– Glad for at jeg var ganske voksen da jeg ble syk
Tekst: Elin Reitan
Det var i 2011 den tidligere NRK-profilen fikk påvist ulcerøs kolitt. Tre år senere fikk hun også diagnosen cøliaki. 40-åringen legger ikke skjul på at de første årene med sykdom var tøffe. Men nå lever hun sitt beste liv.
– Sykdommen kom veldig brått. Jeg hadde vært frisk hele livet, og hadde aldri hatt trøbbel med magen, sier nordlendingen.
Et halvt år før hun fikk påvist ulcerøs kolitt var Olset imidlertid i svært dårlig form.
Foruten sterke magesmerter og spor av slim og blod i avføring fikk hun plutselig utfordringer med å holde seg før hun skulle på toalettet. Dette er noe Olset har snakket åpent om de siste årene. Hun legger ikke skjul på at det var mørkt da det stod på som verst.
– Det var ganske skremmende, og jeg var veldig redd for at jeg hadde fått kreft. Derfor ble jeg egentlig bare lettet da jeg fikk vite at jeg hadde ulcerøs kolitt.
Før hun fikk diagnosen hadde hun aldri hørt om sykdommen.
– Men hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg kanskje blitt litt mer lei meg.
Olset ler, men blir raskt alvorlig.
– Jeg fikk sjokk over å plutselig bli så syk, og at jeg ikke lenger kunne være den jeg alltid hadde vært. Det var kjempemørkt.
– Fordi jeg var så tynn
I tiden etter Olset fikk påvist ulcerøs kolitt var hun gjennom mange ulike medikamenter, dietter og behandlingsopplegg. Det tok tid å finne en remedi som funket for henne.
– Jeg fikk mange komplimenter da jeg var på mitt sykeste – fordi jeg var så tynn. Det var jo helt feil fokus. Derfor er jeg glad for at jeg var ganske voksen da jeg ble syk. Hadde jeg fått dette da jeg var ung og ikke hadde hatt den selvtilliten jeg har, etter å ha levd et langt liv, ville det vært mye verre.
Hun fortsetter:
– Jeg føler veldig med de som får sykdommen når de er unge.
Da Olset ble syk synes hun det var vanskelig å forklare hvilken sykdom hun hadde, og hvilke plager hun slet med. Men da den skotske fotballspilleren Darren Fletcher stod frem med sin sykdomshistorie, ble det også lettere for Olset å dele sin.
– Han var helt åpen om at han hadde ulcerøs kolitt, og at det var derfor han hadde blitt en skygge av seg selv. Det var deilig da han stod frem og fortalte om sykdommen. Da ble det også lettere for meg å forklare hvorfor jeg i enkelte perioder ikke var den sprudlende jenta med stor arbeidskapasitet.
Hun angrer ikke på at hun har vært åpen om sykdom og plager.
– Jeg har nesten bare fått positive tilbakemeldinger. Spesielt mange pårørende til ungdommer har tatt kontakt. Det å være til hjelp for andre, er kjempefint for meg.
– Det å være til hjelp for andre, er kjempefint for meg.
Ny diagnose
Tre år etter at Olset fikk påvist ulcerøs kolitt fikk hun nok en diagnose.
– Da jeg jobbet for NRK under fotball-VM i Brasil i 2014 fikk vi servert boller hver eneste dag, fordi kona til en kollega jobbet på et bakeri og vi fikk restene. Vi fråtset i boller, ler Olset.
Men med fråtsingen kom også magesmerter. Under et legebesøk ble det konkludert med at hun hadde cøliaki.
– Det gikk fra fråtsing i boller til full stopp, sier Olset og fortsetter: – Det er det som er den største forskjellen med å ha cøliaki for meg. At jeg ikke kan spise bakverk.
Hun kjenner stadig på dette suget.
– Jeg skulle gitt mye for en god og fet kanelsnurr, men jeg lever godt uten. Man venner seg til det. Nå kan jeg til og med bake vanlige boller sammen med ungene mine uten at det plager meg.
Foruten å unngå bakst synes Olset det var utforende å plutselig få noen spesifikke behov som hun ikke kan vike fra.
– Jeg hadde den oppfatningen om at cøliaki ikke var en reell greie, men heller noe jåleri. Da jeg selv fikk diagnosen synes jeg det var forferdelig vanskelig at maten måtte tilpasses mine behov under for eksempel jobbproduksjoner og jenteturer. Jeg følte meg masete og sær, forklarer Olset.
At svigermor heller ikke tåler gluten har vært til hjelp, forteller hun.
– Da er vi to om å måtte ha en glutenfri kake i familieselskaper.
På hjemmebane gikk overgangen til et glutenfritt kosthold langt bedre enn det Olset hadde forventet.
– Jeg er glad i å lage mat og har alltid lagd mye mat selv, så det å få cøliaki var egentlig ikke noe stress, sier hun og legger til at hun har benyttet seg av mange av oppskriftene fra bloggen til «Pappa uten gluten».
– Det er også alltid noe glutenfritt å finne på restauranter – der har vi kommer langt. Men når jeg er i utlandet og finner egne kafeer for oss som har cøliaki så er det veldig fint. Og finner jeg et sted med friterte mozzarellasticks, som jeg kan spise, da går jeg ikke forbi, fortsetter hun og ler.
– Det gikk fra fråtsing i boller til full stopp.
– Jeg lever mitt beste liv
I august gifter Olset seg med sin mangeårige samboer Tor Øyvind Hovda (32). Han er også far til hennes to barn på 1 og 3 år.
Etter en kort bryllupsreise til København starter Olset i ny jobb. 40-åringen hadde sin siste dag på NRK-skjermen i august i år. Nå venter nye eventyr, i rådgiverselskapet Corporate Communications.
– Jeg ville ha en arbeidsdag som passer bedre med det å ha barn. Jobben jeg har hatt i NRK har i hovedsak foregått på kveldstid og helger. Men jeg vil være mer sammen med barna og familien min. Dessuten vil jeg lære meg noe nytt, slik at jeg også kan ha en givende arbeidsdag om ti år.
Det å starte dette nye kapittelet er noe hun ser frem til.
– Jeg lever mitt beste liv. Jeg har vært så langt nede at jeg er enda mer glad i å være på toppen. Jeg nyter hver eneste dag hvor jeg ikke har magetrøbbel.
Til tider preges hun imidlertid fortsatt av det hun har vært gjennom.
– Litt av det psykiske henger igjen. Skal jeg for eksempel på lange turer med fly eller kollektivtrafikk er det viktig for meg å vite hvor nærmeste toalett er. Så litt skadet er jeg av alt som har skjedd, ler Olset.
I dag lever hun greit med diagnosene.
– Jeg tar tabletter hver dag, og setter en sprøyte på meg selv en gang i måneden. Jeg har ingen bivirkninger, og jeg fikk to flotte og friske barn mens jeg gikk på medisiner.
Olset avviser at hun bekymrer seg for at barna en gang i fremtiden skal få de samme plagene som henne.
– Ingen av dem viser tegn til å ha ulcerøs kolitt eller cøliaki, men jeg fikk jo ikke plager før jeg var i voksen alder. Jeg har ikke lyst til at de skal få det, men jeg går ikke rundt og tenker på at de kanskje gjør det. Så slem er jeg ikke med meg selv, sier Olset.
Etter mange år i NRK, venter Carina Olset nå nye eventyr i rådgiverselskapet Corporate Communications. Her sammen med Carl-Erik Torp under semifinalen i norgesmesterskapet i fotball mellom Molde og Strømsgodset på Aker Stadion tidligere i år. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Denne artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 3-2022.