gi slike mageplager selv hos en cøliaker. Så få dette undersøkt hos legen din (inkludert at du muligens har irritabel tykktarmsyndrom (IBS) i tillegg til cøliakien.