Frukt og musli_1280x720.jpg

Det er ikke så vanskelig å få i seg frukt, men får du i deg nok fullkorn?

Slik spiser du nok glutenfritt fullkorn

Helsemyndighetene sier vi bør spise 90 gram fullkorn om dagen, men hvordan skal du få til det? Vi har noen gode tips til deg.

Tekst: Therese Lensnes, klinisk ernæringsfysiolog


I høst la Helsedirektoratet frem nye kostholdsråd. I råd nummer 3 står det:

La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag. Det anbefales å spise minst 90 gram fullkorn hver dag. Varier gjerne mellom ulike kilder til fullkorn.

Merking

Så hvordan kan man vite hvor mye fullkorn man får i seg?

Fullkorn er dessverre ikke tydelig skrevet i informasjonen om næringsinnholdet i matvarer. Derfor bruker mange produsenter merkeordninger som Brødskala’n og Nøkkelhullet, for å hjelpe forbrukeren.

Brødskala’n er særlig nyttig, fordi den angir grovhet/fullkornsandel som fire deler av et kakestykke, ofte med angitt prosent under. Dersom man vet prosentandelen fullkorn i en vare er det relativt enkelt å regne ut hvor mange gram fullkorn det er i produktet. Dessverre er det ikke mange glutenfrie produkter som har brødskalamerking, fordi merkeordningen er frivillig. Det gjør det utfordrende å regne ut fullkornsmengden i glutenfrie produkter. Denne utfordringen er en av grunnen til at vi mener at nøkkelhullskriteriene må endres, og at Brødskala’n må bli mer attraktiv å bruke på glutenfrie produkter. Eksemplene under består derfor kun av produkter med brødskalamerking, eller hele gryn/korn det er mulig å regne ut fullkornsandel fra.

Her kan du lese mer om de naturlig glutenfrie kornsortene.

Andelen fullkorn i et mel eller produkt er lik andelen hele korn eller malte hele korn som er brukt i produktet. Generelt er det slik at siktet mel (for eksempel hvetemel, eller stivelse) og polert hvit ris inneholder 0 prosent fullkorn, mens sammalt mel, hele korn/gryn og fullkornsris består av 100 prosent fullkorn. Mel/korn er regnet til å utgjøre 60 prosent av brødets vekt. Dvs. at en standard brødskive på 40 gram, med 100 prosent fullkorn, har et fullkornsinnhold på 24 g fullkorn.

For å gjøre det litt enklere, har jeg satt sammen seks måter du enkelt kan få i deg dagsbehovet på.

Ernæringsfysiologens 6 råd

 

Tips 1

En porsjon havregrøt, av 40 g (1 dl) = 40 g fullkorn 

En porsjon fullkornsris til middag, 55 g = 55 g fullkorn 

= Totalt 95 g fullkorn 

 

Tips 2

En porsjon havregrøt, av 40 g (1 dl) = 40 g fullkorn

 + 

Ett stk. grovt sandwichbrød fra Hatting, 85 g per stk., 100 % grovhet = 51 g fullkorn 

= Totalt 91 g fullkorn 

 

Tips 3

To stk. grovt sandwichbrød fra Hatting (frosne), 85 g per stk., 100 % grovhet 

= Totalt 102 g fullkorn 

 

Tips 4

Tre stk. grove rundstykker fra Hatting (frosne), 80 g per stk., 65 % grovhet (31,2 g fullkorn per stk.) 

= Totalt 93,6 g fullkorn

 

Tips 5

To stk. Goodly Fiberbaguett, 75 g per stk., 73 % grovhet (32,8 g fullkorn per stk.) = 65,6 g fullkorn 

+

Ett stk. Kolonihagen glutenfritt havrestykke (frossent), 90 g per stk., 48 % grovhet = 26 g fullkorn 

= Totalt 91,5 g fullkorn

 

Tips 6

Tre stk. Fria havrerundstykker, 70 g per stk., 26 % grovhet (11 g fullkorn per stk.) = 33 g fullkorn 

Tre skiver Monicas superbrød, Det glutenfrie verksted, 40 g per skive, 91 % grovhet (22 g fullkorn per stk.) = 66 g fullkorn 

= Totalt 99 g fullkorn 

 

Les mer om alle Helsediretoratets nye kostholdsråd HER!