Må jeg provosere frem sykdom med gluten?

Jeg ble for mange siden anbefalt å prøve glutenfri diett av lege uten å bli undersøkt først. Har siden aldri klart å innføre gluten igjen, kan heller ikke få i meg små mengder gluten uten å bli dårlig. Har trodd at jeg ikke kan få diagnose Cøliaki påvist uten provokasjon med å spise glutenholdig mat over tid. Er veien til diagnose fortsatt umulig for folk i mitt tilfelle, eller har moderne tilgang på gentester eller annet gitt flere muligheter enn før?

Trond svarer

Dessverre, man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki og har man spist glutenfritt i lengere tid så må sykdommen aktiveres ved å spise nok (minimum 2 brødskiver eller 5-15 gram glutenmel/dag) i lang nok tid (over 6 uker) før man kan forvente at cøliaki-sykdommen er såpass aktiv at den lar seg diagnostisere med blodprøver og, for voksne, også med tynntarmsbiopsi. Har cøliakien for lav aktivitet får man ikke-konklusive svar og må fortsette å spise mer glutenholdige produkter for å fremprovosere høyere sykdomsaktivitet så den lar seg entydig diagnostisere. Man leser og hører om nye metoder som kan avsløre en cøliaki selv om man har spist glutenfritt, men disse metodene finnes kun i forskningslabbene og er heller ikke godkjente diagnostiske prosedyrer så NAV godtar de ikke. Man må derfor gjennom en glutenprovoseringsperiode for å få en NAV-godkjent diagnose.