Får i meg gluten for ofte

Hei dere! Jeg får i meg gluten litt for ofte føles det ut som. Bare på en måned nå har jeg fått det i meg 2 ganger. Begge ganger var fordi jeg spiste mat noen andre hadde lagd. Føler det er 1 skritt frem og 2 tilbake noen ganger med denne sykdommen her. Lagde en tråd på Facebooken til NCF for å høre hvor ofte andre får i seg gluten. Der har flesteparten skrevet at det nesten aldri skjer. Da mister jeg litt motivasjon. Med vennlig hilsen meg.

Trond svarer

Det blir jo ikke bedre av at du gir opp og begynner bevisst å spise glutenholdig mat. Du må jo bare gjøre så godt du kan, og så anta at det er godt nok. Så lenge du bevisst spiser glutenfritt og ber om glutenfri mat når du spiser ute/borte, så er det 1000 ganger bedre enn at du ikke spiser glutenfritt. Du venner deg til tilværelsen som cøliaker og særlig etter hvert som du merker forbedringen på GFD så vil du nok holde deg glutenfri. Noen får kraftigere reaksjoner dersom de får i seg gluten etter å ha vært glutenfri en stund, men det er jo egentlig bra, for da får man en "smekk på fingrene" ved uhell, enten det er tilsiktet eller ikke som øker motivasjonen til å forbli glutenfri. Selv om du ikke skulle reagere på uhell, så er reaksjonen i tarmen like sterk (i den grad man har kunnet undersøke det) så det er like skadelig, men skjer i det "stille".