Kikertmel_1280x720.jpg

Kikertmel – sunt og naturlig glutenfritt!

Kikerter er en belgfrukt som er proppfull av næringsstoffer - og det samme gjelder jo selvsagt melet!

Tekst: Lise Friis Pedersen, rådgiver ernæring
Foto: iStock


Kikertmel, gram-mel eller besan som det også kalles, er mel laget av malte kikerter, og er rikt på både proteiner, fiber og næringsstoffer. Det inneholder spesielt mye folat, som er viktig for dannelsen av DNA, celledeling og dannelsen av røde blodlegemer. Det er også mye vitamin B6 i kikertmel. Dette er et vitamin som har mange viktige funksjoner i kroppen, men som først og fremst bidrar til normal energiomsetning og til normal funksjon av immunsystemet. Kikertmel inneholder i tillegg også mye magnesium, jern, sink og kopper og selen.

Kikertmel inneholder mye fiber og har en lav glykemisk indeks, noe som gir en langvarig metthetsfølelse. Dette er bra for alle, men er spesielt godt egnet for diabetikere. Kikertmel reduserer sjansene for å utvikle hjerte- og karsykdommer, senker kolesterolet og reduserer blodtrykket. Det inneholder også bra med fosfor og kalsium som hjelper til med å styrke skjelettet. I tillegg kan det høye fiberinnholdet være med på å redusere faren for å utvikle tarmkreft

Hvor får man kjøpt kikertmel?

Kikertmel får man kjøpt i noen matvareforretninger, på nettbutikker, i helsekostbutikker og innvandrerforretninger. Det finnes flere ulike typer på markedet.   

Hvor er det tradisjon for å bruke kikertmel?

Kikertmel brukes mye i Nord-Afrika, Midøsten, Sørøst-Asia, Latin-Amerika og Øst- og Sør-Europa. Typiske retter er brød, flatbrød, pannekaker og frityrstekte grønnsaker.

 

Matvare Fiber Protein Vit B6 Folat Jern* Magnesium Sink Selen Kopper
Sammalt hvete 13,8 g 13,0 g 0,19 mg 40 µg 4,1 mg 116 mg 2,7 mg 10 µg 0,35 mg
Kikertmel 10,1 g 22,7 g 0,45 mg 193 µg 2,6 mg 62 mg 1,5 mg 4 µg 0,27 mg
Grovt glutenfritt mel 8,0 g 2,3 g 0,21 mg 42 µg 8,5 mg 14 mg 0,4 mg 2 µg 0,08 mg

Tabellen viser en oversikt over de næringsstoffene som det er spesielt mye av i kikertmel. Vi har for kuriositetens skyld sammenlignet med glutenholdig fullkornsmel og grovt glutenfritt mel. Det grove glutenfrie melet er beriket med jern, derfor det høye nivået. Kilde: Matvaretabellen.no

Kikertpannekaker_1200x500.jpg

Kikertpannekaker - Socca

I Frankrike heter disse kikertpannekakene socca, og i Italia heter de farinata. De er enkle og raske å lage, og kan toppes med hva du vil.

Hummus_1200x500.jpg

Hummus

Hummus er et pålegg eller en dipp som har sin opprinnelse i Midtøsten. Er et godt tilbehør til både kjøtt og fisk og spesielt til vegetarretter.